ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Παρέμβαση στον πρωθυπουργό για την οριακή κατάσταση των Ιδιωτικών Κλινικών

Εκστρατεία ενημέρωσης τόσο στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και στα Μέσα Ενημέρωσης για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος των Ιδιωτικών Κλινικών, εξαιτίας των μεγάλων οφειλών που χρωστά ο ΕΟΠΥΥ, ξεκινάει άμεσα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών.
Παρέμβαση στον πρωθυπουργό για την οριακή κατάσταση των Ιδιωτικών Κλινικών

Εκστρατεία ενημέρωσης τόσο στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαράόσο και στα Μέσα Ενημέρωσης για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεταιο κλάδος των Ιδιωτικών Κλινικών, συνεπεία των μεγάλων οφειλών που χρωστά οΕΟΠΥΥ, ξεκινάει άμεσα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών.

Της προσπάθειας αυτής, ηγείται ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλοςδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος σε δηλώσεις τουστο onmed.gr, κάνει λόγο για την πιοκρίσιμη στιγμή που περνά ο κλάδος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει.Εάν όμως καταρρεύσει ο ιδιωτικός κλάδος, τότε θα συμπαρασύρει όλον τον υπόλοιποκλάδο υγείας με απρόβλεπτες συνέπειες, προσθέτει. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τονκ. Αποστολόπουλο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δίνει ψεύτικα στοιχεία στους εκπροσώπουςτης Τρόικας αναφορικά με τις πληρωμές, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο. Και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, σημειώνει ο συνομιλητής μας, καθώς ο ίδιος ο Οργανισμός βρίσκεται σε οριακή κατάσταση για να μην πούμε ότι «πνέει ήδη τα λοίσθια».

Για τον λόγο αυτό ο ΣΕΚ ετοιμάζεται να καταθέσει τηνΠαρασκευή 20 Σεπτεμβρίου υπόμνημα προς τους δανειστές μας, με όλες τις τελευταίεςεξελίξεις στον κλάδο αλλά και με την πορεία της πληρωμής των οφειλώνληξιπρόθεσμων και καινούριων.

Εν τω μεταξύ ο ΣΕΚ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για το θέματου clawback – προσβάλλοντάς το ως αντισυνταγματικό μέτρο- το οποίοειδικά για τον κλάδο των κλινικών, ανέρχεται στο 40%. Ο κ. Αποστολόπουλοςεκτιμά ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δικαιωθούμε, ενώ την επόμενηεβδομάδα, αναμένεται να εξετασθεί η αναστολή εκτέλεσης της συγκεκριμένηςαπόφασης.

Να σημειωθεί σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η πληρωμήστον κλάδο των Κλινικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη (2007-2011), θα γίνει μεκούρεμα 16-20%, γεγονός που σηματοδοτεί ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για τις επιχειρήσειςκαι τους εργαζομένους τους. Στο θέμα αυτό αντιδρούν εντονότατα τόσο ο ΣΕΚ όσοκαι η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών. Τα μέλη των δύο θεσμικών οργάνων,εκτιμούν ότι η καθυστέρηση της πληρωμής, το επιπλέον κούρεμα που προγραμματίζειη κυβέρνηση και το clawback,θα αποτελέσουν την «χαριστική βολή» σε έναν κλάδο που ήταν μέχρι πρότινος υγιήςκαι τόνωνε σημαντικά την αγορά εργασίας αλλά και την πραγματική οικονομία.

Οσοναφορά την αποπληρωμή, να σημειώσουμε ότι από τα 535 εκατ. Ευρώ που είναι τοσύνολο των ληξιπροθέσμων (2007- 2011) οι Κλινικές έχουν λάβει 5 με 6 εκατ. ευρώμε καλοπληρωτές τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ. Το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ έχουν σημαντικάανεξόφλητα ποσά.

Επίσηςαπό τα καινούρια χρέη, παραμένει ανεξόφλητο όλο το 10% για το 2012 (το 90%έχουν λάβει οι επιχειρήσεις ως προκαταβολή) και η προκαταβολή νοσηλείων τουΙανουαρίου. Τέλος, ο κλάδος έχει λάβει υπόσχεση από την ηγεσία του υπουργείουΥγείας για αποπληρωμή της προκαταβολής του Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.