ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα νιώσετε αν αποκτήσετε λιπώδες ήπαρ από το πολύ κόκκινο κρέας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η λιπώδης νόσος του ήπατος —ιδιαίτερα η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD)— βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως και η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της.

Τι θα νιώσετε αν αποκτήσετε λιπώδες ήπαρ από το πολύ κόκκινο κρέας

Μια ομάδα τροφίμων που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία είναι το κόκκινο κρέας. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι πλούσιες σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα δίαιτες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ήπατος, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτό το άρθρο εξηγεί την επιστήμη πίσω από τη σύνδεση κόκκινου κρέατος-λιπώδους ήπατος, περιγράφει τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και παραθέτει τις συστάσεις ειδικών για την μείωση του κινδύνου.

Μπορεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να αυξήσει τον κίνδυνο λιπώδους ήπατος;

Ναι, η τακτική κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD). Η σύνδεση πηγάζει από το πώς το κόκκινο κρέας επηρεάζει τον μεταβολισμό του λίπους, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή του ήπατος.

Γιατί το κόκκινο κρέας συμβάλλει στο λιπώδες συκώτι:

  • Υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, κάτι που προωθεί τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ
  • Μαγειρεύεται συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες, οδηγώντας σε επιβλαβείς ενώσεις, όπως ετεροκυκλικές αμίνες και προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης
  • Συχνά σχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένα τριγλυκερίδια
  • Μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, ειδικά αν πρόκειται για επεξεργασμένα κρέατα, πλούσια σε νάτριο και συντηρητικά

Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν απλή στεάτωση (συσσώρευση λίπους χωρίς φλεγμονή) και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), μια πιο σοβαρή μορφή λιπώδους ηπατικής νόσου που περιλαμβάνει φλεγμονή και ηπατική βλάβη.

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της λιπώδους νόσου του ήπατος;

Η λιπώδης ηπατική νόσος χαρακτηρίζεται «σιωπηλή» κατάσταση, επειδή οι περισσότεροι δεν παρατηρούν συμπτώματα στα αρχικά της στάδια. Ωστόσο, καθώς η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ επιδεινώνεται ή αναπτύσσεται φλεγμονή, ορισμένα σημάδια μπορεί να γίνουν αισθητά.

Κοινά συμπτώματα λιπώδους ηπατικής νόσου:

  • Επίμονη κόπωση και έλλειψη ενέργειας
  • Ήπιος πόνος ή ενόχληση στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα
  • Ανεξήγητη αύξηση βάρους ή δυσκολία απώλειας βάρους
  • Αυξημένα ηπατικά ένζυμα σε αιματολογικές εξετάσεις (εντοπίζονται πριν εμφανιστούν σωματικά συμπτώματα)
  • Σε προχωρημένα στάδια: κιτρίνισμα του δέρματος (ίκτερος), πρήξιμο στα πόδια ή σύγχυση

Τα περισσότερα άτομα ανακαλύπτουν ότι έχουν λιπώδες ήπαρ μέσω συνήθους εξέτασης αίματος ή απεικόνισης. Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, η ηπατική βλάβη μπορεί ήδη να εξελίσσεται.

souvlaki-meat

Πώς συγκρίνεται το κόκκινο κρέας με άλλες πηγές πρωτεΐνης;

Δεν επηρεάζουν όλες οι πρωτεΐνες την υγεία του ήπατος με τον ίδιο τρόπο. Το κόκκινο κρέας τείνει να είναι υψηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ οι φυτικές ή άπαχες ζωικές πρωτεΐνες παρέχουν παρόμοια οφέλη χωρίς την ίδια μεταβολική επιβάρυνση.

