ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η γρίπη των πτηνών πέρασε στο αγελαδινό γάλα: Τι γίνεται στις ΗΠΑ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κομμάτια ανενεργού ιού γρίπης των πτηνών ανακαλύφθηκαν σε δείγματα παστεριωμένου γάλακτος από όλες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι της χώρας, αν και τόνισαν ότι τα θραύσματα του ιού δεν απειλούν τον άνθρωπο.

Η γρίπη των πτηνών πέρασε στο αγελαδινό γάλα: Τι γίνεται στις ΗΠΑ
Bigstock

Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι δοκιμές υποδηλώνουν ότι η γρίπη των πτηνών πιθανότατα έχει μολύνει πολύ περισσότερες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής από ό,τι είχαν αντιληφθεί αρχικά οι υγειονομικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόλις προ ολίγων ημερών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την "τεράστια ανησυχία" του για την αυξανόμενη εξάπλωση του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών σε άλλα είδη, ανάμεσά τους και σε ανθρώπους.

“Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει τίποτα που θα άλλαζε την εκτίμησή μας ότι η εμπορική προμήθεια γάλακτος είναι ασφαλής”, τόνισε ο FDA από την πλευρά του, προσπαθώντας να καθησυχάσει το κοινό και... τις αγορές.

Γρίπη των πτηνών: Τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ

Τον τελευταίο μήνα, ένας ιός της γρίπης των πτηνών, γνωστός ως H5N1, εντοπίστηκε σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής τουλάχιστον 9 Πολιτειών. Ο ιός είναι επίσης γνωστό ότι έχει μολύνει έναν αγρότη, του οποίου το μοναδικό σύμπτωμα ήταν επιπεφυκίτιδα.

Τα ιικά θραύσματα ενέχουν μικρό κίνδυνο για τους καταναλωτές που πίνουν γάλα, δήλωσε στους New York Times ο David O'Connor, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

“Ο κίνδυνος μόλυνσης από γάλα που έχει θραύσματα ιού είναι λογικά μηδενικός. Το γενετικό υλικό δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μόνο του”, εξήγησε.

Οι αξιωματούχοι του FDA δεν διευκρίνισαν πόσα δείγματα γάλακτος βρέθηκαν θετικά ή ακριβώς από πού προέρχονταν, σύμφωνα με τους Times.

Εάν τα θραύσματα του ιού εμφανίζονται σε δείγματα σε όλη την εμπορική παροχή γάλακτος των ΗΠΑ, αυτό θα υποδηλώνει ότι έχουν μολυνθεί πολύ περισσότερες αγελάδες από ό,τι πιστεύεται, είπαν οι ειδικοί.

“Το πρόβλημα στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι γνωρίζουμε. Αυτή είναι η ανησυχία μας και όχι ότι το καθαυτό γάλα θα αποτελούσε κίνδυνο για τον άνθρωπο”, επισήμανε ο O'Connor.

Αξιωματούχοι του FDA σημείωσαν ότι περιμένουν τα αποτελέσματα από τα πειράματα που θα καθορίσουν ποια δείγματα γάλακτος περιέχουν ενεργό ιό.

Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος που παράγεται στις φάρμες των ΗΠΑ είναι παστεριωμένο, μια διαδικασία που συνήθως σκοτώνει τα μικρόβια με τη θερμότητα. Η παστερίωση απενεργοποιεί τους ιούς της γρίπης, οι οποίοι είναι γνωστό ότι είναι εύθραυστοι και ευαίσθητοι στη θερμότητα, πρόσθεσαν οι ειδικοί.

Ωστόσο, ο FDA μόλις πρόσφατα άρχισε να δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα της παστερίωσης στον H5N1, επομένως οι κίνδυνοι δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστοί, ανέφεραν οι Times.

Ο Brian Ronholm, διευθυντής της Πολιτικής Τροφίμων στο Consumer Reports, είπε στους Times ότι είναι καίριας σημασίας για τους υπεύθυνους Υγείας των ΗΠΑ να κοινοποιήσουν με σαφήνεια τα τελικά ευρήματα και να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές ακριβώς για το τι αυτά σημαίνουν.

“Ψυχραιμία” λένε οι ειδικοί στις ΗΠΑ

“Με έναν ιό σαν αυτόν, θα πίστευα -ακόμα κι αν στα ύψιστα επίπεδα δραστηριότητάς του που θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε στο πραγματικό γάλα από τους μαστούς μιας μολυσμένης αγελάδας- θα αραιωνόταν εκατομμύρια φορές κατά την παστερίωση”, δήλωσε στους Times ο Michael Osterholm, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Το γάλα που πίνουμε διασπάται επίσης από το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, επομένως “δεν θα ανησυχούσα για τα ιικά υπολείμματα. Εφόσον δεν είναι ζωντανός ιός, είναι απίθανο να υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία”, είπε με την σειρά της στους Times η δρ. Nahid Bhadelia, διευθύντρια του πανεπιστημίου της Βοστώνης για τις Αναδυόμενες Λοιμώδεις Νόσους.

Πηγές: healthday.com, usda.gov, cdc.gov