ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το καλύτερο ρόφημα για το πρωί: Ωφελεί επιδερμίδα και έντερο - Αντί για τσάι, καφέ ή κακάο

Σινάνη Αικατερίνη

Οι περισσότεροι πίνουν το πρωί καφέ ή τσάι, θεωρώντας ότι η καφεΐνη που περιέχουν θα τούς δώσει την αναγκαία ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Το καλύτερο ρόφημα για το πρωί: Ωφελεί επιδερμίδα και έντερο - Αντί για τσάι, καφέ ή κακάο

Οι ειδικοί έχουν ωστόσο διαφορετική άποψη.

Ο γιατρός John Zade υποστηρίζει ότι το καταλληλότερο ρόφημα για το πρωί δεν είναι άλλο από το κεφίρ.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι το κεφίρ δεν είναι απλώς ένα ξινό γαλακτοκομικό, αλλά μια «βόμβα προβιοτικών».

Ο γνωστός δερματολόγος λέει σε ένα σύντομο βίντεο στο TikTok, ότι ξεκινά τη μέρα του πίνοντας ένα ποτήρι κεφίρ, κάτι που τού συνέστησε ένας εκατοντάχρονος συνάδελφός του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στη τακτική κατανάλωση του ροφήματος που έχει υποστεί ζύμωση και είναι πλούσιο σε ευεργετικά βακτήρια.

Ένα από αυτά είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο καταστέλλει την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας και του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού (H. pylori).

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι το κεφίρ ενισχύει την υγεία του εντέρου, μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών και στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του: το κεφίρ ανακουφίζει από τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, του μετεωρισμού ή της χρόνιας κόπωσης.

Τι είναι το κεφίρ

Το κεφίρ ή κεφίρι είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν εδώ και αιώνες.

Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι.

Προέρχεται από την τουρκική λέξη keif, που σημαίνει ότι κάποιος αισθάνεται καλά μετά το φαγητό.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βοηθά στην πέψη επειδή περιέχει λακτόζη και παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και βιταμίνη Κ2.

Μπορείτε να φτιάξετε κεφίρ στο σπίτι, αλλά χρειάζεται να περάσουν κάποιες μέρες για να μπορέσετε να το πιείτε. Μπορείτε να κάνετε κεφίρ με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα.

Οφέλη του κεφίρ για την υγεία

Το κεφίρ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει από τις εντερικές διαταραχές και γενικά συμβάλλει σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Βοηθά στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων π.χ. της αναιμίας
  • Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος π.χ. χρόνιες εντερίτιδες
  • Έχει διουρητική δράση
  • Έχει λίγα λιπαρά και θερμίδες
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης και της υπέρτασης
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης
  • Έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση