ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νερό με σπόρους Chia: Πώς φτιάχνεται – Τι ισχύει με την απώλεια βάρους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τον τελευταίο καιρό έχει διαδοθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) η φήμη ότι ένα “ρόφημα” νερού με σπόρους chia οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Νερό με σπόρους Chia: Πώς φτιάχνεται – Τι ισχύει με την απώλεια βάρους
Bigstock

Δεν υπάρχει καμία έρευνα για το νερό με σπόρους Chia για την απώλεια βάρους ούτε και κάποια πολύ αυστηρή έρευνα που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι οι σπόροι Chia από μόνοι τους παρέχουν αυτό το όφελος.

Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Food Research International διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν σπόρους chia έχασαν περισσότερο σπλαχνικό λίπος από εκείνους που δεν κατανάλωναν. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical and Health Sciences το 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι chia σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων οδήγησαν σε “σημαντική απώλεια βάρους”. Αλλά σημείωσε επίσης ότι ήταν απαραίτητη περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερες περιόδους παρέμβασης για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και οι βέλτιστες δόσεις συμπληρωμάτων σπόρων chia για αποτελεσματική διαχείριση βάρους.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, μπορεί να υπάρχει κάποια βάση στο να προσθέσετε σπόρους Chia στη διατροφή σας με σκοπό την απώλεια βάρους.

“Οι σπόροι Chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κορεσμό”, λέει η διατροφολόγος Tara Collingwood. Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και λίπους, τα οποία είναι χορταστικά και μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής, επισημαίνει η ίδια. Μόλις 2 κουταλιές της σούπας σπόρων Chia περιέχουν 4,7 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης, 10 g φυτικών ινών και 9 g λίπους (σχεδόν αποκλειστικά καλά λιπαρά).

“Συμπερασματικά: Οι σπόροι Chia μπορούν να αποτρέψουν την πείνα επειδή απαιτούν περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν”, λέει ο Collingwood. Από την άλλη πλευρά, ένα ποτήρι νερό με σπόρους chia την ημέρα δεν πρόκειται να αναιρέσει τη ζημιά των κακών διατροφικών επιλογών ή ενός θερμιδικού ημερήσιου πλεονάσματος.

Ποια άλλα οφέλη για την υγεία προσφέρουν οι σπόροι Chia

“Οι σπόροι Chia είναι μικροσκοπικοί, αλλά έχουν περισσότερη θρεπτική αξία από ό,τι νομίζουν πολλοί”, λέει η Collingwood. Συχνά αποκαλούνται “υπερτροφή”, επειδή ξεχειλίζουν με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ειδικά άλφα-λιποϊκά οξέα, τη φυτική μορφή των λιπαρών οξέων), αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο, σημειώνει η ίδια.

Μια ανασκόπηση του 2023, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods, διαπίστωσε ότι οι σπόροι Chia περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορεί να είναι προστατευτικά για το ήπαρ και την καρδιά και μπορεί να παρατείνουν την μακροζωία και να μειώσουν την πιθανότητα καρκίνου. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι ως πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι σπόροι Chia βοηθούν στην πέψη και στη διαχείριση παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και η κατάθλιψη.

Chia

Πώς να φτιάξετε νερό με σπόρους Chia

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να ανακατέψετε νερό με σπόρους Chia, η Collingwood προτείνει να μουλιάσετε τους σπόρους σε νερό για 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν “σύσταση σαν gel”. Δεν υπάρχει καθορισμένη αναλογία νερού προς σπόρους Chia, αλλά οι vloggers στο TikTok χρησιμοποιούν 1 κουταλιά της σούπας σπόρων σε ένα τυπικό ποτήρι (230-300 ml) νερό.

Αν και η ανάμειξη σπόρων Chia με νερό δεν ενισχύει τις ιδιότητες σπόρων, θα τους κάνει πιο εύγευστους και πιο ασφαλείς για κατανάλωση. Οι σπόροι Chia ενέχουν κίνδυνο πνιγμού όταν τρώγονται μόνοι τους σε ωμή μορφή και σε υπερβολική ποσότητα.

Εάν δεν σας αρέσει να πίνετε σπόρους Chia, δοκιμάστε να τους τρώτε στεγνούς, πασπαλίζοντας λίγους σε σαλάτες και αρτοσκευάσματα, προτείνει η Collingwood. Μπορείτε επίσης να τους προσθέσετε σε smoothies για πρωινό ή σνακ.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση σπόρων Chia;

Επειδή οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά με αξιοπρεπή ποσότητα θερμίδων και λίπους ανά μερίδα, είναι σώφρον να τους καταναλώνετε με μέτρο. Ένα τυπικό μέγεθος μερίδας σπόρων Chia είναι 2 κουταλιές της σούπας, ποσότητα που περιέχει περίπου 138 θερμίδες.

Επιπλέον, επειδή οι σπόροι Chia είναι τόσο πλούσιοι σε φυτικές ίνες, η Collingwood προτρέπει να καταναλώνετε αρκετό νερό ή άλλα υγρά μαζί. Αυτό θα βοηθήσει στην προώθηση της πέψης και θα αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα, τα αέρια και άλλα πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση υπερβολικών φυτικών ινών χωρίς νερό.

Πηγή: everydayhealth.com