ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το λαχανικό που ρυθμίζει την πίεση και βοηθά πολύ στην απώλεια βάρους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα γογγύλια συχνά παραβλέπονται στις σύγχρονες δίαιτες, ωστόσο είναι λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και την μεταβολική ισορροπία.

Το λαχανικό που ρυθμίζει την πίεση και βοηθά πολύ στην απώλεια βάρους

Μετά από αιώνες μαγειρικής και ιατρικής χρήσης, τα γογγύλια μελετώνται τώρα για την επίδρασή τους στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διαχείριση βάρους.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα οφέλη που έχει το γογγύλι στην υγεία με έμφαση στην μείωση της υπέρτασης και την υποστήριξη της υγιούς απώλειας βάρους.

Μπορεί το γογγύλι να βοηθήσει στη ρύθμιση της υπέρτασης;

Ναι, τα γογγύλια μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, των χαμηλών επιπέδων νατρίου και βιοδραστικών ενώσεων που υποστηρίζουν την αγγειακή υγεία. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν το γογγύλι ένα φιλικό προς την καρδιά λαχανικό, για άτομα που διαχειρίζονται την υπέρταση.

Με ποιους μηχανισμούς το γογγύλι μειώνει την πίεση:

  • Είναι υψηλό σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην αντιστάθμιση των επιδράσεων του νατρίου (αλάτι) και στη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων
  • Χαμηλό σε θερμίδες και νάτριο, υποστηρίζοντας την καρδιαγγειακή και νεφρική υγεία
  • Πλούσιο σε διατροφικά νιτρικά άλατα, τα οποία μπορεί να προάγουν την αγγειοδιαστολή και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
  • Περιέχει αντιοξειδωτικά -όπως βιταμίνη C και πολυφαινόλες- που μειώνουν την αρτηριακή ακαμψία και τη φλεγμονή

Πώς το γογγύλι υποστηρίζει την απώλεια βάρους και τον μεταβολισμό;

Τα γογγύλια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική τροφή για όσους στοχεύουν στην μείωση του σωματικού βάρους ή στον έλεγχο της όρεξης. Το θρεπτικό τους προφίλ υποστηρίζει τον μεταβολισμό του λίπους και τη διαρκή ενέργεια χωρίς υπερβολικό θερμιδικό φορτίο.

Πώς το γογγύλι συμβάλλει στην απώλεια βάρους:

  • Χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, επιτρέποντας μεγαλύτερες μερίδες με λιγότερες θερμίδες
  • Πλούσιο σε φυτικές ίνες, που προάγουν τον κορεσμό και μειώνουν την υπερκατανάλωση τροφής
  • Περιέχει γλυκοζινολικές ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό του λίπους
  • Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τις αιχμές της ινσουλίνης που μπορούν να συμβάλουν στην αποθήκευση λίπους
  • Προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου
White Turnips

Λευκά γογγύλια

Bigstock

Γογγύλι: Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που του προσδίδουν τα οφέλη υγείας

Τα γογγύλια παρέχουν ένα σφαιρικό διατροφικό προφίλ που υποστηρίζει την καρδιαγγειακή, πεπτική και μεταβολική υγεία. Ο συνδυασμός μετάλλων, βιταμινών και φυτοθρεπτικών συστατικών συμβάλλει στην ευεργετική τους δράση.

Θρεπτικό στοιχείοΠοσότητα (ανά 100 γρ. μαγειρεμένο)% Ημερήσια Αξία (περίπου)Όφελος υγείας
Κάλιο203 mg6%Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και την ισορροπία των υγρών
Φυτικές ίνες2,2 γρ.9%Προωθούν την πληρότητα και την κανονικότητα της πέψης
Βιταμίνη C11,6 mg13%Αντιοξειδωτική προστασία, υποστηρίζει την υγεία των αγγείων
Φολικό οξύ19 mcg5%Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και τον μεταβολισμό
ΓλυκοσινολικάΜεταβλητή-Μπορεί να επηρεάσει τη διάσπαση του λίπους και τις οδούς αποτοξίνωσης

Τόσο η ρίζα όσο και τα φύλλα του φυτού γογγύλι παρέχουν οφέλη υγείας, με τα φύλλα του να προσφέρουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου, βιταμίνης Κ και β-καροτίνης.

