ΥΓΕΙΑ

Σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη: Σύγκριση σε απώλεια βάρους και παρενέργειες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η τιρζεπατίδη και η σεμαγλουτίδη είναι φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2, που χρησιμοποιούνται πλέον και για τη διαχείριση/απώλεια βάρους.

Σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη: Σύγκριση σε απώλεια βάρους και παρενέργειες
Bigstock

Και τα δύο φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να μειώνει το αίσθημα της πείνας, αλλά το καθένα έχει διαφορές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ΠΑΝΤΑ με την καθοδήγηση ενός γιατρού. Η έρευνα σχετικά με αυτά τα φάρμακα είναι ακόμα ασαφής ως προς το ποιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο για εσάς.

Είναι η τιρζεπατίδη καλύτερη από τη σεμαγλουτίδη;

Η σεμαγλουτίδη είναι εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και κυκλοφορεί με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic, Wegovy και Rybelsus. Ωστόσο, μόνο το Wegovy έχει την έγκριση του FDA για χρήση για τη διαχείριση βάρους.

Η σεμαγλουτίδη, ως ουσία, είναι ένας αγωνιστής υποδοχέα πεπτιδίου-1 (GLP-1). Μιμείται την λειτουργία της ορμόνης GLP-1 και σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι.

Όταν τρώτε, το πεπτικό σας σύστημα απελευθερώνει την ορμόνη GLP-1, προτρέποντας το σώμα να δημιουργήσει περισσότερη ινσουλίνη (κάτι που είναι και πρωταρχική χρήση του φαρμάκου στη διαχείριση του διαβήτη). Μπορεί επίσης να στείλει σήματα πληρότητας στον εγκέφαλο.

Η τιρζεπατίδη πωλείται με την επωνυμία Mounjaro. Είναι ένα τόσο εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο (GIP) όσο και αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1. Η τιρζεπατίδη μιμείται την ορμόνη GLP-1 αλλά και την ορμόνη GIP. Η ορμόνη GIP μπορεί επίσης να προκαλέσει τη δημιουργία ινσουλίνης και την αίσθηση πληρότητας.

Αυτό σημαίνει ότι η τιρζεπατίδη μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον ώθηση στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, είναι εγκεκριμένη από τον FDA μόνο για διαβήτη τύπου 2, επομένως οποιαδήποτε χρήση στην απώλεια βάρους είναι εκτός σκοπού.

Ένα πλεονέκτημα της σεμαγλουτίδης, ωστόσο, είναι ότι διατίθεται τόσο σε από του στόματος δισκία όσο και σε ενέσεις. Η τιρζεπατίδη διατίθεται μόνο σε ενέσιμη μορφή.

Λειτουργούν και τα δύο ως προς την απώλεια βάρους;

Ορισμένες πρόσφατες μελέτες συνέκριναν τη σεμαγλουτίδη και την τιρζεπατίδη για την απώλεια βάρους.

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι η τιρζεπατίδη είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τη σεμαγλουτίδη. Αν και κοστίζει περισσότερο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τιρζεπατίδη είναι πιο αποτελεσματική. Μια μελέτη του 2021 επίσης διαπίστωσε ότι η τιρζεπατίδη ήταν πιο αποτελεσματική.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές προειδοποιήσεις που πρέπει να σημειωθούν σχετικά με αυτές τις μελέτες:

  • Πρώτον, οι δόσεις σεμαγλουτίδης και τιρζεπατίδης που χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες δεν ήταν ίσες. Η δόση της τιρζεπατίδης ήταν υψηλότερη, γεγονός που μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα. Είναι πιθανό ότι εάν η δόση της σεμαγλουτίδης ήταν σε συγκρίσιμο επίπεδο, η απώλεια βάρους να είχε αυξηθεί.
  • Επιπλέον, αυτές οι μελέτες εξέτασαν μόνο τα αποτελέσματα απώλειας βάρους σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Επομένως είναι πιθανό όσοι δεν έχουν διαβήτη να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Η τιρζεπατίδη είναι προς το παρόν εγκεκριμένο μόνο από τον FDA για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία απώλειας βάρους για άτομα χωρίς διαβήτη.

Παρενέργειες κάθε φαρμάκου

Οι παρενέργειες της τιρζεπατίδης και της σεμαγλουτίδης είναι παρόμοιες, πιθανώς επειδή λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Οι μέτριες παρενέργειες της τιρζεπατίδης και της σεμαγλουτίδης μπορεί να είναι:

  • δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • στομαχικές διαταραχές, ναυτία και έμετος
  • πονοκέφαλος
  • κοιλιακό άλγος
  • κούραση
  • χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία)

Οι πιο σοβαρές παρενέργειες της τιρζεπατίδης και της σεμαγλουτίδης μπορεί να είναι:

  • αλλαγές στην όραση
  • παγκρεατίτιδα
  • νεφρική ανεπάρκεια
  • προβλήματα χοληδόχου κύστης
  • αλλεργικές αντιδράσεις

Και τα δύο αυτά φάρμακα φέρουν σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο όγκων των κυττάρων C του θυρεοειδούς. Μια τέτοια προειδοποίηση που αναγράφεται πάνω στην συσκευασία είναι η πιο σοβαρή προειδοποίηση από τον FDA.

Σημαντική σημείωση για την τιρζεπατίδη

Εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τις παρενέργειες της τιρζεπατίδης σε άτομα χωρίς διαβήτη τύπου 2. Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί και παρενέργειες που είναι ακόμα άγνωστες με βάση την τρέχουσα έρευνα και το πόσο νέοι είναι αυτοί οι τύποι φαρμάκων ως προς την χρήση τους στην απώλεια βάρους.

Ο γιατρός σας είναι ο άνθρωπος που πρέπει πάντα να εμπιστεύεστε για να σας παρέχει την καλύτερη καθοδήγηση για εσάς προσωπικά σχετικά με αυτά τα φάρμακα και τυχόν συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Συμπέρασμα

Η τιρζεπατίδη και η σεμαγλουτίδη είναι φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 που πλέον συνταγογραφούνται και για τη διαχείριση του βάρους. Αν και η τιρζεπατίδη μπορεί να είναι δυνητικά πιο αποτελεσματική λόγω του τρόπου λειτουργίας της, η τρέχουσα έρευνα είναι ελλιπής. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιο φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό, ειδικά για άτομα χωρίς διαβήτη.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η τιρζεπατίδη είναι πιο αποτελεσματική στο να βοηθήσει άτομα με διαβήτη τύπου 2 να χάσουν βάρος. Ωστόσο, τα συμπεράσματα από δεν είναι ξεκάθαρα. Ο γιατρός σας μπορεί να προσφέρει την καλύτερη καθοδήγηση σχετικά με τις διαφορετικές επιλογές απώλειας βάρους και ποια φάρμακα μπορεί να είναι καλύτερα για εσάς.

Πηγή: healthline.com