ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Χωρίς οδοντιατρική κάλυψη οι Έλληνες ασφαλισμένοι

Οι 880 οδοντίατροι του ΙΚΑ-ΕΤΜ και των Κέντρων Υγείαςκαλύπτουν τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων!
Χωρίς οδοντιατρική κάλυψη οι Έλληνες ασφαλισμένοι

Οι 880 οδοντίατροι του ΙΚΑ-ΕΤΜ και των Κέντρων Υγείαςκαλύπτουν τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων!

Την απουσία οδοντιατρικής κάλυψης των Ελλήνων, κατήγγειλανσε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη με αφορμή τη διοργάνωση του 33ουΠανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου στις 22 – 24 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος τηςΕλληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Χειρουργός Οδοντίατρος, κ. ΑθανάσιοςΚατσίκης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Οδοντιατρική Σχολής Αθηνών καιΠρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Παναγιώτης Ε. Λαγουβάρδος.

Την ένταξη της οδοντιατρικής φροντίδας στο σύστημαΠρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν οι οδοντίατροι. Η ανάγκη - τονίζουν -είναι επιτακτική ιδίως αυτή την περίοδο που πολύς κόσμος αδυνατεί να φροντίσειτην υγεία του. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, οι ασθένειες των δοντιών, αν δεναντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν πλήθος άλλων σοβαρών προβλημάτωνυγείας, όπως τα καρδιαγγειακά.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι η οδοντιατρική φροντίδα δεν αποτελείμόνο αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη. Επειδή όμως, είναι ακριβή, πρέπει ναενταχθεί στη Δημόσια Υγεία.

Είναι αποδεδειγμένο, βάσει μελετών, ότι οδοντικές ασθένειεςόπως η περιοδοντίτιδα, αποτελούν δίοδο μικροβίων και μπορούν να προκαλέσουνκαρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, συνεχείς φλεγμονές ούλων και γενικά κακήστοματική υγιεινή συντελούν στηναδυναμία ρύθμισης του διαβήτη, διατηρώντας το σάκχαρο σε υψηλά επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσίκης, υπάρχουν 700 νοσήματα πρώιμηςεκδήλωσης από το στόμα, τα οποία καλείται και μπορεί να διαγνώσει ο γενικόςοδοντίατρος. Ένα συχνό τέτοιο παράδειγμα είναι εκείνο του καπνιστή και οιενδείξεις για καρκίνο του στόματος.


Να μην επηρεαστούν από τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ οι παροχέςυγείας

Οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι το υπό μελέτησχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα επηρεάσει καθοριστικά τη ΔημόσιαΥγεία. Τονίζουν ωστόσο ότι η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο σχεδιαζόμενοτου ενοποιημένου νέου Φορέα δεν θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα βρεθούνεργαζόμενοι άνεργοι, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν πρέπει ναεπηρεαστεί η παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και ειδικά τωνπεριφερειακών μονάδων, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε Νοσοκομεία. «ΗΟδοντιατρική», πρόσθεσαν, «πρέπει να βρίσκεται ενταγμένη στο σύστημα τωνυπηρεσιών που θα προσφέρει ο νέος Φορέας στους ασφαλισμένους».


Παρά ταύτα, με την πρόσφατη εγκύκλιο με αριθ. 40/2.4.2012της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ σχετικάμε την οδοντιατρική περίθαλψη δικαιούχων ΕΟΠΥΥ, επιχειρείται μέσω των 880περίπου οδοντιάτρων του ΙΚΑ –ΕΤΜ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ ναεξυπηρετηθούν περί τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων (ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ,ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ). «Δεν είναι δυνατή η ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου μετις όποιες καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση τόσο γιατη δημόσια υγεία όσο και για τους χιλιάδες μαχόμενουςελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους. Αυτό, είναι τουλάχιστον απαξίωση προς τηνΟδοντιατρική και τη στοματική υγεία των Ελλήνων πολιτών, όταν δημοσιοποιούνταιοι προσπάθειες για τον φορέα, η οδοντιατρική να βρίσκεται σχεδόν εκτός κάθεσυζήτησης», δήλωσε ο κ. Κατσίκης.

Οι οδοντίατροι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείαςνα ξεκινήσει ένας ειλικρινής και άμεσος διάλογος για την ένταξη τηςοδοντιατρικής περίθαλψης στη Δημόσια Υγεία. «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μαςστο Υπουργείο, προτείνοντας την ελεύθερη επιλογή Οδοντιάτρου, ανακοστολογημένεςτιμές οδοντιατρικών πράξεων, συμμετοχή του ασφαλισμένου καθώς και την αμοιβήκατά πράξη και περίπτωση», σημείωσαν.


Με αφανισμό απειλούνται τα οδοντιατρεία


Με αφανισμό απειλούνται πολλά οδοντιατρεία. Μέσα σ’ αυτή τησυγκυρία με την ισοπεδωτική πολιτική, η μεσαία τάξη η οποία ήταν ο κύριοςχρηματοδότης του ιατρείου, υπέστη το σοβαρότερο πλήγμα απ’ όλες τις τάξεις. «Ωςσυνέπεια αυτών των παραμέτρων», ανέφεραν οι ειδικοί επιστήμονες, «εκδηλώνεται ηστέρηση της δυνατότητας να φροντίσει κανείς την υγεία του». Η αδυναμία παροχήςασφαλιστικής κάλυψης οδοντιατρικής προς τους ασφαλισμένους από το Κράτος,αποτέλεσμα των εξευτελιστικών αμοιβών, οι οποίες αναφέρονται στο Π.Δ. του 1993και οι οποίες μας ανάγκασαν στην καταγγελία των συμβάσεων από το 1990, έρχονταινα επιδεινώσουν το βαθύ ρήγμα στα οικονομικά του ιατρείου.


Οι συνέπειες αυτών, επιφέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις,δεδομένου ότι λόγω της σοβαρής οικονομικής μείωσης των οικονομικών τουελευθεροεπαγγελματία οδοντιάτρου, υπάρχει αδυναμία καταβολής εισφορών προς τοΑσφαλιστικό Ταμείο Ε.Τ.Α.Α.. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ασφαλιστικώνπόρων στο Ταμείο και τη διασάλευση της σχέσης εργαζόμενου-συνταξιούχου που ήτανπέντε προς έναν.