ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει το σύστημα για τις εισαγωγές ασθενών στα Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων

Γνωμάτευση, στην οποία θα αναφέρεται η πάθηση του ασθενούς και θα εξηγείται ο λόγος νοσηλείας, απαιτείται πλέον για εισαγωγή ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδρύματα χρονίων παθήσεων, όπως προκύπτει από  εγκύκλιο που απέστειλε προς τις υπηρεσίες του Οργανισμού, ο πρόεδρος Δημήτρης Κοντός. Ο κ. Κοντός, τροποποιεί παλαιότερο έγγραφο (34642/2012), το οποίο καθόριζε τη διαδικασία εισαγωγής.

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει το σύστημα για τις εισαγωγές ασθενών στα Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων

Έτσι, εφεξής οι ασφαλισμένοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιθυμίας εισαγωγής του ασθενούς ή ατόμου του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος, όταν ο ασθενής, λόγω των προβλημάτων υγείας του, είναι ανίκανος να διαχειριστεί τον εαυτό του.

Να σημειωθεί, ότι απαιτείται επίσης, γνωμάτευση από θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο ασθενής ή από γιατρό δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, αγροτικά ιατρεία και ΠΕΔΥ) ή από συμβεβλημένο ή πιστοποιημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, σχετικό με την πάθηση του ασφαλισμένου.

Στη γνωμάτευση θα αναγράφεται η πάθηση του ασθενούς και θα αναλύεται η αναγκαιότητα εισαγωγής σε Κλινική Χρόνιων Παθήσεων.

Οι συγγενείς του ασφαλισμένου θα πρέπει να υποβάλλουν και βεβαίωση από κοινωνικό λειτουργό, στην οποία θα αναγράφεται η αναγκαιότητα εισαγωγής του ασθενούς σε κλινική και Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων.

Αρμόδιοι Κοινωνικοί Λειτουργοί που συντάσσουν την έκθεση Κοινωνικής Έρευνας και χορηγούν την βεβαίωση, είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί των νοσοκομείων για τα περιστατικά που νοσηλεύονται ή των μονάδων του ΠΕΔΥ ή των Κέντρων Υγείας ή των Δήμων. Δικαίωμα χορήγησης της έκθεσης έχουν γενικά κοινωνικοί λειτουργοί δημόσιου φορέα, οι οποίοι παρακολουθούν και γνωρίζουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ασθενούς και του οικογενειακού περιβάλλοντος του.