ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξινολάχανο: Τα top 5 οφέλη του για την υγεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ξινολάχανο είναι ουσιαστικά λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση. Ως έδεσμα πιστεύεται ότι προέρχεται από την Κίνα πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Ξινολάχανο: Τα top 5 οφέλη του για την υγεία
Bigstock

Η διαδικασία της ζύμωσης δημιουργεί ωφέλιμα προβιοτικά, τα οποία κάνουν το ξινολάχανο μια πολύ υγιεινή επιλογή.

Ξινολάχανο: Διατροφικό προφίλ

Μια μερίδα 50g παρέχουν περίπου:

  • 4 θερμίδες
  • 0,6 γρ. πρωτεΐνης
  • 0,0 γρ. λίπους
  • 0,6 γρ. υδατανθράκων
  • 1,5 γρ. φυτικών ινών
  • 25 mg ασβεστίου
  • 90 mg καλίου
  • 5 mg βιταμίνης C
  • 0,74 g αλατιού

Εάν αγοράζετε συσκευασμένο ξινολάχανο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές ποικιλίες παστεριώνονται για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και αυτό σκοτώνει τα ευεργετικά προβιοτικά βακτήρια. Αναζητήστε “μη παστεριωμένα” προϊόντα που θα πρέπει να διατηρούνται παγωμένα.

Το ξινολάχανο προσφέρει ορισμένα πολύ ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας:

1. Πηγή ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών

Το ξινολάχανο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών καθώς και βιταμινών και μετάλλων. Ως τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων προβιοτικών που είναι σημαντικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η θρεπτική αξία των τροφών, όπως και του λάχανου, εμπλουτίζεται με τη ζύμωση και διευκολύνει την πέψη της τροφής. Αυτό συμβαίνει επειδή το ξινολάχανο περιέχει ένζυμα που βοηθούν το σώμα να διασπάσει την τροφή σε μικρότερα και πιο εύπεπτα μόρια, τα οποία με τη σειρά τους μας βοηθούν να απορροφήσουμε περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του.

Το ξινολάχανο είναι, ωστόσο, σημαντική πηγή αλατιού. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλατούχο διάλυμα προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων γαλακτοβάκιλλων, ενώ παράλληλα αναστέλλει τους τύπους βακτηρίων που θα οδηγούσαν σε αλλοίωση και φθορά.

2. Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερό μας. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ιδιότητες του ξινολάχανου στην υποστήριξη του εντέρου μπορεί να είναι ωφέλιμες. Τα καλά βακτήρια (προβιοτικά) στο ξινολάχανο συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της επένδυσης του πεπτικού συστήματος. Μια ισχυρή επένδυση του εντέρου εμποδίζει τυχόν ανεπιθύμητες ουσίες ή τοξίνες να διαπεράσουν τον εντερικό φραγμό και να εισέλθουν στο σώμα και έτσι να προκαλέσουν μια ανοσολογική απόκριση. Αυτά τα ίδια βακτήρια μπορεί επίσης να υποστηρίξουν τα φυσικά σας αντισώματα και να μειώσουν τον κίνδυνο μολύνσεων.

Εκτός από πηγή προβιοτικών, το ξινολάχανο παρέχει επίσης βιταμίνη C και σίδηρο, θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Το ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πηγή ωφέλιμων προβιοτικών βακτηρίων κάνει το ξινολάχανο χρήσιμο για την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης. Το λάχανο είναι μια καλή πηγή καλίου. Αυτό μαζί με την περιεκτικότητά του σε προβιοτικά συμβάλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το ξινολάχανο είναι επίσης πηγή βιταμίνης Κ2, η οποία βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης εναποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες, μια πιθανή αιτία αθηροσκλήρωσης.

Fermented-Food-toursi

4. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά

Η κατανόησή μας για το έντερο και πώς επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας ολοένα και διευρύνεται μέσα από σχετικές έρευνες. Φαίνεται ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Ορισμένα στελέχη προβιοτικών βακτηρίων, όπως τα Lactobacillis helveticus και Bifidobacteria longum, που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Το κάνουν αυτό προάγοντας μια πιο υγιή ισορροπία στο έντερο και μέσω της παραγωγής ενώσεων (λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας) που συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής και προάγουν ένα πιο υγιές περιβάλλον στο έντερο.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να υποστηρίξουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά, προάγοντας την πρόσληψη από το έντερο μικροθρεπτικών συστατικών που εξισορροπούν τη διάθεση, όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Πλούσιο σε ενώσεις όπως η σουλφοραφάνη, το λάχανο είναι ένα πολύτιμο λαχανικό για να προσθέσετε στη διατροφή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι ευεργετικές ενώσεις, φαίνεται να αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη και πιθανώς να δρουν με προστατευτικό τρόπο έναντι του καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Με παρόμοιο τρόπο, το λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση και οι χυμοί του φαίνεται να παίζουν αποτελεσματικό ρόλο.

Είναι το ξινολάχανο ασφαλές για όλους;

Το ξινολάχανο είναι ασφαλές για την πλειονότητα των ανθρώπων. Ωστόσο, επειδή είναι πλούσιο σε ισταμίνη, όσοι έχουν δυσανεξία στην ισταμίνη μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες μετά την κατανάλωσή του. Επιπλέον, εάν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι νέα για εσάς ή δεν είστε συνηθισμένοι σε μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα, όπως φούσκωμα και μετεωρισμός.

Όσοι λαμβάνουν κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ), θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν εισάγουν το ξινολάχανο στη διατροφή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ξινολάχανο μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα τυραμίνης, αν και οι ποσότητες φαίνεται να ποικίλλουν ευρέως.

Η εισαγωγή τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση σε κάποιον που είναι βαριά άρρωστος ή έχει μειωμένο ανοσοποιητικό πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν φτιάχνετε το δικό σας ξινολάχανο, να ακολουθείτε πάντα τη συνταγή και φροντίστε να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο εξοπλισμό, καθώς και να ακολουθείτε προσεκτικά τους χρόνους ζύμωσης και τις θερμοκρασίες.

Μερικά προϊόντα ξινολάχανου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, οπότε αν ακολουθείτε μια χαμηλή σε αλάτι δίαιτα, να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες ή τις συνταγές για να αξιολογήσετε αν είναι κατάλληλα για εσάς.

Πηγή: bbcgoodfood.com