ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Σαμαράς: συνάντηση με πολλές προσδοκίες αύριο για τους γιατρούς

Με πολλές προσδοκίες και αγωνία,αναμένει ο ιατρικός κόσμος της χώρας, της αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργόςκ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί στο ΜέγαροΜαξίμου
Σαμαράς: συνάντηση με πολλές προσδοκίες αύριο για τους γιατρούς

Με πολλές προσδοκίες και αγωνία,αναμένει ο ιατρικός κόσμος της χώρας, την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργόκ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί στο ΜέγαροΜαξίμου, όπου παρών θα είναι και ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Η ατζέντα είναι πλούσια σε θεματολογία,ωστόσο αυτό που είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στην συνάντηση- την οποία είναιγεγονός ότι ανέμενε εδώ και πολύ καιρό ο κλάδος- είναι οι απεργίες των γιατρώντου ΕΟΠΥΥ, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, καθώς και το ευρύτεροσχέδιο μεταρρύθμισης για την υγεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι μυστικό και θα τοεπαναλάβουν αύριο οι επικεφαλής των Ιατρικών Ενώσεων (οι πρόεδροι Πανελληνίου,Αθήνας και Πειραιά κ.κ. Βλασταράκος Πατούλης και Ανεμοδουρά) ότι η υγείακαταρρέει, οι ασθενείς βρίσκονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το ενδεχόμενονα υπάρχει μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείαςκαι σε καινούριες αποτελεσματικές θεραπείες είναι προβληματική και οι γιατροίβρίσκονται στο απόσπασμα με τις πολιτικές που ακολουθούνται.

Οι γιατροί λένε «όχι» στο σχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για τον νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ δέχονται να ενταχθούν στον νέο φορέα με καθεστώς πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους, χωρίς να υπάρξει καμία απόλυση.

Πάντως ο υπουργός Υγείας έχει επανειλλημμένως τονίσει ότι δεν κάνει διάλογο με τον γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μεσούσης της απεργίας.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του Πανελληνίου ΙατρικούΣυλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκου σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα,, ότιο πρωθυπουργός είναι γιός γιατρού, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισημάνει,ότι ίσως δεχθεί τον κλάδο με την ευαισθησία που αρμόζει.

«Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι συμβαίνει, καθώς είναι οίδιος γιος γιατρού, ο οποίος υπήρξε διευθυντής καρδιολόγος στο νοσοκομείοΕυαγγελισμός. Και μάλιστα ήταν ένας από τους σπουδαιότερους γιατρούς της εποχήςτου, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο».

«Συνήθιζε δε να προτρέπει και τον γιο του νασπουδάσει Ιατρική, αλλά εκείνος τελικά, επέλεξε άλλες επιστήμες» είχε τονίσει οκ. Βλασταράκος.

Εξάλλου, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Αττικής και Πειραιάπραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου έκτακτη Γενική Συνέλευση στοξενοδοχείο Τιτάνια, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.