ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να ξεκινάτε με κρύο νερό όταν φτιάχνετε στιγμιαίο καφέ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο στιγμιαίος καφές βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας σχεδόν κάθε ελληνικού σπιτιού.

Γιατί πρέπει να ξεκινάτε με κρύο νερό όταν φτιάχνετε στιγμιαίο καφέ

Ένα κύμα διαδικτυακών συζητήσεων τελευταία έθεσε ένα απροσδόκητο ερώτημα: πρέπει να ξεκινάμε τον στιγμιαίο καφέ πάντα με κρύο νερό αντί για ζεστό; Πιθανότατα να μην έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας αυτή η ερώτηση, αλλά αυτή η μέθοδος έχει κερδίσει την προσοχή για τον αντίκτυπό της στη γεύση, την υφή και τα οφέλη υγείας του τελικού καφέ στο ποτήρι μας.

Αυτό το άρθρο διερευνά την επιστήμη πίσω από αυτήν την τάση, γιατί μπορεί να έχει σημασία για τον καθημερινό καφέ σας και τι λένε οι ειδικοί σχετικά με τις μεθόδους ανάμειξης και τον διατροφικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

Γιατί πολλοί ξεκινούν πάντα με κρύο νερό όταν φτιάχνουν στιγμιαίο καφέ;

Η έναρξη με κρύο νερό αποτρέπει το σβόλιασμα και μειώνει την πικρία στον στιγμιαίο καφέ.

Όταν οι κόκκοι στιγμιαίου καφέ έρχονται σε απευθείας επαφή με το βραστό νερό, μπορούν να συσσωματωθούν και να απελευθερώσουν ενώσεις με πικρή γεύση. Η ανάμειξη με κρύο νερό πρώτα τους επιτρέπει να διαλυθούν πιο ομοιόμορφα, βελτιώνοντας τόσο τη γεύση όσο και την υφή.

  • Το ζεστό νερό μπορεί να «σοκάρει» τους κόκκους του καφέ, προκαλώντας ανομοιόμορφη έκκριση ενώσεων.
  • Το κρύο νερό βοηθά στη σταδιακή διάλυση των στερεών πριν από την εισαγωγή θερμότητας.
  • Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει τις οξύτερες ή καμένες γεύσεις που συνήθως σχετίζονται με στιγμιαία μείγματα χαμηλής ποιότητας.

Η χρήση κρύου νερού επηρεάζει τη θρεπτική αξία του στιγμιαίου καφέ;

Όχι, η χρήση κρύου νερού δεν έχει ουσιαστική επίδραση στο θρεπτικό περιεχόμενο του στιγμιαίου καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές παρασκευάζεται ξηραίνοντας απότομα τους κόκκους καφέ, που σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά είναι ήδη «κλειδωμένα» στο τελικό προϊόν. Είτε διαλυθεί σε κρύο είτε σε ζεστό νερό, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών παραμένουν αμετάβλητα.

  • Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανά μερίδα παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του νερού.
  • Οι πολυφαινόλες και άλλες ενώσεις δεν επηρεάζονται από την μέθοδο ανάμιξης.
  • Η κύρια διαφορά είναι αισθητηριακή, όχι διατροφική.
Ice coffee

Υπάρχει συνιστώμενη μέθοδος ανάμειξης για τον στιγμιαίο καφέ;

Ναι, η διάλυση του στιγμιαίου καφέ σε μικρή ποσότητα κρύου νερού πριν από την προσθήκη ζεστού νερού θεωρείται πλέον η καλύτερη πρακτική για γεύση.

Πολλοί λάτρεις του καφέ -και όλο και περισσότεροι κατασκευαστές προϊόντων- συνιστούν αυτήν την τεχνική. Βοηθά στην ανάδειξη πιο ισορροπημένων γεύσεων ακόμα και από βασικά στιγμιαία μείγματα.

Προτεινόμενη μέθοδος:

  1. Ανακατέψτε τον στιγμιαίο καφέ με 1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό μέχρι να διαλυθεί.
  2. Στη συνέχεια, προσθέστε ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό για να ολοκληρώσετε το φλιτζάνι.
  3. Ανακατέψτε απαλά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10-15 δευτερόλεπτα πριν το πιείτε.

Μπορεί αυτή η μέθοδος να βελτιώσει την πεπτικότητα ή να μειώσει την οξύτητα;

Αν και δεν έχει αποδειχθεί ιατρικά ότι επηρεάζει την οξύτητα, οι χρήστες με ευαίσθητο στομάχι αναφέρουν καλύτερη ανοχή, όταν χρησιμοποιούν την μέθοδο του κρύου νερού.

Μερικά άτομα βιώνουν γαστρεντερική δυσφορία από όξινο ή πικρό καφέ. Εξομαλύνοντας το προφίλ γεύσης, αυτή η μέθοδος μπορεί να μειώσει την υποκειμενική σκληρότητα, αλλά δεν αλλάζει χημικά το pH του καφέ.

  • Η αντιληπτή πικρία μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία σε ευαίσθητα άτομα.
  • Η ανάμειξη πρώτα στο κρύο μπορεί να προσφέρει μια πιο ήπια εμπειρία χωρίς να αλλοιώνει την οξύτητα.
  • Κανένα κλινικό στοιχείο δεν επιβεβαιώνει αυτή την επίδραση, αλλά οι ανέκδοτες αναφορές είναι ευρέως διαδεδομένες.

Συχνές Ερωτήσεις

Λειτουργεί αυτή η μέθοδος με αρωματισμένους στιγμιαίους καφέδες ή μείγματα;

Ναι, αν και οι κρέμες ή τα πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να διαλυθούν. Ανακατεύοντας καλά και χρησιμοποιώντας λίγο πιο ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει χωρίς να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία νερού για προσθήκη μετά από ψυχρή ανάμειξη;

Οι ειδικοί συνιστούν νερό περίπου 80–90°C, όχι βραστό. Αυτή η σειρά διατηρεί τη γεύση και αποφεύγει την πικρία.

Είναι η κρύα ανάμειξη ωφέλιμη μόνο για καφέ χαμηλής ποιότητας;

Όχι. Ακόμη και ο premium στιγμιαίος καφές επωφελείται από καλύτερη διαλυτότητα και διαύγεια γεύσης, όταν διαλύεται σταδιακά.

Σύνοψη

Το να ξεκινήσετε με κρύο νερό κατά την προετοιμασία του στιγμιαίου καφέ αποτελεί καλή βάση για τον τρόπο διάλυσης και γεύσης του καφέ. Αν και δεν αλλάζει τη θρεπτική αξία, αυτή η μέθοδος μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία κατανάλωσης καφέ, μειώνοντας την πικράδα, βελτιώνοντας τη συνοχή και κάνοντας το ρόφημα πιο εύγευστο για ευαίσθητα στομάχια.

Πηγές:
thetakeout.com
healthline.com
medicalnewstoday.com
coffeechemistry.com
clevelandclinic.org