ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Όλη η απόφαση για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

Εκδόθηκε σε ΦΕΚ (Αρ. Φύλου 2243 18/8/2014) η απόφαση του υπουργού Υγείας, με την οποία καθορίζεται το ανώτατο όριο στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο ΦΕΚ, περιλαμβάνεται και το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης το οποίο για το 2014 και το 2015 θα αγγίξει τα 2 δις ευρώ.

Όλη η απόφαση για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

Αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις, το συνολικό ύψος των υπηρεσιών και πράξεων Διαγνωστικών εργαστηρίων (ιδιώτες και εταιρείες) ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, με την μερίδια του λέοντος να κρατά η Αττική με 106.899.706,81 ευρώ και την μικρότερη μερίδια να διατηρούν τα Γρεβενά με 886.924,63 ευρώ.

Η κατανομή που αφορά ιατρούς κατά πράξη και περίπτωση (κατηγορία Α) με ειδικότητες καρδιολογία, γαστρεντερολογία νευρολογία γυναικολογία και φυσιατρική ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ, ενώ η κατανομή που αφορά σε ιατρούς κατά πράξη και περίπτωση με λοιπές ειδικότητες που δεν ορίζονται ανωτέρω, ανέρχονται σε 8.100.000,00 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, εξετάσεις υψηλού κόστους όπως για παράδειγμα Αξονικές και Μαγνητικές Τομογραφίες και έγχρωμοι υπέρηχοι που βρίσκονται εκτός ορίων έγκρισης, δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να αποζημιωθούν στον ιδιωτικό τομέα σε περιπτώσεις υπέρβασης του πλαφόν μετά από σχετική έγκριση του ΕΟΠΥΥ.

Χειρόγραφα παραπεμπτικά απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή ιατρό του ΠΕΔΥ, εάν η αξία τους υπερβαίνει τα 60 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από ιατρούς αμιγώς εργαστηριακούς ειδικοτήτων και συγκεκριμένα Βιοπαθολόγους, Ακτινοδιαγνώστες, Κυτταρολόγους και Παθολογοανατόμους.

Νωρίτερα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της, υπεραμύνθηκε της πολιτικής των κλειστών προϋπολογισμών αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η υπουργική απόφαση για το όριο συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων στοχεύει στην διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων».

Παράλληλα, στην ίδια υπουργική απόφαση εισάγονται κατευθυντήριες οδηγίες που προέκυψαν μέσα από εκτεταμένο διάλογο με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και εδράζονται στην ελληνική και διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η εποχή των ανοιχτών ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η εποχή δηλαδή που κάθε γιατρός ανεξάρτητα από ειδικότητα συνταγογραφούσε όσες εξετάσεις ήθελε σε όσους ασθενείς επιθυμούσε και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις, πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν.

Η πρακτική αυτή οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα τους κλάδους υγείας των ταμείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ στην συνέχεια, μετά την ενοποίηση τους.

Σήμερα εισάγουμε κατευθυντήριες οδηγίες, αναδρομικό κλινικό έλεγχο, κατανομή πλαφόν ανά νομό και ανά πάροχο και όπου απαιτείται εκπτώσεις (rebate) και επιστροφή (clawback) έτσι ώστε να τηρηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Αύριο εγκαθιστούμε διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, κλινικό έλεγχο σε πραγματικό χρόνο και κλειστούς προϋπολογισμούς χωρίς rebate και clawback».

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ στο παρακάτω pdf: