ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καστορέλαιο: Πώς χρησιμοποιείται για τη δυσκοιλιότητα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο τυπικός ορισμός της δυσκοιλιότητας είναι να έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα.

Καστορέλαιο: Πώς χρησιμοποιείται για τη δυσκοιλιότητα
Bigstock

Ο καθένας όμως πηγαίνει στην τουαλέτα με τον δικό του... ρυθμό. Μερικοί έχουν πολλές κενώσεις την ημέρα και άλλοι έχουν μόνο μία κένωση την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.

Οποιαδήποτε μείωση στις κενώσεις που είναι εκτός του συνηθισμένου για εσάς μπορεί να είναι σημάδι δυσκοιλιότητας. Η χρόνια δυσκοιλιότητα προκαλεί επίσης συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος και φούσκωμα.

Το καστορέλαιο μπορεί να είναι χρήσιμο ως περιστασιακή θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα.

Τι είναι το καστορέλαιο

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτό το λάδι ως καθαρτικό για χιλιάδες χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς λειτουργεί.

Ανακάλυψαν ότι το ρικινελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο καστορέλαιο, συνδέεται με τους υποδοχείς στα λεία μυϊκά κύτταρα των εντερικών τοιχωμάτων. Μόλις το ρικινελαϊκό οξύ συνδεθεί με αυτούς τους υποδοχείς, αναγκάζει αυτούς τους μύες να συστέλλονται και να σπρώχνουν τα κόπρανα, όπως κάνουν και άλλα διεγερτικά καθαρτικά.

Το καστορέλαιο έχει παρόμοια επίδραση στην μήτρα, γι' αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί και για την πρόκληση τοκετού.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το καστορέλαιο είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και λειτουργεί γρήγορα. Μια μελέτη του 2011 σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια δυσκοιλιότητα διαπίστωσε ότι η χρήση καστορέλαιου μείωσε την καταπόνηση και βελτίωσε τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Καστορέλαιο: Πώς να το χρησιμοποιήσετε για τη δυσκοιλιότητα

Το καστορέλαιο είναι ένα υγρό που λαμβάνεται από το στόμα, συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας επειδή λειτουργεί γρήγορα.

Η δόση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας σε ενήλικες είναι 15 χιλιοστόλιτρα. Για να καλύψετε τη γεύση, δοκιμάστε να το βάλετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα για να κρυώσει. Στη συνέχεια, ανακατέψτε το σε ένα ποτήρι με φρουτοχυμό. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε παρασκευάσματα καστορέλαιου με γεύσεις.

Το καστορέλαιο λειτουργεί πολύ γρήγορα. Θα πρέπει να δείτε αποτελέσματα μέσα σε 2 έως 6 ώρες μετά την λήψη του. Επειδή το καστορέλαιο λειτουργεί τόσο γρήγορα, δεν είναι καλή ιδέα να το λαμβάνετε πριν τον ύπνο, όπως ίσως κάνετε με άλλα καθαρτικά.

Όπως κάθε διεγερτικό καθαρτικό, το καστορέλαιο πρέπει να μην λαμβάνεται μακροπρόθεσμα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μειώσει τον μυϊκό τόνο στα έντερα σας και να οδηγήσει σε χρόνια δυσκοιλιότητα. Εάν συνεχίσετε να έχετε δυσκοιλιότητα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Καστορέλαιο: Πιθανές παερενέργειες

Το καστορέλαιο δεν είναι κατάλληλο για όλους. Δεν συνιστάται για έγκυες και άτομα με ορισμένες παθήσεις.

  • Επειδή μπορεί να προκαλέσει συστολή της μήτρας, δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Επίσης, δεν συνιστάται για τακτική χρήση σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Εάν θέλετε να δώσετε καστορέλαιο στο παιδί, ρωτήστε πρώτα τον παιδίατρό του.
  • Σε ενήλικες άνω των 60 ετών, το καστορέλαιο μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα του εντέρου εάν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα του καλίου στον οργανισμό.

Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε το καστορέλαιο εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα, όπως:

  • διουρητικά, τα οποία μπορούν επίσης να μειώσουν την ποσότητα καλίου στο σώμα
  • αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της τετρακυκλίνης
  • φάρμακα για τα οστά
  • αραιωτικά αίματος
  • φάρμακα για την καρδιά

Όπως και άλλα διεγερτικά καθαρτικά, μπορεί επίσης να προκαλέσει κράμπες και διάρροια, καθώς και να μειώσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στα έντερα.

Πηγή: healthline.com