ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωινό με αυγό ή με γιαούρτι; Ποιο είναι ανώτερο πρωτεϊνικά

Ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει τον κορεσμό και υποστηρίζει το μυϊκό σύστημα.

Μεταξύ των πιο δημοφιλών επιλογών είναι τα αυγά και το απλό γιαούρτι. Αλλά ποιο παρέχει μια ισχυρότερη ώθηση πρωτεΐνης και ποιοι άλλοι παράγοντες υγείας πρέπει να ληφθούν υπόψη;

Αυτό το άρθρο συγκρίνει τη θρεπτική τους αξία και εξετάζει ποιο από τα δύο μπορεί να είναι το ανώτερο περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες πρωινό.

Πόση πρωτεΐνη παρέχουν τα αυγά;

Τα αυγά θεωρούνται «πλήρης πρωτεΐνη», δηλαδή περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, με το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκεται στο ασπράδι του.

Πέρα από την πρωτεΐνη, τα αυγά παρέχουν επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως χολίνη (που υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και του ήπατος), βιταμίνη Β12 (απαραίτητη για την λειτουργία των νεύρων) και σελήνιο (ένα βασικό αντιοξειδωτικό). Η πρωτεΐνη τους είναι εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη, που σημαίνει ότι το σώμα την απορροφά και την χρησιμοποιεί αποτελεσματικά.

Πόση πρωτεΐνη έχει το γιαούρτι;

Το απλό γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε πλήρη πρωτεΐνη, με μέσο όρο 10 γραμμάρια ανά μερίδα 170 γραμμαρίων. Το στραγγιστό γιαούρτι έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που αυξάνει τη συγκέντρωση πρωτεΐνης σε σύγκριση με το κανονικό γιαούρτι.

Το γιαούρτι προσφέρει επιπλέον προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, ασβέστιο για την αντοχή των οστών και ιώδιο για την λειτουργία του θυρεοειδούς. Ωστόσο, οι αρωματισμένες ή με πρόσθετα γλυκά ποικιλίες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, μειώνοντας τα συνολικά οφέλη τους για την υγεία.

Αυγά και γιαούρτι: Διατροφική σύγκριση*

Θρεπτικό συστατικό (ανά μερίδα)Αυγά (2 μεγάλα)Γιαούρτι (170 γρ., σκέτο, άπαχο)Βασικά οφέλη
Πρωτεΐνη~12 γρ.~10 γρ.Επανόρθωση μυών, κορεσμός
Θερμίδες~140 kcal~100 kcalΕνεργειακό ισοζύγιο
Λίπος~10 γρ.~0–3 γρ. (ανάλογα με την περιεκτικότητα σε λιπαρά)Ρύθμιση ορμονών (αυγά), ελαφρύτερη επιλογή (γιαούρτι)
Υδατάνθρακες1 γρ.6 γρ.Το γιαούρτι παρέχει επιπλέον «καύσιμα»
Ασβέστιο56 mg110 mgΠιο δυνατά οστά (γιαούρτι)
Βιταμίνη B12ΥψηλήΜέτριαΥγεία των νεύρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων
ΠροβιοτικάΌχιΝαιΥποστήριξη της υγείας του εντέρου

*Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση. Μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την μάρκα, το μέγεθος και τον τρόπο παρασκευής.

Ποιο είναι καλύτερο πρωτεϊνικό πρωινό;

Τόσο τα αυγά όσο και το γιαούρτι είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, αλλά δύο αυγά ξεπερνούν ελαφρώς μια μερίδα γιαουρτιού σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης. Τα αυγά προσφέρουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βιταμινών, ενώ το γιαούρτι προσθέτει προβιοτικά και περισσότερο ασβέστιο.

  • Τα αυγά είναι καλύτερη επιλογή για όσους δίνουν προτεραιότητα στην μέγιστη πρωτεΐνη και σε απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά όπως η χολίνη.
  • Το γιαούρτι είναι προτιμότερο για άτομα που αναζητούν μια ελαφρύτερη, πλούσια σε προβιοτικά επιλογή με πρόσθετη υποστήριξη των οστών.

Για πολλούς, ο συνδυασμός των δύο προσφέρει ένα ισορροπημένο, πλούσιο σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά πρωινό.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι καλύτερο να τρώω αυγά ή γιαούρτι καθημερινά;

Και τα δύο μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η κατανάλωση ενός συνδυασμού τους παρέχει ευρύτερα διατροφικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών από το γιαούρτι και της χολίνης από τα αυγά.

Ποια επιλογή είναι καλύτερη για την απώλεια βάρους;

Και τα δύο είναι φιλικά προς την απώλεια βάρους. Το γιαούρτι είναι καλύτερο για όσους στοχεύουν στην μείωση των θερμίδων, ενώ τα αυγά σας χορταίνουν περισσότερο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Μπορούν να καταναλωθούν αυγά και γιαούρτι μαζί;

Ναι. Ο συνδυασμός τους παρέχει συμπληρωματικά θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες και ολοκληρωμένο πρωινό.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την καθημερινή κατανάλωση αυγών;

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια έως και ένα αυγό την ημέρα, αν και όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη ή κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό.

Συμπέρασμα

Τα αυγά και το απλό γιαούρτι είναι και τα δύο εξαιρετικές επιλογές πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, προσφέροντας μοναδικά οφέλη για την υγεία. Τα αυγά παρέχουν ελαφρώς περισσότερη πρωτεΐνη και απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά όπως η χολίνη, ενώ το γιαούρτι υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και των οστών με προβιοτικά και ασβέστιο.

Πηγές:
verywellhealth.com
healthline.com
healthline.com
mayoclinic.org
harvard.edu

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved