ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές γίνονται ολοένα και πιο δύσπεπτες όσο μεγαλώνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Καθώς μεγαλώνουμε, πολλοί από εμάς αρχίζουμε να παρατηρούμε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τις τροφές.

Ποιες τροφές γίνονται ολοένα και πιο δύσπεπτες όσο μεγαλώνετε

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα είναι η δυσπεψία: επίμονη δυσφορία ή δυσκολία στην πέψη γευμάτων που κάποτε ήταν εύκολα ανεκτά. Αυτό δεν αφορά μόνο την υπερκατανάλωση τροφής ή τα πικάντικα τρόφιμα. Η γήρανση φέρνει πραγματικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο απορροφούμε και διασπάμε ορισμένες τροφές.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις πιο κοινές τροφές που χωνεύονται πιο δύσκολα με την ηλικία, εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και παρέχει οδηγίες για το πώς να διαχειριστείτε ή να αποφύγετε τη δυσφορία.

Γιατί η πέψη γίνεται πιο δύσκολη με την ηλικία;

Οι πεπτικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση προέρχονται τόσο από μηχανικές όσο και από χημικές αλλαγές στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Με την ηλικία, πολλές πεπτικές λειτουργίες επιβραδύνουν ή εξασθενούν φυσικά:

  • Η παραγωγή οξέος του στομάχου (υδροχλωρικό οξύ) μπορεί να μειωθεί, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διάσπαση των πρωτεϊνών και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος.
  • Η κινητικότητα του εντέρου (πόσο γρήγορα κινείται η τροφή μέσα από τα έντερα) μπορεί να επιβραδύνει, συμβάλλοντας σε φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
  • Η παραγωγή ενζύμων μπορεί να μειωθεί, συμπαρασύροντας την πέψη των λιπών και των υδατανθράκων.
  • Το μικροβίωμα του εντέρου αλλοιώνεται, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη βακτηριακή ποικιλότητα που είναι σημαντική για την πέψη των φυτικών ινών και των πολύπλοκων τροφίμων.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να κάνουν ορισμένα τρόφιμα πιο δύσκολα ανεκτά, ακόμα κι αν κάποτε ήταν μέρος της κανονικής διατροφής σας.

Ποιες τροφές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν δυσπεψία καθώς μεγαλώνετε;

Πολλές κατηγορίες τροφίμων είναι γνωστό ότι γίνονται πιο δύσκολα αφομοιώσιμες με τη γήρανση, συχνά λόγω της σύνθεσης, της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά ή των ζυμώσιμων υδατανθράκων.

Ομάδα τροφίμωνΠαραδείγματαΓιατί η πέψη γίνεται πιο δύσκολη
Λιπαρά κρέαταΜπέικον, λουκάνικο, αρνί, πουλερικά με πέτσαΥψηλά σε κορεσμένα λίπη, αργή εκκένωση από το στομάχι
Γαλακτοκομικά προϊόνταΓάλα, τυρί, παγωτόΗ παραγωγή λακτάσης μειώνεται, οδηγώντας σε δυσανεξία στην λακτόζη
Τηγανητά φαγητάΤηγανητές πατάτες, ντόνατς, τηγανητό κοτόπουλοΗ λιπαρή υφή επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και αυξάνει τον κίνδυνο παλινδρόμησης
Όσπρια και φασόλιαΦακές, ρεβίθια, μαύρα φασόλια κ.α.Υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες. Έχουν ολιγοσακχαρίτες που παράγουν αέρια
Ωμά λαχανικάΜπρόκολο, λάχανο, μαρούλι κ.α.Σκληρή κυτταρίνη και αδιάλυτες ίνες που δύσκολα διασπώνται
Ανθρακούχα ποτάΑναψυκτικά, ανθρακούχο νερόΤα αέρια και το φούσκωμα επιβραδύνουν την πέψη
Πικάντικα φαγητάΠιπεριές τσίλι, καυτερές σάλτσεςΠροκαλούν καούρα και παλινδρόμηση οξέος, ειδικά με ασθενέστερο οισοφαγικό σφιγκτήρα
Τεχνητά γλυκαντικάΣορβιτόλη, ξυλιτόλη (σε τσίχλες/καραμέλες)Ζυμώνονται στο έντερο και συχνά προκαλούν φούσκωμα και διάρροια
Κρεμμύδια και σκόρδοΩμά κρεμμύδια, πιάτα με πολύ σκόρδοΥψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες, ένα είδος ζυμώσιμων ινών
Καφεΐνη και αλκοόλΚαφές, μπύρα, κρασί
Μπορεί να ερεθίσουν την επέν
Μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση του στομάχου και να αυξήσουν την παραγωγή οξέος

Καθώς η δραστηριότητα των ενζύμων, η κινητικότητα του εντέρου και η παραγωγή οξέος μειώνονται, αυτά τα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα, κράμπες, παλινδρόμηση και αέρια.

Digestive System

Μπορείτε ακόμα να απολαμβάνετε αυτές τις τροφές χωρίς ενόχληση;

Ναι, το μέτρο και οι μέθοδοι προετοιμασίας μπορούν να κάνουν πολλά από αυτά τα τρόφιμα πιο εύκολα ανεκτά καθώς μεγαλώνετε.

Αποδεδειγμένες μέθοδοι που θα σας βοηθήσουν:

  • Μαγειρέψτε τα λαχανικά: Ο ελαφρύ άτμισμα ή ψήσιμο διασπά τις σκληρές ίνες.
  • Επιλέξτε άπαχα κομμάτια: Προτιμήστε πουλερικά χωρίς πέτσα ή φιλέτο αντί για πιο λιπαρά κρέατα.
  • Περιορίστε το μέγεθος των μερίδων: Τα μικρότερα γεύματα μειώνουν τη γαστρική καταπόνηση και την παλινδρόμηση.
  • Γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης: Αυτά είναι συχνά πιο εύκολα στην πέψη και εμπλουτίζονται με ασβέστιο.
  • Μουλιάστε τα όσπρια: Το μούλιασμα και το ξέπλυμα των φασολιών μπορεί να μειώσει τις ενώσεις που παράγουν αέρια.
  • Προσεκτικοί συνδυασμοί: Αποφύγετε να συνδυάζετε πολλά δύσκολα στην πέψη φαγητά σε ένα γεύμα.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων: Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας, για να προσδιορίσετε ποιες τροφές σας προκαλούν περισσότερα προβλήματα.

Η προσαρμογή της προσέγγισής σας δεν σημαίνει πάντα ότι αποκλείετε τα αγαπημένα σας φαγητά. Για πολλούς ηλικιωμένους, η πέψη μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά απλώς τροποποιώντας την υφή, τον χρονισμό και την ποσότητα των τροφών.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό για τη δυσπεψία;

Το περιστασιακό φούσκωμα ή δυσφορία μετά από ένα μεγάλο γεύμα είναι συνήθως αβλαβές. Αλλά εάν τα πεπτικά προβλήματα επιμένουν, επιδεινωθούν ή αρχίσουν να παρεμβαίνουν στην ποιότητα ζωής, είναι καιρός να μιλήσετε με γιατρό ή διατροφολόγο.

Ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν εμφανίσετε:

  • Επίμονη παλινδρόμηση οξέος, ειδικά τη νύχτα
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Συχνή ναυτία ή έμετο
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα-σαν-πίσσα κόπρανα
  • Συνεχόμενο κοιλιακό πόνο

Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή γαστρεντερική πάθηση όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), έλκη, προβλήματα χοληδόχου κύστης ή ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου.

man having stomach pain while sitting on bed at home

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί η γήρανση να προκαλέσει νέες τροφικές δυσανεξίες;

Ναι. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αναπτύξουν δυσανεξία στην λακτόζη ή αυξημένη ευαισθησία στα FODMAPs λόγω αλλαγών ενζύμων και μικροβιώματος.

Είναι η καούρα ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης;

Αν και συνηθισμένη, δεν είναι ακριβώς «φυσιολογική». Η γήρανση αποδυναμώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, αλλά η χρόνια καούρα θα πρέπει να αξιολογηθεί για να αποκλειστεί η ΓΟΠ.

Είναι τα προβιοτικά χρήσιμα για ηλικιωμένους με δυσπεψία;

Μπορεί να είναι. Ορισμένα στελέχη βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου και μειώνουν το φούσκωμα, αλλά τα οφέλη εξαρτώνται από το μικροβίωμα και το ιστορικό υγείας του ατόμου.

Η πιο αργή πέψη σημαίνει κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών;

Όχι απαραίτητα. Ωστόσο, οι ελλείψεις σε Β12, ασβέστιο και μαγνήσιο είναι πιο συχνές σε ηλικιωμένους ενήλικες λόγω χαμηλότερου οξέος στομάχου και βραδύτερης διέλευσης των τροφών στο έντερο.

Πρέπει οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες;

Δεν χρειάζεται αποφυγή, αλλά τροποποίηση. Οι μαγειρεμένες ίνες (π.χ. καρότα στον ατμό) είναι πιο ήπιες στην πέψη από τις ωμές μορφές. Οι φυτικές ίνες παραμένουν σημαντικές για την υγεία του εντέρου.

Σύνοψη

Καθώς το πεπτικό μας σύστημα αλλάζει φυσικά με την ηλικία, ορισμένες τροφές μπορεί να γίνουν πιο δύσκολες στην επεξεργασία, οδηγώντας σε δυσφορία, φούσκωμα και δυσπεψία. Το να αναγνωρίσετε ποια τρόφιμα είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα και να κατανοήσετε γιατί σας επηρεάζουν διαφορετικά πλέον, είναι το πρώτο βήμα προς την πρόληψη. Με τις σωστές στρατηγικές μπορείτε να τηρήσετε μια υγιεινή, ικανοποιητική διατροφή, που υποστηρίζει την πέψη και τη συνολική ευεξία όσο μεγαλώνετε.

Πηγές:
healthline.com
clevelandclinic.org
mayoclinic.org
nhs.uk
webmd.com