ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Γιατροί Θεσσαλονίκης: Ατομικό πλαφόν ανά ασφαλισμένο, η μόνη θεσμική λύση

Διάλογο για την κατανομή, με τρόπο επιστημονικό, ηθικό και ορθολογικό των πόρων του ΕΟΠΥΥ ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη θεσμική λύση είναι η θέσπιση ατομικού πλαφόν ανά ασφαλισμένο ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του. Παράλληλα, χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα χαράτσια clawback και rebate. 

Γιατροί Θεσσαλονίκης: Ατομικό πλαφόν ανά ασφαλισμένο, η μόνη θεσμική λύση

«Διανύουμε τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος λόγω υποχρηματοδότησης αδυνατεί να ανταποκριθεί στον σκοπό της ύπαρξής του. Διαχρονικά, οι πληρωμές καθυστερούν λόγω ανεπάρκειας πόρων και επιπλέον έχουν επιβληθεί οι εκ των υστέρων αναγκαστικές εκπτώσεις των παρόχων, οι οποίες βαφτίζονται με τους ξενικούς όρους clawback και rebate» επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επιβολή «clawback» και «rebate» και υπογραμμίζει ότι μοναδική θεσμική λύση είναι η θέσπιση ατομικού πλαφόν ανά ασφαλισμένο ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του και την ηλικία του καθώς και η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

Διαβάστε ακόμη:

Πλαφόν εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ: Οι «μεταφερόμενες» πιστώσεις & το rebate-θηλιά

ΠΙΣ για το πλαφόν διαγνωστικών εξετάσεων: Άλλα συμφωνήσαμε και άλλα έγιναν