Δείτε πώς συγκρίνονται οι πιο συνήθεις πηγές πρωτεΐνης:

Πηγή πρωτεΐνηςΠεριεκτικότητα σε λιπαρά (ανά 100 g)Επίδραση στην υγεία του ήπατοςΣυνιστώμενη κατανάλωση
Μοσχαρίσιο κρέας (κιμάς, 80%)20 g λιπαρά, 8 g κορεσμέναΑυξάνει το ηπατικό λίποςΠεριορίστε ή αντικαταστήστε
Χοιρινό (μπριζολάκια)15g λιπαρά, 5g κορεσμέναΜπορεί να προκαλέσει φλεγμονήΧρησιμοποιήστε περιστασιακά
Κοτόπουλο (χωρίς πέτσα)3g λιπαρά, 1g κορεσμέναΟυδέτερο έως ωφέλιμοΠροτιμώμενος τύπος άπαχου κρέατος
Τόφου5g λιπαρά, 0,5g κορεσμέναΜπορεί να μειώσει το ηπατικό λίποςΣυνιστάται ανεπιφύλακτα
Φακές0,4g λιπαρά, 0g κορεσμέναΥποστηρίζουν τον έλεγχο της ινσουλίνηςΕξαιρετική φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με άπαχα πουλερικά, ψάρια, όσπρια ή φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει το ηπατικό λίπος και να βελτιώσει τους μεταβολικούς δείκτες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το συκώτι σας εάν τρώτε κόκκινο κρέας;

Ενώ η πλήρης αποφυγή του κόκκινου κρέατος δεν απαιτείται για όλους, το μέτρο και η διατροφική ισορροπία είναι το κλειδί. Εάν επιλέξετε να τρώτε κόκκινο κρέας, εξετάστε τα παρακάτω βήματα, για να μειώσετε τον κίνδυνο λιπώδους ήπατος:

  • Περιορίστε την πρόσληψη σε όχι περισσότερες από 1-2 μερίδες την εβδομάδα
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και τα αλλαντικά
  • Επιλέξτε άπαχα κομμάτια και κόψτε το ορατό λίπος
  • Μαγειρέψτε το κρέας με μεθόδους χαμηλότερης θερμοκρασίας (βράσιμο, στον φούρνο και στον ατμό)
  • Αυξήστε την πρόσληψη λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και ασκηθείτε τακτικά για να υποστηρίξετε τον μεταβολισμό του ήπατος

Για όσους έχουν ήδη διαγνωστεί με NAFLD, η σημαντική μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Stages Of Liver Damage

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί το λιπώδες συκώτι να αντιστραφεί μόνο με δίαιτα;

Ναι, το λιπώδες ήπαρ σε πρώιμο στάδιο μπορεί συχνά να αντιστραφεί μέσω απώλειας βάρους, βελτιωμένης διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Είναι όλο το κόκκινο κρέας εξίσου επιβλαβές για το συκώτι;

Όχι. Τα μη επεξεργασμένα, άπαχα κομμάτια σε μικρές ποσότητες είναι λιγότερο επιβλαβή από τα λιπαρά ή επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Το λευκό κρέας επηρεάζει το συκώτι με τον ίδιο τρόπο όπως το κόκκινο κρέας;

Όχι. Τα πουλερικά και τα ψάρια είναι γενικά χαμηλότερα σε κορεσμένα λίπη και δεν αυξάνουν το λίπος στο συκώτι με τον ίδιο τρόπο που μπορεί το κόκκινο κρέας.

Πρέπει τα άτομα με λιπώδες ήπαρ να αποφεύγουν εντελώς το κόκκινο κρέας;

Όχι απαραίτητα, αλλά συνιστάται ανεπιφύλακτα η μείωση της συχνότητας και του μεγέθους της μερίδας, με ταυτόχρονη μετατόπιση σε πιο φυτική διατροφή.

Ποιες άλλες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν το λιπώδες ήπαρ;

Τα ζαχαρούχα ποτά, τα τηγανητά τρόφιμα, το λευκό ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Σύνοψη

Αν και το κόκκινο κρέας είναι κοινό μέρος πολλών διατροφικών σχεδίων, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση -ειδικά λιπαρών και επεξεργασμένων ποικιλιών- μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ή/και επιδείνωση της λιπώδους ηπατικής νόσου. Για όσους κινδυνεύουν ή ζουν ήδη με NAFLD, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η αντικατάστασή του με άπαχες ή φυτικές πρωτεΐνες είναι μια ισχυρή διατροφική αλλαγή, που υποστηρίζει την υγεία του ήπατος και τη συνολική μεταβολική λειτουργία.

Πηγές:
healthline.com
clevelandclinic.org
nhs.uk
mayoclinic.org
cdc.gov