ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφές με μανιτάρια: Τα οφέλη από το πιο απίστευτο ρόφημα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καφές με μανιτάρια μπορεί να ακούγεται εντελώς περίεργο πράγμα.

Καφές με μανιτάρια: Τα οφέλη από το πιο απίστευτο ρόφημα
Bigstock

Αλλά, εν τέλει, δεν είναι τόσο περίεργο όσο ακούγεται. Μάλιστα έχει παρόμοια γεύση με τον κανονικό καφέ.

Κάποιοι λένε ότι αυτό το ασυνήθιστο ρόφημα έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Τι λέει όμως η επιστήμη;

Τι είναι ο καφές με μανιτάρια

Παράγεται αποξηραίνοντας μανιτάρια, εξάγοντας τα ευεργετικά συστατικά τους και προσθέτοντάς τα στον κανονικό καφέ. Επομένως, ο καφές με μανιτάρια δεν σημαίνει ότι θα έχετε κομματάκια μανιταριών να επιπλέουν στο φλιτζάνι σας.

Οι πιο δημοφιλείς τύποι μανιταριών που χρησιμοποιούνται γι' αυτό είναι:

  • Reishi
  • Chaga
  • Lion’s mane
  • Cordyceps

Οι ασιατικές χώρες χρησιμοποιούν βότανα και μανιτάρια ως θεραπεία ευεξίας εδώ και αιώνες. Θεωρείται ότι μπορούν να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε και να επιβιώσουμε σε τεταμένες καταστάσεις.

Όσοι αγαπούν τον καφέ με μανιτάρια θα σας πουν ότι μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας με πολλούς τρόπους. Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί.

Πιθανά οφέλη υγείας του καφέ με μανιτάρια

Το γεγονός ότι τα μανιτάρια αποτελούν μέρος της συνταγής του ροφήματος προσφέρει πράγματι μερικά πιθανά οφέλη για την υγεία:

Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα μανιτάρια έχουν ευεργετικές ενώσεις, όπως:

  • Πολυφαινόλες
  • Πολυσακχαρίτες
  • Βιταμίνες
  • Καροτενοειδή
  • Μεταλλικά στοιχεία

Αυτά έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καφές με μανιτάρια μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Περιέχει λιγότερη καφεΐνη. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθαυτός ο καφές με μανιτάρια μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα (όπως προτείνουν ορισμένοι) η λήψη λιγότερης καφεΐνης βοηθά πολλούς να ξεκουραστούν καλύτερα. Εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, ο καφές με μανιτάρια μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του στρες. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες που επηρεάζει το σώμα μας σε πολλές καταστάσεις. Τα άτομα με κατάθλιψη, υπογλυκαιμία, πυρετό, τραύμα και πόνο τείνουν να έχουν υψηλότερες ποσότητες κορτιζόλης. Μελέτες δείχνουν ότι τα ροφήματα με φυσικά βότανα, όπως τα μανιτάρια, εξομαλύνουν την ποσότητα της κορτιζόλης στο αίμα και το σάλιο . Έτσι, ο καφές με μανιτάρια θα μπορούσε ενδεχομένως να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος.

Μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή. Οι ενώσεις στα μανιτάρια έχουν πολλούς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτά τα οφέλη υπάρχουν και στα εκχυλίσματα μανιταριών, όπως τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στον καφέ με μανιτάρια.

Αξίζει να αρχίσετε να πίνετε καφέ με μανιτάρια;

Αν και αυτό το ασυνήθιστο ρόφημα μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στην υγεία, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καφές με μανιτάρια περιέχει μόνο εκχύλισμα μανιταριών. Και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απόλαυση ολόκληρου του μανιταριού είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη του.

Έτσι, μάλλον είναι καλύτερα να προσθέσετε στη διατροφή σας ολόκληρα μανιτάρια.

Πηγή: webmd.com