ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Δυναμιτίζει το διάλογο με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο υπ. Υγείας

Δυναμιτίζει το διάλογο με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ πριν κανξεκινήσει, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μετά τη συνάντηση πουείχε με τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ εμφανίστηκε ανένδοτος
Δυναμιτίζει το διάλογο με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο υπ. Υγείας

Δυναμιτίζει το διάλογο με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ πριν κανξεκινήσει, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μετά τη συνάντηση πουείχε με τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ εμφανίστηκε ανένδοτος στο θέματης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα δενάφησε και πολλά περιθώρια σε ότι αφορά το αν οι γιατροί που θα μετακινηθούν απότον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ θα είναι εντός του ίδιου νομού.

Επίσης, ο κ. Α. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται ναδώσει πολλά περιθώρια χρόνου και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι όλοι στιςθέσεις τους, αν και εκτίμησε ότι οι περισσότεροι γιατροί δε θα επιλέξουν τοΕΣΥ, αλλά το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Στο διάλογο πάντως θα τεθεί και το βαθμολογικό καιμισθολογικό ζήτημα των γιατρών.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, μετά τησυνάντηση που είχε με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι οι εξής:

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Συναντηθήκατε με τους γιατρούς.Υπάρχει μια πρώτη εικόνα από το διάλογο;

«Συναντήθηκα με τους γιατρούς. Κατόπιν της εντολής του κ.Πρωθυπουργού ξεκινάμε τον διάλογο παρόλο που βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία καιτην Παρασκευή στις 3 ορίσαμε να έχουμε την πρώτη επίσημη συνάντηση. Από τηνπλευρά του Υπουργείου Υγείας θα συμμετέχουν ο κ. Μπέζας, ο κ. Κοντός από τονΕΟΠΥΥ και ο κ. Καλλίρης, ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα. Το πιθανότερο είναινα ζητήσουμε και κάποιον από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ναέχουμε την πλήρη εικόνα και της διοικητικής διαδικασίας. Και από την άλληπλευρά θα είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ».

ΕρώτησηΔημοσιογράφου: Εσείς δεν θα συμμετέχετε;

«Καλά, εγώ φυσικά θασυμμετέχω. Εννοώ πλην εμού».

ΕρώτησηΔημοσιογράφου: Σας έθεσαν κάποιους βασικούς άξονες σήμερα;

«Κοιτάξτε, οι βασικοί τους άξονες είναι γνωστοί. Το μείζονκαι βασικό αίτημα είναι να μην ισχύσει η αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης σεπλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Εμείς εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότιαυτό αποτελεί βασικό τμήμα της μεταρρυθμίσεως και στο διάλογο θα προσπαθήσουμενα βρούμε εκείνους τους τρόπους, όπου θα γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο ημετακίνηση των γιατρών που θα επιλέξουν να δουλεύουν στο ΕΣΥ και με τον πιοομαλό τρόπο η μετακίνηση εκείνων προς τα συμβεβλημένα ιατρεία».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Δηλαδή τα Πολυϊατρεία θα κλείσουν, κ.Υπουργέ;

«Γιατί, τώρα λειτουργούν»;

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Τι περιθώριο δίνετε σε αυτόν τονδιάλογο;

«Το χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεως δεν μπορεί να μεταβληθείκαι δεν αλλάζει λόγω διαλόγου. Είναι απολύτως γνωστό ότι δεν έχουμε χρόνο γιαχάσιμο. Άλλωστε οι πολίτες έχουν στερηθεί ήδη για ένα μήνα τις υπηρεσίες των Πολυϊατρείων και εμείς πρέπει να βρούμεέναν τρόπο να θεραπεύσουμε αυτή την αδυναμία του κράτους. Ο πολίτης δικαιούταινα έχει δημόσιο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σήμερα δεν τοέχει και πρέπει να το φτιάξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα. Άρα στηνπραγματικότητα η κριτική που πρέπει να μας ασκείται είναι γιατί έχουμεκαθυστερήσει, όχι για το αν θα πάμε γρήγορα».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Δηλαδή τον Ιανουάριο θα έχουμε έναννέο φορέα;

«Στόχος μας είναι μέχρι τέλη Ιανουαρίου να έχουν επιστρέψειόλοι στις θέσεις τους, και να λειτουργεί ο νέος φορέας».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Από κει και πέρα, να μας πείτε ποιοείναι το περιθώριο. Αυτοί επιμένουν στο πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής. Εσείςλέτε πλήρους και αποκλειστικής. Σε αυτό δεν υπάρχει κοινό σημείο και μάλλονείναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθείτε.

«Εάν υπήρχε κοινό σημείο, δεν θα υπήρχε απεργία τώρα».

ΕρώτησηΔημοσιογράφου: Τι μπορείτε να συζητήσετε; Πού θα βρείτε έναν κοινό τόπο; Δηλαδήσε τι μπορεί να βρεθεί λύση, στο μισθολογικό, στο βαθμολόγιο, σε τι;

«Εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φαίνεται ότι εμείςαποφασίζουμε ερήμην των γιατρών. Τους σεβόμαστε, οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουνδουλέψει στο σύστημα πολλά χρόνια. Είναι μαζί μας σε όλη την προσπάθεια με τηνΠολιτεία εδώ και δεκαετίες. Και θέλω να δείξουμε και προς αυτούς τον δέοντασεβασμό. Δεν θέλουμε να μαθαίνουν τις αποφάσεις μας από τα τηλεοπτικά δελτίαειδήσεων. Θέλουμε να ξέρουν από πριν το πλήρεςχρονοδιάγραμμα που θα τηρήσουμε και τις διαδικασίες. Θα είμαστε όλοι σε ένατραπέζι για να δούμε τις λεπτομέρειες, αυτές τις λεπτομέρειες που με ρωτάτε.Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή για τις λεπτομέρειες γιατί αν τα έχωπροαποφασίσει όλα, δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Τα μισθολογικά δηλαδή θα τασυζητήσετε…

«Όλα. Αυτά όλα είναι αντικείμενα της διαπραγματεύσεως».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Και αν θα πάνε σε άλλη γεωγραφικήπεριοχή από την οποία βρίσκονται; Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση;

«Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στο τραπέζι. Τον οδικό χάρτη καιτις λεπτομέρειες της εντάξεως στο ΕΣΥ όσων επιλέξουν να είναι στο ΕΣΥ και τονοδικό χάρτη και τις λεπτομέρειες όσων επιλέξουν να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.Αυτό θα συζητήσουμε».

ΕρώτησηΔημοσιογράφου: Έχετε υπολογίσει πόσοι θα επιλέξουν να μπουν στο ΕΣΥ;

«Είναι πολύ δύσκολο να το πει κανείς αυτό μετά βεβαιότητας. Πρέπει να σας πω ότι αν κρίνωαπό την ένταση του αιτήματος για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, φαντάζομαιότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν να κρατήσουν το ιατρείο τους. Αλλά αυτό είναικάτι που θα το δούμε».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Υπάρχει ένας αριθμός που δεν έχειιατρεία…

«Αυτοί θα έρθουν ούτως ή άλλως στο νέο σύστημα».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Και αν κάνουν όλοι αίτηση, κ.Υπουργέ;

«Θα τους πάρουμε όλους. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση».