ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΣΑμεΑ: Ανισότητες στην καταβολή του ΕΚΑΣ

Με μπαλώματα και χωρίς ουσιαστική λύση, προσπάθησε το υπουργείο Εργασίας να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα άτομα με αναπηρία, με την τροπολογία που ψηφίστηκε για τα ΚΕΠΑ και το ΕΚΑΣ.
ΕΣΑμεΑ: Ανισότητες στην καταβολή του ΕΚΑΣ

Με μπαλώματα και χωρίς ουσιαστική λύση, προσπάθησε το υπουργείο Εργασίας να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα άτομα με αναπηρία, με την τροπολογία που ψηφίστηκε για τα ΚΕΠΑ και το ΕΚΑΣ.


Όπως σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η ψήφιση της τροπολογίας αν και είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της ΕΣΑμεΑ, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα, και κυρίως το μικρό χρονικό διάστημα για την καταβολή των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων και η εξαίρεση από το ΕΚΑΣ των ατόμων με αναπηρία κάτω του 80%.


Συγκεκριμένα, η ΕΣΑμεΑ, αναφέρει:

«Η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης και των αναπηρικών επιδομάτων στους δικαιούχους, ενόσω εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους, αποτελεί ναι μεν θετικό γεγονός, όμως η χρονική ισχύς της παράτασής τους για μερικούς μήνες (μέχρι 30-4.2014) δεν λύνει το πρόβλημα. Δεν είναι κατανοητή αυτή η εμμονή του υπουργείου Εργασίας να δίνει τόσο μικρό χρονικό ορίζοντα, τη στιγμή ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου κάνει λόγο για 85.000 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που βρίσκονται στην αναμονή και θα έρθει ξανά, για τέταρτη φορά(!), ο καιρός που θα χρειαστεί το υπουργείο Εργασίας να δώσει άλλη μία παράταση. Στο μεσοδιάστημα τα άτομα με αναπηρία θα μείνουν χωρίς σύνταξη ή επίδομα και το αναπηρικό κίνημα θα είναι στο δρόμο να διεκδικεί τα αυτονόητα. Επιτέλους, το υπουργείο ας δώσει παράταση μέχρι το τέλος του 2014, μέχρι να εξομαλυνθεί το σύστημα! Με δεδομένη την αναβολή συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών από τα τέλη Δεκεμβρίου και την συνέχιση αυτών των αναβολών με την συνεχιζόμενη απεργία, είναι αδύνατη η υλοποίηση των στόχων του υπουργείου Εργασίας .


Επίσης, στην τροπολογία όπως ψηφίστηκε, με την εξαίρεση των συνταξιούχων αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% από το ηλικιακό όριο βάσει του οποίου διακόπτεται το ΕΚΑΣ, μένει εκτός μεγάλο μέρος συνταξιούχων αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα που έχουν κριθεί με ποσοστό αναπηρίας κάτω από 80%, των οποίων οι αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Επομένως, η διάταξη της τροπολογίας συνιστά άνιση μεταχείριση μεταξύ μελών της ίδιας κοινωνικής ομάδας και εμφανώς αντιβαίνει την ισονομία των ελλήνων πολιτών όπως ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 4 του Συντάγματος. Η ΕΣΑμεΑ το είχε επισημάνει με επιστολή της στους Έλληνες βουλευτές πριν την ψήφισή της τροπολογίας».

Διαβάστε επίσης

Τροπολογία για τα ΚΕΠΑ & γιατρούς ΕΟΠΥΥ


Όμηροι του Άδωνι 85.000 άτομα με αναπηρία