ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρόβλημα τα τεχνητά γλυκαντικά για τη χλωρίδα του εντέρου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μπορεί να πιστεύετε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε λίγο βάρος, αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι πλήττουν το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Πρόβλημα τα τεχνητά γλυκαντικά για τη χλωρίδα του εντέρου
Bigstock

Τα άτομα που χρησιμοποιούν ασπαρτάμη, σουκραλόζη, σακχαρίνη και εκχύλισμα φύλλων στέβιας έτειναν να έχουν αποικίες εντερικών βακτηρίων (μικροβίωμα) που διέφεραν σημαντικά από εκείνες ατόμων που δεν χρησιμοποιούσαν υποκατάστατα ζάχαρης, σύμφωνα με έρευνα.

Είχαν φτωχότερες αποικίες βακτηρίων στο λεπτό τους έντερο ή, ακόμη χειρότερα, υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία απελευθερώνουν επιβλαβείς τοξίνες.

“Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν κάνουν καλό στο μικροβίωμα του εντέρου”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Ruchi Mathur, καθηγήτρια και ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του νοσοκομείου Cedars-Sinai στις ΗΠΑ.

Ο ρόλος των τεχνητών γλυκαντικών στο μικροβίωμα του εντέρου

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά για να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν βοηθούν στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει βασικό ρόλο στην υγεία ενός ατόμου και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση αυτών των βακτηρίων με σημαντικούς τρόπους.

Πώς έγινε η έρευνα

Έτσι, με μια ελεγχόμενη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την μικροβιακή ποικιλομορφία του λεπτού εντέρου σε άτομα που χρησιμοποιούσαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 9 που χρησιμοποιούσαν ασπαρτάμη και 35 που χρησιμοποιούσαν άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.

Συνέκριναν το μικροβίωμα του εντέρου αυτών των ασθενών με μια ομάδα 55 ατόμων που δεν χρησιμοποιούσαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Η ιδιαιτερότητα της ασπαρτάμης

“Διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός και η ποικιλία των βακτηρίων στο λεπτό έντερο ήταν μικρότερα στα άτομα που κατανάλωναν γλυκαντικά χωρίς ασπαρτάμη, ενώ αυτός ο βακτηριακός πλούτος σε εκείνους που κατανάλωναν ασπαρτάμη ήταν παρόμοιος με την ομάδα ελέγχου”, είπε η δρ. Mathur.

Ωστόσο, αυτό δεν σήμαινε ότι οι χρήστες ασπαρτάμης ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Τα μικροβιώματά τους ήταν πιο πιθανό να παράγουν μια τοξίνη που ονομάζεται κυλινδροσπερμοψίνη, είπε η ίδια:

“Αυτή η οδός αναγνωρίζεται για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της στο ήπαρ και το νευρικό σύστημα και ταξινομείται ως ένας πιθανός καρκινογόνος παράγοντας.

Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν πιο προσεκτικά το πώς οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στη χλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική υγεία ενός ατόμου, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience.

Πηγή: healthday.com