ΥΓΕΙΑ

Πόσο διαρκεί η δυσκοιλιότητα που προκαλεί η σεμαγλουτίδη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το φάρμακο για το διαβήτη σεμαγλουτίδη χρησιμοποιείται μερικές φορές για καρδιακές παθήσεις και απώλεια βάρους. Αλλά έχει μια σειρά από παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Πόσο διαρκεί η δυσκοιλιότητα που προκαλεί η σεμαγλουτίδη
Bigstock

Η σεμαγλουτίδη (πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic και Wegovy) είναι ένα ενέσιμο φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 που βοηθάει το σώμα να παράγει περισσότερη ινσουλίνη όταν τρώτε.

Γιατί η σεμαγλουτίδη προκαλεί δυσκοιλιότητα

Η σεμαγλουτίδη είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα του πεπτιδίου GLP-1. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην ενεργοποίηση του υποδοχέα GLP-1 και εκτελεί ορισμένες από τις δράσεις του GLP-1, μιας ορμόνης που εμπλέκεται σε μια σειρά από πεπτικές διαδικασίες που συμβαίνουν μετά το γεύμα.

Μία από αυτές είναι η έκκριση ινσουλίνης, η οποία βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σε χαμηλά επίπεδα και σταματά την υπεργλυκαιμία σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει επίσης την επιβράδυνση του πόσο γρήγορα κινείται η τροφή μέσω του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα πιο αργή κένωση του στομάχου (γαστροπάρεση) και πιο αργές συσπάσεις των μυών στα έντερα που μπορεί να αναγκάσουν τα κόπρανα να συσσωρευτούν στο παχύ έντερο.

Καθώς συμβαίνει αυτό, μπορεί να αφυδατωθούν (δηλαδή να στεγνώσουν και να γίνουν σκληρά) και να δημιουργήσουν μπλοκαρίσματα που οδηγούν σε δυσκοιλιότητα.

Πόσο διαρκεί η δυσκοιλιότητα από τη χρήση σεμαγλουτίδης

Το πόσο διαρκεί η δυσκοιλιότητα ενώ παίρνετε σεμαγλουτίδη μπορεί να εξαρτάται από τη συνολική διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Εάν πίνετε άφθονο νερό και τρώτε φυτικές ίνες, μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα μόνο για λίγες ημέρες.

Αλλά κατά μέσο όρο, η δυσκοιλιότητα μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες με τη σεμαγλουτίδη.

Μια δοκιμή του 2022 εξέτασε τις πεπτικές παρενέργειες 2.117 ατόμων στη σεμαγλουτίδη και 1.262 ατόμων σε εικονικό φάρμακο (όλοι οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που λάμβαναν σεμαγλουτίδη είχαν δυσκοιλιότητα για 47 ημέρες κατά μέσο, ενώ τα άτομα που λάμβαναν εικονικό φάρμακο είχαν δυσκοιλιότητα για 35 ημέρες κατά μέσο όρο.

Constipation-Diarrhea-dyskoiliothta-diarroia

Πώς θα απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης σεμαγλουτίδης

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα που συμβαίνει όταν παίρνετε σεμαγλουτίδη.

Σταδιακή αύξηση δόσεων

Ένας γιατρός μπορεί να σας συστήσει να ξεκινήσετε παίρνοντας σεμαγλουτίδη σε χαμηλή δόση για να γνωρίζει εάν θα έχετε σοβαρές παρενέργειες.

Εάν δεν έχετε δυσκοιλιότητα ενώ παίρνετε χαμηλή δόση, ο γιατρός σας θα αρχίσει να αυξάνει σταδιακά τη δόση σας σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Εάν αρχίσετε να έχετε δυσκοιλιότητα σε υψηλότερες δόσεις, μειώστε ξανά τη δόση σας.

Πίνετε νερό

Η άφθονη κατανάλωση νερού μειώνει γενικά την πιθανότητα δυσκοιλιότητας από οποιαδήποτε αιτία. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού διατηρεί τις κινήσεις του εντέρου υγρές και διευκολύνει τα απόβλητα να διέλθουν ευκολότερα από το παχύ έντερο.

Δοκιμάστε να πίνετε περίπου 10-15 φλιτζάνια νερό την ημέρα, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Τρώτε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα πιο εύκολα και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από τη σεμαγλουτίδη.

Τρώτε τουλάχιστον 25-34 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα με βάση την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Εάν τρώτε ήδη πολλές φυτικές ίνες, σκεφτείτε να αυξήσετε την ημερήσια ποσότητα ενώ παίρνετε σεμαγλουτίδη.

Τακτική άσκηση

Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα, περίπου 30 λεπτά κάθε μέρα.

Η άσκηση διατηρεί την ομαλή κίνηση του πεπτικού συστήματος βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και διεγείροντας τις συσπάσεις των μυών στα έντερα.

Άλλες παρενέργειες της σεμαγλουτίδης

  • διάρροια
  • ναυτία
  • κοιλιακό άλγος
  • εμετός

Πότε να πάτε στον γιατρό

Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε από αυτές τις πιθανές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες της σεμαγλουτίδης:

  • έντονο κοιλιακό άλγος, που μπορεί να είναι σημάδι παγκρεατίτιδας, νόσου της χοληδόχου κύστης, λίθων στη χολή ή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης
  • αλλαγές στην όρασή σας, που μπορεί να οφείλονται σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και υπογλυκαιμία
  • σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως αναφυλαξία
  • ένα εξόγκωμα στον λαιμό σας ή δυσκολία στην κατάποση, που θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου του θυρεοειδούς

Πηγή: healthline.com