ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: σε επισχέσεις από σήμερα τα Διαγνωστικά

Νέα ταλαιπωρία αναμένει από σήμερα τους ασφαλισμένους  του ΕΟΠΥΥ, καθώςτα Διαγνωστικά Κέντρα ξεκινούν τις επισχέσεις υπηρεσιών προς τον Οργανισμό.
ΕΟΠΥΥ: σε επισχέσεις από σήμερα τα Διαγνωστικά

Νέα ταλαιπωρία αναμένει από σήμερα τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώςτα Διαγνωστικά Κέντρα ξεκινούν τις επισχέσεις υπηρεσιών προς τον Οργανισμό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοιεπισκέπτονται τα ιδιωτικά κέντρα, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους γιατις εξετάσεις και αργότερα να διεκδικούν τα χρήματα αυτά από το ταμείο τους.

Οπως τονίζουν τα θεσμικά όργανα του κλάδου των Διαγνωστικών ΠΑΣΙΔΙΚκαι ΠΕΙΦΠΦΥ ο επισχέσεις θα έχουν την μορφή εβδομαδιαίων επαναλήψεων για όσοδιάστημα παραμένουν αντισυμβατικά απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως τονίζουν εκκρεμείη αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη (2007-2011)που ανέρχονται στο 80% καθώς και η εκκαθάριση του 2012 που ανέρχεται στα 450εκατ.ευρώ.

Σημειώνεται, σύμφωνα με τον κλάδο, πως οι αμοιβές για παρακλινικέςεξετάσεις έχουν ήδη μειωθεί δραματικά (κάτω του Κρατικού τιμολογίου που ισχύει απότο 1992), με την θέσπιση των ασφαλιστικών τιμών και την υποχρέωση παροχής επιπλέονεκπτώσεων. Η επιβολή του claw back και του rebate θεωρείται η χαριστική βολή στονκλάδο. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών, έχουν προσφύγει ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.

Εν τω μεταξύ σε 48ωρη απεργία (χθες και σήμερα) βρίσκονται και οιβιοπαθολόγοι και οι ακτινολόγοι των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, οιοποίοι διαμαρτύρονται για την αναδρομική εφαρμογή των μέτρων rebate clawback στιςμηνιαίες δαπάνες που έχουν υποβάλλει στον ΕΟΠΥΥ, μέτρων που μετά την εφαρμογή τουςτα περισσότερα εργαστήρια θα καταστούν ζημιογόνα και θα οδηγηθούν σε αδυναμίαλειτουργίας τους.