ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μείωση 42% αν κάνετε 3 από αυτές τις 5 αλλαγές

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η υιοθέτηση ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μείωση 42% αν κάνετε 3 από αυτές τις 5 αλλαγές
Bigstock

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ιδιαίτερα η υιοθέτηση πέντε συγκεκριμένων συνηθειών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που προκαλεί συμπτώματα όπως επαναλαμβανόμενο κοιλιακό άλγος και ακανόνιστες συνήθειες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της μη φυσιολογικής μορφής ή συχνότητας κοπράνων. Η πάθηση επηρεάζει περίπου το 5-10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ακριβής αιτία του IBS δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, οι ειδικοί το αποδίδουν σε δυσλειτουργία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο IBS, όπως ο κακός ύπνος, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Τα συμπτώματα του IBS μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως το στρες ή ορισμένες τροφές.

Εφαρμόστε τουλάχιστον 3 από 5 συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι ερευνητές αυτής της τελευταίας μελέτης αξιολόγησαν το πώς ένας συνδυασμός 5 υγιεινών συνηθειών επηρέασε την εμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αυτές ήταν οι εξής:

  1. Διακοπή καπνίσματος
  2. Ύπνος για τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ
  3. Υψηλό επίπεδο έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα
  4. Υψηλής ποιότητας ισορροπημένη διατροφή και
  5. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο BMJ Journals Gut, η υιοθέτηση τουλάχιστον τριών από αυτές τις πέντε συνήθειες συνδέθηκε με μείωση κατά 42% του κινδύνου ανάπτυξης IBS. Και όσο περισσότερες από αυτές τηρείτε, τόσο μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου θα έχετε.

Επιπλέον, οι υγιεινές συνήθειες του μη καπνίσματος, τα υψηλά επίπεδα έντονης σωματικής δραστηριότητας και ο επαρκής ύπνος συνδέονταν και ανεξάρτητα/μεμονωμένα με μειωμένο κίνδυνο για IBS.

Πώς έγινε η έρευνα – Τι είπαν οι ερευνητές

Η ανάλυση βασίστηκε σε απαντήσεις από 64.286 συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν τουλάχιστον δύο ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους σε ένα 24ωρο. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο παρακολούθησης 12,5 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 961 συμμετέχοντες ανέπτυξαν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πριν ξεκινήσει η παρακολούθηση:

  • 7.604 συμμετέχοντες είπαν ότι δεν ακολούθησαν καμία από τις πέντε συμπεριφορές υγιεινού τρόπου ζωής
  • 20.662 ανέφεραν ότι εφάρμοσαν μία από τις πέντε
  • 21.901 ανέφεραν ότι ακολούθησαν δύο από τις πέντε και
  • 14.101 ανέφεραν ότι εφάρμοσαν τουλάχιστον τρεις

Αφότου συνυπολογίσαν άλλους πιθανούς παραγόντων επιρροής,οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερος ήταν ο αριθμός των υγιεινών συμπεριφορών, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συγκεκριμένα:

  • Η τήρηση μίας μόνο υγιεινής συμπεριφοράς συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο
  • Η τήρηση 2 στις 5 αλλαγών συσχετίστηκε με 36% χαμηλότερο κίνδυνο και
  • Η τήρηση τουλάχιστον 3 αλλαγών συσχετίστηκε με 42% χαμηλότερο κίνδυνο

“Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η τήρηση συγκεκριμένων συμπεριφορών υγιεινού τρόπου ζωής σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο επακόλουθης εμφάνισης IBS. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι τροποποιήσεις αυτές θα πρέπει να θεωρούνται βασικές στρατηγικές πρωτογενούς πρόληψης για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου”, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή: medicaldaily.com