ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: όχι θριαμβολογίες για τους 59 γιατρούς

Εντονα αντέδρασε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στο θέμα της δικαίωσης των 59 γιατρών που θα μπορούν και πάλι να συνταγογραφούν, τονίζοντας, ότι «Οι θριαμβολογίες για δήθεν “δικαστικόκόλαφο” απέχουν από την πραγματικότητα καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η προσωρινήδιαταγή είναι δικαστική απόφαση που δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υποθέσεωςκαι το κυριότερο λαμβάνεται δίχως τον αντίλογο του Οργανισμού»
ΕΟΠΥΥ: όχι θριαμβολογίες για τους 59 γιατρούς

Εντονα αντέδρασε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στο θέμα της δικαίωσης των 59 γιατρών που θα μπορούν και πάλι να συνταγογραφούν, τονίζοντας, ότι «Οι θριαμβολογίες για δήθεν “δικαστικόκόλαφο” απέχουν από την πραγματικότητα καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η προσωρινήδιαταγή είναι δικαστική απόφαση που δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υποθέσεωςκαι το κυριότερο λαμβάνεται δίχως τον αντίλογο του Οργανισμού».

Παρόλα αυτά, ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει, ότι δεν υπάρχει καμία εκδικητική διάθεση έναντιτου ιατρικού κόσμου της χώρας, ωστόσο, ο Οργανισμός οφείλει να θέσει σαφή όρια στησυνεργασία του με τους ιατρούς, να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και τιςεισφορές των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων και να διασφαλίσει τασυμφέροντα του Οργανισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ, όπως εξηγεί σεανακοίνωσή του,στο πλαίσιο της διαφύλαξης της υγείας των πολιτών, της ιατρικήςαποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων,προέβη στον έλεγχο των παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων τα οποία εκδόθηκανκατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Από τον έλεγχο ο οποίος διεξήχθη,προέκυψε ένας αριθμός ιατρών οι οποίοι είχαν προβεί σε μία ή περισσότερες απότις κάτωθι ενέργειες:

1. - Υπερβολικήζήτηση παρακλινικών εξετάσεων ή θεραπευτικών πράξεων, σε ποσοστό το οποίουπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο της ειδικότητας τους

2. - Ζήτησηπράξεων οι οποίες δεν συνάδουν και βρσκονται εκτός της ειδικότητάς τους

3. - Πρόκλησηαυξημένων δαπανών λόγω συστηματικής και επανειλημμένης “αυτοπαραπομπής”, δηλαδήταυτοπροσωπίας εντέλλοντος-εκτελούντος (self-referral)

- Σύμφωνα με τα πορίσματα και με τοθεσμικό πλαίσιο του ν.4047/2012, ο Οργανισμός κάλεσε τους ιατρούς να υποβάλλουντις εξηγήσεις τους και να ενημερώσουν για τα ανωτέρω.

- Σε σύνολο 87 ιατρών, οι 59 δεν έδωσαν επαρκείς απαντήσεις και ο Οργανισμόςαποφάσισε την τετράμηνη διακοπή της συνεργασίας τους, καθώς οι εν λόγω ιατροίείχαν υπερβεί το μέσο όρο της ειδικότητάς τους από 216% έως 2.898%!

Τα συλλογικά όργανα των ιατρών,σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, έχουν κληθεί από τον Οργανισμό νασυνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή και οφείλουν να καταδικάζουν αντίστοιχαφαινόμενα τα οποία δρουν πρωτίστως αντικοινωνικά και θέτουν σε κίνδυνο τηβιωσιμότητα του Οργανισμού και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Και καταλήγει λέγοντας ο ΕΟΠΥΥ:

«Οι θριαμβολογίες για δήθεν “δικαστικόκόλαφο” απέχουν από την πραγματικότητα καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η προσωρινήδιαταγή είναι δικαστική απόφαση που δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υποθέσεωςκαι το κυριότερο λαμβάνεται δίχως τον αντίλογο του Οργανισμού.

Φυσικά η προσφυγή στη Δικαιοσύνηείναι δικαίωμα όλων των πολιτών και ο ΕΟΠΥΥ θα σεβαστεί απολύτως τις δικαστικέςαποφάσεις για τους δύο ιατρούς που προσέφυγαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ θασυνεχίσει το έργο του με μοναδικό κριτήριο τη βελτίωση του επιπέδου υγείας τωνπολιτών και την προάσπιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων, δίχως να εμπλέκεταισε μάχες στο πεδίο των εντυπώσεων».