ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Από τα χρέη του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνονται οι ελεγκτικές εταιρείες

Στην εκχώρηση των χρημάτων που ζητούν οι Ελεγκτικές Εταιρείες για τον έλεγχο των αποδείξεών τους, από τις ίδιες τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς του
Από τα χρέη του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνονται οι ελεγκτικές εταιρείες

Στην εκχώρηση των χρημάτων που ζητούν οι Ελεγκτικές Εταιρείες για τον έλεγχο των αποδείξεών τους, από τις ίδιες τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς του, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Πανυγειονομικού Μετώπου, ύστερα από πρωτοβουλία του ΙΣΑ.


Επίσης, ο κ. Μπέζας ανακοίνωσε ότι με την ολοκλήρωση του ελέγχου των Ελεγκτικών Εταιρειών, θα ελαττωθεί κατά πολύ το clawbackκαι το rebate που θα επιβαρύνει τα εργαστήρια.


Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο Ταμίας του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φ. Πατσουράκος, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ Θ. Χατζηπαναγιώτου, και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γ. Μπάκας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Β αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ.Γαρύφαλλος.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ ενημέρωσε τον Υφυπουργό Υγείας για το μείζον πρόβλημα που προέκυψε προ λίγων ημερών, όταν ο ΕΟΠΥΥ ειδοποίησε, μέσω του e-ΔΑΠΥ, τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς γιατρούς να προβούν σε σύναψη ατομικών συμβάσεων με τις ελεγκτικές εταιρείες, ενώ η Επιτροπή του ΙΣΑ και του Πανυγειονομικού Μετώπου είχε ήδη ζητήσει από τις Ελεγκτικές Εταιρείες να υποβάλουν εγγράφως τις προτάσεις τους ως τις 31/12/2013, κάτι που, παρά τη συνεχή επικοινωνία του ΙΣΑ με τις εταιρείες, ως σήμερα ακόμη εκκρεμεί.


Επίσης, ο κ.Πατούλης τόνισε στον Υπουργό ότι οι καθυστερήσεις αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ καθυστερούν πολύ, διότι ακόμη δεν πληρώθηκαν ούτε οι επισκέψεις, ούτε οι εξετάσεις, ούτε οι πράξεις από τον Ιούλιο 2013. Όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι οι γιατροί της Αθήνας έχουν λάβει ελάχιστα από τις οφειλές του 2011, ενώ για τις οφειλές των Ταμείων που εισήρθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά 1/1/2012 δεν υπάρχει καμία μέριμνα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα εξοντωτικά rebate και clawback, τα οποία, όπως τόνισε, αν εφαρμοστούν όπως προβλέπεται, θα σημάνουν και το τέλος των μικρών γιατρών και εργαστηριών της Αθήνας.


Αναφορικά με τις άδειες λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων που περνούν σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, ο ΙΣΑ θεωρεί πολύ σημαντικό, να περάσει, στην αρμοδιότητα των συλλόγων, και η αξιολόγηση των εργαστηρίων αυτών.
Επίσης, οι συμβάσεις που θα συνάψουν οι γιατροί στο νέο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Πατούλης ζήτησε να τεθούν υπό διαβούλευση και το πλαίσιο τους να καθοριστεί μετά από συζήτηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους.


Ο ΙΣΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Υφυπουργό για την αναγκαιότητα δημιουργίας θεσμοθετημένης επιτροπής διαιτησίας σε περιπτώσεις που καλούνται γιατροί για εξηγήσεις υπερ-συνταγογραφησηs ή και σε περίπτωση διαφορών στον έλεγχο με τιs ελεγκτικεs εταιρείες και η οποία να αποτελείται απο τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, την επιστημονική Εταιρεία ανα ειδικότητα και την επαγγελματική ΕΝΩΣΗ ανα ειδικότητα ως συζητητές με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης σημείωσε ότι τα στοιχεία που αποστέλλονται ως κίνηση συνταγογραφίας τους γιατρούς από τον ΕΠΥΥ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα διότι πολλά από τα φάρμακα αυτά αλλάζονται στον παγκο του φαρμακείου, φαινόμενο που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε ο ΙΣΑ.


Για τους 59 ιατρούς, που αβάσιμα και αδικαιολόγητα, τους έχει αφαιρεθεί ο κωδικός συνταγογράφησης, ζήτησε την άμεση περάτωση του ελέγχου από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ΙΣΑ στη θεσμοθέτηση πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις,ώστε να μην υπάρξει προκλητη ζήτηση.

Οι δεσμεύσεις του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας, αφού άκουσε με προσοχή τα καίρια προβλήματα του Πανυγειονομικού Μετώπου, καθησύχασε τους γιατρούς ότι η ειδοποίηση που εσταλη αναφορικά με τα προσωπικά μηνύματα στο e-ΔΑΠΥ τν γιατρών ηταν για να επισπευστούν οι διαδικασίες και τους διαβεβαίωσε ότι δε θα σταματήσει η αποπληρωμή των οφειλών, όσον δε αφορά στις Ελεγκτικές Εταιρείες, υποσχέθηκε ότι και ο ίδιος από την πλευρά του θα πιέσει τη διαδικασία.
Επίσης, διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι η μεταφορά των παραπεμπτικών προς τον έλεγχο των δαπανών από τις Ελεγκτικές Εταιρείες θα διασφαλιστεί με ειδικό προσωπικό ασφάλειας και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια διαφύλαξης του ιατρικού απορρήτου στην αποπεράτωση όλης της ελεγκτικής διαδικασίας. Ο κ. Μπεζας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου θα παραληφτούν από την επιτροπή βέλτιστης πρακτικής, η οποία αφού αποδεχθεί το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας, θα το προωθήσει προς του παρέδρους χωρίς να υπάρχει νομικό πρόβλημα.
Επίσης, υποσχέθηκε, ότι από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, θα γίνει η μέγιστη δυνατή διευκόλυνση της όλης διαδικασίας, ώστε το κόστος που θα βαρύνει τους γιατρούς προς τις Ελεγκτικές Εταιρείες να ελαττωθεί στο ελάχιστο δυνατό.
Το σημαντικότερο ήταν ότι ο Υφυπουργός απεδέχθη την πρόταση του ΙΣΑ να υπάρξει εκχώρηση των χρημάτων που ζητούν οι Ελεγκτικές Εταιρείες για τον έλεγχο από τις ίδιες τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς του. Επίσης τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του ελέγχου των Εταιρειών, θα ελαττωθεί κατά πολύ το clawbackκαι το rebate που θα επιβαρύνει τα εργαστήρια.
Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα, δήλωσε ότι η αποπληρωμή των παρόχων ως το Σεπτέμβριο 2011 συνεχίζεται, όμως για το τελευταίο 4μηνο του 2011 και για τις οφειλές των επιμέρους ταμείων που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 δεν δεσμεύτηκε. Για το 10% του 2012 και του 2013, είπε ότι το ποσοστό αυτό θα συμψηφιστεί στα ποσά που θα προκύψουν μετά τον έλεγχο των δαπανών .
Τέλος, ο κ.Μπέζας δήλωσε ότι τα έντυπα συνταγογραφίας που αποστέλλονται στα προσωπικά μηνύματα των γιατρών, έχουν προς το παρόν ενημερωτικό χαρακτήρα, θα έχουν όμως και ουσιαστικό, μετά τη θεσμοθέτηση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, στην οποία ο ΙΣΑ συνεργάζεται με τον Ιατρική Εταιρεία Αθηνών για τη θέσπισή τους.
Τελειώνοντας, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι θα σκεφτούν πολύ σοβαρά στο Υπουργείο τη θεσμοθέτηση του πλαφόν, εφόσον αυτή συμβάλει στην εξοικονόμηση των δαπανών υγείας.