ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μακαντάμια: Διατροφική αξία και οφέλη υγείας – Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Συχνά φημίζονται για τη βουτυρώδη υφή και τη διακριτική τους γλυκύτητα.

Μακαντάμια: Διατροφική αξία και οφέλη υγείας – Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν
Bigstock

Οι ξηροί καρποί μακαντάμια δεν είναι μόνο νόστιμοι, αλλά ένας από τους πιο πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά ξηρούς καρπούς που μπορείτε να φάτε. Όντας πλούσιοι σε υγιή λίπη και αντιοξειδωτικά, τα μακαντάμια αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο για τον ρόλο τους στην υγεία της καρδιάς, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ακόμη και στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Είτε τα ενσωματώνετε σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, είτε απλώς είστε περίεργοι για τη θρεπτική τους αξία, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη υγείας, το διατροφικό προφίλ και τα πιθανά μειονεκτήματα των ξηρών καρπών μακαντάμια.

Διατροφικό προφίλ Μακαντάμια (ανά 30γρ. / ~10–12 ξηροί καρποί)

Θρεπτικό στοιχείοΠοσότηταΒασικό όφελος
Θερμίδες~200 kcalΕνεργειακά πυκνό σνακ
Ολικό λίπος~21 γρ.Κυρίως μονοακόρεστα (υγιή για την καρδιά)
Κορεσμένα λιπαρά~3 γρ.Λιγότερα απ’ ό,τι σε άλλους ξηρούς καρπούς
Υδατάνθρακες~4 γρ.Χαμηλοί υδατάνθρακες, φιλική τροφή προς τη δίαιατα keto
Φυτικές ίνες~2,5 γρ.Υποστηρίζουν την πέψη και τον κορεσμό
Πρωτεΐνη~2 γρ.Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης
Μαγγάνιο~58% της Ημερήσιας Αξίας (RDA)Αντιοξειδωτική υποστήριξη και υγεία των οστών
Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1)~22% RDAΕνεργειακός μεταβολισμός
Μαγνήσιο~9% RDAΛειτουργία νεύρων και μυών
Χαλκός~11% RDAΣυνδετικός ιστός και απορρόφηση σιδήρου

Τα μακαντάμια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως εκείνα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

Macadamia-Nuts

Οφέλη υγείας των ξηρών καρπών Macadamia

1. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Αυτό που κάνει τα μακαντάμια ιδιαίτερα φιλικά προς την καρδιά είναι η λιπαρή τους σύνθεση. Περίπου το 80% του λίπους στα macadamia είναι μονοακόρεστα, ιδιαίτερα ελαϊκό και παλμιτολεϊκό οξύ.

Αυτά τα λίπη έχουν αποδειχθεί ότι:

  • Χαμηλώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη
  • Αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη
  • Μειώνουν το οξειδωτικό στρες στα αιμοφόρα αγγεία

Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών macadamia -χωρίς αύξηση των συνολικών θερμίδων- μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του λιπιδικού σας προφίλ και στην μείωση των προσωπικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, ειδικά σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

2. Αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη

Τα μακαντάμια είναι μια από τις λίγες πηγές τροφίμων πλούσιες σε τοκοτριενόλες, μια σπάνια μορφή βιταμίνης Ε με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και μπορεί να παίζουν ρόλο στην επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης, ειδικά στον εγκέφαλο και στους νευρικούς ιστούς.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα macadamia μελετώνται όχι μόνο για την υγεία της καρδιάς, αλλά και για τις νευροπροστατευτικές τους δυνατότητες.

3. Βοηθούν στη διαχείριση βάρους, αρκεί να καταναλώνονται με σύνεση

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, δεδομένης της θερμιδικής τους πυκνότητας, αλλά τα μακαντάμια μπορούν πραγματικά να υποστηρίξουν τον έλεγχο της όρεξης, όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Δείτε πώς:

  • Ο συνδυασμός τους από υγιή λιπαρά, φυτικές ίνες και χαμηλούς υδατάνθρακες δημιουργεί κορεσμό που διαρκεί πολλές ώρες
  • Το μάσημα ολόκληρων ξηρών καρπών επιβραδύνει τη σίτιση φαγητό και ενθαρρύνει την προσεκτική κατανάλωση της τροφής
  • Μπορούν να αντικαταστήσουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ, βελτιώνοντας έμμεσα τη συνολική ποιότητα της διατροφής

Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως η δίαιτα κετο ή τα μεσογειακά προγράμματα διατροφής.

4. Υποστηρίζουν τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα

Τα μακαντάμια έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν καταναλώνονται μαζί με γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες, η περιεκτικότητά τους σε λίπος και φυτικές ίνες μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης και να μειώσει τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα.

