ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Γιατί το ΕΣΥ στέλνει τους ασθενείς στον ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση

Με δραματικό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια οι ολέθριες συνέπειες της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Γιατί το ΕΣΥ στέλνει τους ασθενείς στον ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση

Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι όχι μόνο δεν εξετάζονται, αλλά δεν μπορούν να γράψουν ούτε τα φάρμακά τους.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι πρόσφατη καταγγελία που έφτασε στο Onmed, σύμφωνα με την οποία νευρολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αρνήθηκε να συνταγογραφήσει τα φάρμακα έφηβης με επιληψία και παρέπεμψε τους γονείς της στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κηδεμόνα της ασθενούς, την 14χρονη παρακολουθεί εδώ και δύο χρόνια γιατρός του Παίδων Πεντέλης, στην οποία απευθύνονται κάθε 2-3 μήνες για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Το τελευταίο ραντεβού ακυρώθηκε –σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα– από το νοσοκομείο. Κατόπιν αυτού, ο κηδεμόνας ζήτησε εμβόλιμο ραντεβού από τη γιατρό μόνο για τη συνταγογράφηση και εκείνη, επικαλούμενη φόρτο εργασίας, τον παρέπεμψε σε νευρολόγο του ΕΟΠΥΥ.

Τι λένε οι γιατροί

Η κυρία Αντιγόνη Παπαβασιλείου, Συντονίστρια Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, περιγράφει στο Onmed τη θλιβερή πραγματικότητα για την κατάσταση που επικρατεί στο Παίδων Πεντέλης.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όταν ένας γιατρός έχει 18 ραντεβού τη μέρα, δεν προλαβαίνει να εξετάσει και να συνταγογραφήσει εντός του ωραρίου του. Εάν μάλιστα κολλήσει και το σύστημα συνταγογράφησης –κάτι που συμβαίνει συχνά είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς».

Η κυρία Παπαβασιλείου παραδέχεται ότι πράγματι οι ασθενείς ενθαρρύνονται να απευθύνονται στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση: «Το Παίδων Πεντέλης είναι κέντρο τριτοβάθμιας φροντίδας. Κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να προτείνουμε στους ασθενείς, με τη γνωμάτευση που θα τους δώσουμε, να απευθυνθούν στο γιατρό του ΕΟΠΥΥ. Ειδικά στο Παίδων Πεντέλης που έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ευαίσθητο τομέα υγείας, καλούμαστε να λύσουμε το σύνθετο πρόβλημα. Είναι αδύνατο όμως ο διευθυντής υπηρεσίας να προλάβει να κάνει και τη συνταγογράφηση».

Περιγράφοντας την κατάσταση με αριθμούς, η κυρία Παπαβασιλείου υπογραμμίζει ότι στο Παίδων Πεντέλης έχουν μείνει μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ από τους 4 ειδικευόμενους που προβλέπονται για τις ανάγκες του νοσοκομείου έχει μείνει μόλις ένας.

Υποστελεχωμένα είναι και τα τμήματα του νοσοκομείου, όπως το αναισθησιολογικό, το ορθοπεδικό και το οφθαλμολογικό, ενώ στο ακτινοδιαγνωστικό υπάρχουν μόνο δύο γιατροί.

«Ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένο να κάνει ό,τι και ο ΕΟΠΥΥ» υπογραμμίζει η κυρία Παπαβασιλείου.

Αναφέρει, τέλος, ότι στις 20 Φεβρουαρίου ανοίγει η γραμμή 1535, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για να κλείσουν ή να τροποποιήσουν ραντεβού στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία για εξέταση και συνταγογράφηση.

Διαβάστε επίσης:

Εντός της εβδομάδας ξεκινούν οι τοποθετήσεις στους Οργανισμούς Υγείας

Το ελληνικό σύστημα Yγείας μόλις που περνάει... τη βάση