ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές μειώνουν την επανεμφάνιση του καρκίνου στον μαστό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα στοιχεία ήταν ισχυρότερα για τη σόγια και για ενώσεις σε ξηρούς καρπούς, φασόλια και ορισμένα λαχανικά.

Ποιες τροφές μειώνουν την επανεμφάνιση του καρκίνου στον μαστό
Bigstock

Οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει θεραπεία και επιβιώσει από καρκίνο του μαστού ίσως είναι σώφρον να θέλουν να αυξήσουν την κατανάλωση σόγιας, ξηρών καρπών, φασολιών και δημητριακών ολικής αλέσεως, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Ιδιαίτερα η υψηλότερη πρόσληψη κάποιων ενώσεων στην σόγια (ισοφλαβόνες) συνδέθηκε με καλύτερες πιθανότητες να μην επιστρέψει ο καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με ερευνητές στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και αλλού.

Τα ευρήματα δεν μπορούν ακόμη να καθορίσουν τις ιδανικές δοσολογίες ισοφλαβονών ή άλλων θρεπτικών συστατικών που φαίνεται να αποτρέπουν την επανεμφάνιση, είπαν οι συγγραφείς, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Η μελέτη δεν μπορεί επίσης να καθορίσει το "αν η έναρξη της κατανάλωσης μετά τη διάγνωση έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μια δια βίου διατροφική συνήθεια πριν από τη διάγνωση", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Channing Paller, αναπληρώτρια καθηγήτρια ογκολογίας στο Johns Hopkins.

Πώς έγινε η έρευνα

Η ανασκόπηση των δεδομένων σχετικά με τη διατροφή και την υποτροπή του καρκίνου του μαστού διεξήχθη από την ομάδα της δρ. Paller στο Κέντρο Καρκίνου Kimmel του Johns Hopkins, μαζί με ερευνητές σε άλλα κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 22 μεγάλες μελέτες που επικεντρώθηκαν σε σόγια, λιγνάνες (ενώσεις που βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτών όπως σπόροι και ξηροί καρποί), σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι) και πράσινο τσάι.

Εξέτασαν επίσης την επίδραση των φυτοθρεπτικών συστατικών (ενώσεις που προέρχονται από φυτά) που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα.

Η δρ. Paller και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι η υψηλή πρόσληψη ισοφλαβονών σόγιας συνδέθηκε με 26% μείωση της υποτροπής του καρκίνου του μαστού.

Το μεγαλύτερο όφελος προήλθε από μια ημερήσια πρόσληψη 60 mg ισοφλαβονών σόγιας (περίπου δύο φλιτζάνια γάλα σόγιας, 85 gr τόφου ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένους κόκκους σόγιας) είπαν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, το όφελος από τις ισοφλαβόνες σόγιας στην πρόληψη του θανάτου από καρκίνο του μαστού ήταν μικρότερο: μόνο περίπου 12% μείωση. Αυτό το όφελος ήταν υψηλότερο όταν οι γυναίκες έτρωγαν περίπου μία ή δύο μερίδες προϊόντων σόγιας την ημέρα.

Καρκίνος μαστού: Τι λένε για την σόγια και τις άλλες τροφές οι ειδικοί

Για τις γυναίκες που ανησυχούν ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να μην είναι ασφαλής μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού (επειδή οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορούν να δράσουν σαν οιστρογόνα στο σώμα) η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία λέει: “Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να το επιβεβαιώσει. Αν και η κατανάλωση τροφών σόγιας δεν φαίνεται να ενέχει κίνδυνο, τα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της λήψης συμπληρωμάτων σόγιας ή ισοφλαβονών, τα οποία συχνά περιέχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αυτών των ενώσεων, δεν είναι τόσο ξεκάθαρα”.

Η ομάδα της δρ. Paller εξέτασε επίσης λιγνάνες, που βρίσκονται σε πολλά φυτά, όπως σπόροι, ξηροί καρποί, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Οι λιναρόσποροι, τα κάσιους, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις λιγνανών.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα υψηλά επίπεδα εντερολακτόνης (σχηματίζεται όταν οι λιγνάνες διασπώνται στο πεπτικό σύστημα) φάνηκε να μειώνουν τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά 28% και τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία κατά 31%.

Τα ευρήματα για την λιγνάνη και τη σόγια ήταν αρκετά ισχυρά, ώστε εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι επιζώντες από καρκίνο του μαστού είναι καλό να τα χρησιμοποιούν σε οποιεσδήποτε διατροφικές οδηγίες.

Άλλα ευρήματα δεν αποδείχτηκαν το ίδιο ισχυρά. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πολλών ομάδων λαχανικών συνδέεται με μια μείωση κατά 44% στην επιστροφή του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που είχαν ήδη λάβει θεραπεία για καρκίνο του μαστού σταδίου 1 ή 2.

Όσον αφορά την επίδραση των σταυρανθών λαχανικών στα αποτελέσματα του καρκίνου του μαστού, η δρ. Paller και οι συνεργάτες της λένε ότι τα στοιχεία απλά δεν υφίστανται για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το πιθανό όφελος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JNCI Cancer Spectrum.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν σε γυναίκες που έλαβαν ιατρική ή/και χειρουργική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και ότι αυτές οι τροφές και τα φυτοθρεπτικά συστατικά δεν πρέπει να θεωρούνται εναλλακτικές επιλογές στη θεραπεία”, τόνισε η δρ. Paller.

Πηγή: healthday.com