Για άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή αντίσταση στην ινσουλίνη, η συμπερίληψη ξηρών καρπών macadamia στα γεύματα θα μπορούσε να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο για επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή σνακ με ζάχαρη.

5. Υγεία εγκεφάλου και οστών

Τα μακαντάμια παρέχουν βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο, τα οποία παίζουν κρίσιμους ρόλους σε:

  • Λειτουργία νευροδιαβιβαστή και ρύθμιση μνήμης
  • Σχηματισμό οστών και ισορροπία ασβεστίου
  • Ενεργειακό μεταβολισμό και νευρική σηματοδότηση

Μια χούφτα macadamia φυσικά δεν αποτελεί κάποιου τύπου… πανάκεια, αλλά -ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής- προσφέρουν ήπια αλλά σημαντική υποστήριξη για γνωστική διαύγεια και σκελετική δύναμη.

macadamia

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς Macadamia

Αν και γενικά είναι καλά ανεκτά, τα μακαντάμια δεν είναι για όλους, όπως.

1. Άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς

Αν και δεν είναι τόσο αλλεργιογόνα όσο τα φιστίκια ή τα κάσιους, τα μακαντάμια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, που κυμαίνονται από ήπιο κνησμό έως αναφυλαξία. Εάν έχετε μια γνωστή αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, τα μακαντάμια θα πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά, εκτός εάν σας δώσει το “ok” αλλεργιολόγος.

2. Όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλών λιπαρών

Επειδή τα μακαντάμια έχουν σχεδόν 75% λίπος κατά βάρος, είναι ακατάλληλα για άτομα που διαχειρίζονται παθήσεις όπως η νόσος της χοληδόχου κύστης, η παγκρεατίτιδα ή ακολουθούν μια δίαιτα περιορισμένης περιεκτικότητας σε λίπος υπό ιατρική επίβλεψη.

3. Ιδιοκτήτες κατοικίδιων ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα μακαντάμια είναι τοξικά για τα σκυλιά

Ακόμη και μικρές ποσότητες ξηρών καρπών μακαντάμια μπορούν να προκαλέσουν έμετο, τρέμουλο, αδυναμία και υπερθερμία στους σκύλους. Σε περίπτωση κατάποσης, απαιτείται άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Να τα κρατάτε πάντα μακριά από την πρόσβαση των σκύλων σε αυτά!

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι τα ψημένα macadamia τόσο υγιεινά όσο τα ωμά;

Τα ψημένα μακαντάμια διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά και τα υγιή λίπη τους. Απλώς αποφύγετε τις καβουρδισμένες με λάδι ή τις πολύ αλατισμένες εκδοχές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν πρόσθετες θερμίδες, νάτριο (αλάτι) ή τρανς λιπαρά. Οι ωμές και οι σκέτες ψημένες εκδοχές είναι καλύτερες για την υγεία.

Μπορούν οι ξηροί καρποί macadamia να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης;

Ναι. Πολλαπλές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μακαντάμια μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις της ολικής και της LDL χοληστερόλης, ιδιαίτερα όταν αντικαθιστούν λιγότερα υγιεινά λίπη στη διατροφή.

Πόσους ξηρούς καρπούς μακαντάμια κάνει να τρώω την ημέρα;

Μια υγιεινή μερίδα είναι περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα: περίπου 10 με 12 ξηρούς καρπούς. Περισσότερο από αυτό μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, εκτός εάν ισορροπηθεί με άλλα γεύματα.

Μπορώ να τρώω μακαντάμια κάθε μέρα;

Ναι, με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν είστε αλλεργικοί και δεν το παρακάνετε με το μέγεθος της μερίδας. Το θρεπτικό τους προφίλ υποστηρίζει την καθημερινή κατανάλωση ως μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας με πλήρεις τροφές.

Σύνοψη

Οι ξηροί καρποί μακαντάμια είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έξυπνη τροφή που προσφέρει πολλά περισσότερα από υπέροχη γεύση. Η αφθονία τους σε μονοακόρεστα λίπη, αντιοξειδωτικά και μέταλλα τα καθιστά πολύτιμη προσθήκη σε δίαιτες που επικεντρώνονται στην υγεία της καρδιάς, στη διαχείριση βάρους και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, όπως όλες οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θα πρέπει να τις απολαμβάνετε με μέτρο, ειδικά αν έχετε διατροφικούς περιορισμούς ή αλλεργίες.

Πηγές:
healthline.com
medicalnewstoday.com
webmd.com
fdc.nal.usda.gov
ncbi.nlm.nih.gov