ΥΓΕΙΑ

Η σεμαγλουτίδη βοηθάει (και) ενάντια στον αλκοολισμό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η σεμαγλουτίδη, φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της Διαταραχής Χρήσης Αλκοόλ.

Η σεμαγλουτίδη βοηθάει (και) ενάντια στον αλκοολισμό
Bigstock

Αυτό το εύρημα, που βασίζεται σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν έξι ασθενείς, ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία του εθισμού και έχει οδηγήσει σε περαιτέρω κλινικές δοκιμές.

Έτσι, λοιπόν, τα πρώτα δημοσιευμένα στοιχεία από ανθρώπινες δοκιμές, ότι η σεμαγλουτίδη μειώνει τα συμπτώματα της Διαταραχής Χρήσης Αλκοόλ είναι γεγονός και δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Clinical Psychiatry.

Εκεί περιγράφεται λεπτομερώς μια πρόσφατη συνεργασία μεταξύ κλινικών γιατρών και επιστημόνων από την Σχολή Δημόσιας υγείας του University of Oklahoma και από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Oklahoma State University. Η εργασία περιγράφει τα αποτελέσματα έξι ασθενών που έλαβαν σεμαγλουτίδη κατά τη διάρκεια της θεραπείας για απώλεια βάρους, καταδεικνύοντας μια σημαντική και αξιοσημείωτη μείωση στις βαθμολογίες τους στο τεστ για διαταραχές χρήσης αλκοόλ (AUDIT).

Η σεμαγλουτίδη φαίνεται να καταστέλλει και άλλες εθιστικές συμπεριφορές εκτός από το φαγητό

Η σεμαγλουτίδη ήρθε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής ως φάρμακο εγκεκριμένο για τη θεραπεία του διαβήτη, το οποίο σταδιακά πήρε έγκριση και για την απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα. Στο προσκήνιο είναι δύο προϊόντα με το όνομα Ozempic και Wegovy. Πρόσφατα, η προσοχή στράφηκε στην πιθανότητα η σεμαγλουτίδη να έχει ευρύτερες εφαρμογές, όπως η πιθανή επίδρασή της σε εθιστικές συμπεριφορές. Δηλαδή, αν όπβς καταστέλλει την λαχτάρα για φαγητό, μπορεί να καταστείλει και την επιθυμία για ναρκωτικά και αλκοόλ.

Προκλινική έρευνα σε τρωκτικά και πιθήκους έχει δείξει ότι η σεμαγλουτίδη σχετίζεται με σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ και πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο για διαβήτη και απώλεια βάρους αναφέρουν σημαντικές μειώσεις στην επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ.

“Αυτή η έρευνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση των πιθανών θεραπευτικών εφαρμογών της σεμαγλουτίδης στον τομέα της απεξάρτησης, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Jesse Richards, διευθυντής της Ιατρικής Παχυσαρκίας και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Ο δρ. Kyle Simmons, ανώτερος συγγραφέας της εργασίας και καθηγητής Φαρμακολογίας και Φυσιολογίας στο OSU-Center for Health Sciences, σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτής της έρευνας ανοίγουν τον δρόμο για κλινικές δοκιμές χρυσού προτύπου, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, όπως αυτή που διεξάγει επί του παρόντος στην Tulsa στο OSU Hardesty Center for Clinical Research and Neuroscience.

Διευρύνονται οι μελέτες για την σεμαγλουτίδη

Η κλινική δοκιμή που ονομάζεται STAR (Semaglutide Therapy for Alcohol Reduction - Θεραπεία Σεμαγλουτίδης για Μείωση του Αλκοόλ), χρηματοδοτείται από το Hardesty Family Foundation και το OSU-CHS. Μια αδελφή μελέτη βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στη Βαλτιμόρη.

“Με τη δημοσίευση αυτής της σειράς περιπτώσεων, μπαίνουν οι βάσεις για μελλοντικές κλινικές δοκιμές, όπως οι μελέτες STAR, οι οποίες μπορούν να μας πουν οριστικά εάν η σεμαγλουτίδη είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης αλκοόλ”, είπε ο δρ. Simmons.

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα μέσω μεγαλύτερων, ελεγχόμενων μελετών για την επικύρωση και την επέκταση αυτών των αρχικών ευρημάτων.

Πηγή: scitechdaily.com