ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Η Μεταρρύθμιση στην Υγεία ξεκινάει χωρίς τους βασικούς πρωταγωνιστές

Η μεταρρύθμιση γίνεται χωρίς τους βασικούς μεταρρυθμιστές και με τον υπουργό Υγείας να ψεύδεται ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού.
Η Μεταρρύθμιση στην Υγεία ξεκινάει χωρίς τους βασικούς πρωταγωνιστές

Η μεταρρύθμιση γίνεται χωρίς τους βασικούς μεταρρυθμιστές και με τον υπουργό Υγείας να ψεύδεται ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού.

Την φράση αυτή, καταθέτει με πλήρη επίγνωση όπως αναφέρει στο onMed.gr, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κυρία Βαρρβάρα Ανεμοδουρά, με αφορμή την σημερινή κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή για τον ΕΟΠΥΥ και την ουσιαστική έναρξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σττην χώρα μας.

Η κυρία Ανεμοδουρά, αναφέρει, ότι καταγγέλουμε εππισήμως, ότι δεν έχει δοθεί στους γιατρούς, κανένα σχέδιο για την ΠΦΥ, παρότι το ζητήσαμε πολλές φορές, και αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι ο υπουργός Υγείας, εξαπάτησε τόσο το ιατρικό σώμα, όσο και τον πρωθυπουργό, λέγοντάς του, ότι θα κάνει διάλογο. "Οχι μόνο διάλογος δεν έχει γίνει, αλλά ο υπουργός Υγείας έχει αγνοήσει τους πάντες και κυρίως τους βασικούς πρωταγωνιστές που είμαστε εμείς οι γιατροί".

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, η κυρία Ανεμοδουρά, τονίζει ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τι περιέχει, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν φρόντισε να μας ενημερώσει. Και καταλήγοντας, αφήνει την αιχμή , λέγοντας: "όλα αυτά τα χρόνια, έχω δει πολλούς υπουργούς να περνάνε από το υπουργείο Υγείας, εγώ όμως παρέμεινα σταθερή στην θέση μου".

Στον αντίποδα των δηλώσεων αυτών, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Γιώργος Ελευθερίου, σημειώνει ότι συμφωνούμε με το σχέδιο της Μεταρρύθμισης για την υγεία, αρκεί να μην γίνουν απολύσεις.

Να σημειωθεί, ότι τα 4 κεφάλαια του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή, περιλαμβάνουν: Το ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα αντικαταστήσει τον ΕΟΠΥΥ, την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή και μόνο, την μετάβαση των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα διαδικαστικά θέματα των ριζικών αυτών αλλαγών.

Εν τω μεταξύ, αβεβαιότητα για το μέλλον των γιατρών, των διοικητικών καιτων υγειονομικών υπαλλήλων αλλά και για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και τηςπρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι η αίσθηση που αποκόμισαν οι εκπρόσωποι τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ από τη συνάντηση που είχαν χθες με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μπέζα και τον Πρόεδροτου ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας ΟμοσπονδίαςΓιατρών ΕΟΠΥΥ, “το μόνο σίγουρο που αποκομίσαμε από τη συνάντηση είναι ότι όλοιόσοι εργάζονται στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (γιατροί, υγειονομικοί καιδιοικητικοί υπάλληλοι) θα μπουν σε διαθεσιμότητα- κινητικότητα και οι Μονάδεςθα κλείσουν. Για το τι θα γίνει στη συνέχεια και ποιο θα είναι το μέλλον τηςΠΦΥ στη χώρα μας υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα!”.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι “ακόμακαι τώρα που το προσωπικό είναι στα πρόθυρα της διαθεσιμότητας, η προχειρότηταμε την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείαςείναι μνημειώδης. Ένας είναι ο στόχος τους, να δώσουν στην διαθεσιμότητα τουςαριθμούς που τους επιβάλλει η τρόϊκα και να διαλύσουν την Πρωτοβάθμια ΦροντίδαΥγείας παραχωρώντας την στους ιδιώτες”.