ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ πέθανε, ζήτω το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ)

Σε Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, βαφτίζεται το νέοσύστημα της ΠΦΥ με το νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ που τελικά θα κατατεθεί την Δευτέρα ενώήταν  προγραμματισμένο για σήμερα.
Ο ΕΟΠΥΥ πέθανε, ζήτω το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ)

Σε Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, βαφτίζεται το νέοσύστημα της ΠΦΥ με το νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ που τελικά θα κατατεθεί την Δευτέρα ενώήταν προγραμματισμένο για σήμερα, με μόλις δύο ημέρες που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει άρδην και τον ρόλοτου ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο μόνο σε αγοραστή, περιλαμβάνει ακόμη τις εξής ενότητες: νέοχωροταξικό σχεδιασμό των δομών, δημιουργία θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού, διορισμόμόνιμων γιατρών στα ΚΕΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε τηλεοπτικό σταθμό, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει το διορισμόμόνιμων γιατρών στα ΚΕΠΑ, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη λειτουργίατους.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε για ακόμη μία φορά, ότι οι γιατροί δεν θα απολυθούν και οι θέσεις εργασίας δεν χάνονται, αλλά οι γιατροί θαπρέπει να διαλέξουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστικήεργασία στην εντός ΕΣΥ πρωτοβάθμια φροντίδα ή να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Ασφαλείς πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι γιατροί θα επιλέξουν κατά 50% να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο στην νέα εποχή που διαμορφώνεται, καθώς αντιδρούν εντονότατα στο μοντέλο της εργασιακής σχέσεης για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Να σημειωθεί ότι όπως διευκρίνισε ο υπουργός, τα ΚέντραΥγείας και πολυϊατρεία, θα αποτελέσουν αρχικά, τον βασικό κορμό τηςΠρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο να λειτουργούν συνεχώς όλο το 24ωρο μεεφημερεύοντες γιατρούς, ωστόσο η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί σε δύο περίπουχρόνια.

Επίσης στόχος της ηγεσίας τους υπουργείου Υγείας είναι και οι οδοντίατροι να μεταφερθούν στονέο σύστημα και ήδη αναζητούνται πόροι για την ένταξη του κλάδου σε αυτό.

Αναφορικά με το όνομα ΠΕΔΥ, να σημειώσουμε ότι ίσως χρειαζόταν λίγο περισσότερη φαντασία για να βαπτιστεί το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς έτσι ονομάζονται τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και αυτό που απομένει τώρα, είναι να μην υπάρξουν συγχύσεις αναφορικά με την ονοματολογία.

Πάντως είναι γεγονός ότι δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια και η μνήμη όλων είναι ακόμη φρέσκια, καθώς το 2012 που είχε δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Λοβέρδο και γενικό γραμματέα τον Νίκο Πολύζο, οι πάντες διατράνωναν ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της Ευρώπης. Ωστόσο ακόμη και τότε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα διέθετε ένα ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το ερώτημα είναι σήμερα με όλες αυτές τις αλλαγές, θα έχουμε άραγε την ΠΦΥ που μας αξίζει;

Διαβάστε ακόμη:

Η Μεταρρύθμιση στην Υγεία ξεκινάει χωρίς τους βασικούς πρωταγωνιστές

Σε υποτυπώδη δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τον ΕΟΠΥΥ



3.000 οικογενειακοί γιατροί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