Πώς να μαγειρεύετε το γογγύλι για μέγιστα οφέλη υγείας

Τα γογγύλια μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό, να ψηθούν, να πολτοποιηθούν ή να προστεθούν σε σούπες. Για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά τους, αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα. Η κατανάλωση τους μαζί με υγιή λίπη (όπως το ελαιόλαδο) μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών ενώσεων στα φύλλα τους.

Συμβουλές για βέλτιστη χρήση:

  • Επιλέξτε μικρότερα γογγύλια - είναι πιο γλυκά και λιγότερο πικρά
  • Τα ψήνετε ή τα πολτοποιείτε ως εναλλακτική λίγων θερμίδων αντί για πατάτες
  • Συμπεριλάβετε τόσο τη ρίζα όσο και τα φύλλα, για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών
  • Αποφύγετε τα καρυκεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) για να διατηρήσετε τα οφέλη τους για την αρτηριακή πίεση
  • Συνδυάστε το γογγύλι με όσπρια ή δημητριακά ολικής αλέσεως για ένα ισορροπημένο, χορταστικό γεύμα

Υπάρχουν κίνδυνοι ή προφυλάξεις από το γογγύλι;

Για τους περισσότερους τα γογγύλια είναι ασφαλή και ωφέλιμα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικά ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους.

  • Τα ωμά γογγύλια περιέχουν βρογχογόνα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδούς σε ευαίσθητα άτομα, εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα
  • Τα γογγύλια μπορεί να προκαλέσουν αέρια ή φούσκωμα σε άτομα με πεπτικές ευαισθησίες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και θείο
  • Άτομα που ακολουθούν δίαιτες περιορισμένης περιεκτικότητας σε κάλιο (π.χ. νεφρική νόσος) θα πρέπει να συμβουλευτούν σχετικά τον γιατρό τους

Το μαγείρεμα μειώνει τις βρογχογόνες ενώσεις και βελτιώνει την πεπτικότητα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Turnip-goggyli

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορούν τα γογγύλια να βοηθήσουν στην μείωση της υπέρτασης φυσικά;

Ναι. Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο και αντιοξειδωτικά, υποστηρίζουν τα αγγεία για τη μείωση ή τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, όταν αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα γογγύλια βοηθούν στην καύση λίπους;

Τα γογγύλια δεν καίνε άμεσα λίπος, αλλά η χαμηλή τους θερμιδική πυκνότητα και η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες υποστηρίζουν την απώλεια βάρους και τον μεταβολισμό του λίπους, όταν αντικαθιστούν τροφές με υψηλότερες θερμίδες (π.χ. τις πατάτες).

Τα φύλλα τους είναι πιο υγιεινά από τη ρίζα;

Ναι. Τα φύλλα στο γογγύλι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά. Συμπληρώνουν τα οφέλη της ρίζας και πρέπει να περιλαμβάνονται όταν είναι δυνατόν.

Είναι ασφαλές να τρώω γογγύλια κάθε μέρα;

Ναι, αλλά με μέτρο. Η καθημερινή κατανάλωση είναι ασφαλής για τους περισσότερους, ειδικά όταν είναι μαγειρεμένα, αλλά όσοι έχουν παθήσεις του θυρεοειδούς θα πρέπει να αποφεύγουν τα ωμά γογγύλια.

Μπορούν οι διαβητικοί να φάνε γογγύλια;

Ναι. Το γογγύλι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υποστηρίζει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Σύνοψη

Το γογγύλι είναι ένα απλό αλλά ισχυρό λαχανικό με μετρήσιμα οφέλη για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη διαχείριση του βάρους. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε κάλιο και φυτικές ίνες, το χαμηλό προφίλ θερμίδων και οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του το καθιστούν εξαιρετική προσθήκη σε μια δίαιτα υγιή για την καρδιά και υποστήριξη του μεταβολισμού. Η συμπερίληψη τόσο της ρίζας όσο και των φύλλων στα γεύματά σας μπορεί να ενισχύσει τη συνολική του επίδραση στην καρδιαγγειακή και μεταβολική ευεξία.

Πηγές:
medicalnewstoday.com
clevelandclinic.org
healthline.com
nutritionvalue.org