ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα ροδάκινα έχουν χνουδωτή φλούδα με υφή σαν δέρμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πολλοί νομίζουν ότι η χνουδωτή φλούδα στα ροδάκινα είναι ένα συμπτωματικό εξελικτικό χαρακτηριστικό αυτού του φρούτου. Αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετεί έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό.

Γιατί τα ροδάκινα έχουν χνουδωτή φλούδα με υφή σαν δέρμα
Bigstock

Η χνουδωτή, σαν δέρμα, φλούδα στα ροδάκινα χρησιμεύει ως αμυντικός μηχανισμός και αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια στα ζωύφια. Οι μικροσκοπικές τρίχες εμποδίζοντας τα μικρά έντομα να ακουμπήσουν την επιφάνεια του καρπού και να αφήσουν εκεί τα αυγά τους.

Αυτά τα μικροσκοπικά νήματα τρίχας προστατεύουν τα ροδάκινα ακόμη και από μερικούς ανθρώπους, καθώς σχετικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν ως αντίδραση στην φλούδα και όχι στο ζουμερό εσωτερικό του. Συγκεκριμένα, τα άτομα με δυσανεξία στο συστατικό rPru p 3 μπορούν να καταναλώνουν ροδάκινα μόνο αν είναι ξεφλουδισμένα, διότι η χνουδωτή τους φλούδα μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις.

Το ροδάκινο όχι μόνο προστατεύει το νόστιμο εσωτερικό του από τα έντομα, αλλά η ιδιαίτερη φλούδα του το βοηθά επίσης στην πρόληψη της σήψης. Η λεπτή φλούδα και η τρυφερή σάρκα του ροδάκινου το καθιστούν εύκολο στόχο για τους μικροοργανισμούς στην μούχλα και τον περονόσπορο.

Για να προστατεύσει το πολύτιμο εσωτερικό των καρπών της, η ροδακινιά έχει αναπτύξει αυτές τις εξειδικευμένες τρίχες που κρατούν την υγρασία μακριά και την εμποδίζουν να καθίσει στην επιφάνεια των καρπών του. Αν και αυτό δεν τα καθιστά ακριβώς αδιάβροχα, εξασφαλίζει πολύτιμο χρόνο στα ροδάκινα να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν πάνω στο δέντρο.

Peach-rodakino-rodakinia

Παρ' όλα αυτά, τα ροδάκινα έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής όταν συλλέγονται σε σύγκριση με άλλα φρούτα (μόλις περίπου δύο εβδομάδες από την ωρίμανση πάνω στο δέντρο μέχρι την σήψη).

Ροδάκινα: Πώς ταξινομούνται ως φρούτα

Όπως συμβαίνει με όλα τα φρούτα, η κατηγοριοποίηση των ροδάκινων ως γνήσιων φρούτων είναι περίπλοκη. Τα ροδάκινα είναι ταξινομικά ένα drupe, το οποίο είναι ένα είδος καρπού που χαρακτηρίζεται από ένα σαρκώδες εξωτερικό μέρος που περικλείει ένα μόνο κέλυφος το οποίο περιέχει έναν μόνο σπόρο. Άλλοι καρποί του είδους drupes είναι τα αβοκάντο, τα κεράσια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

Επίσης, τα ροδάκινα προέρχονται από την οικογένεια Rosaceae, μαζί με τα “ξαδέρφια” τους τη φράουλα και το κοινό τριαντάφυλλο κήπου. Τα φυρά της οικογένειας Rosaceae εμπλέκονται συχνότερα σε τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις σε εφήβους και ενήλικες στην Ευρώπη. Και από αυτά, τα ροδάκινα έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν μία από τις πιο κοινές αλλεργικές αντιδράσεις σε φρούτα.

Αλλά για όσους δεν έχουν αλλεργίες στα ροδάκινα, αυτά τα... γούνινα φρούτα παρέχουν πολλά διατροφικά οφέλη: Ένα μόνο ροδάκινο παρέχει περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C και το 6% των αναγκών σας σε βιταμίνη Α.

Πηγή: iflscience.com