ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Πνιγμένοι από τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ οι προμηθευτές - Οι νοικοκύρηδες που έγιναν... επαίτες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται πλέον οι προμηθευτές αναλωσίμων και ορθοπεδικών, καθώς τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν συσσωρευθεί προς τον κλάδο είναι ατελείωτα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πλέον πρόβλημα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.

Πνιγμένοι από τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ οι προμηθευτές - Οι νοικοκύρηδες που έγιναν... επαίτες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Εάν συνυπολογίσει δε κάποιος και το πρόβλημα που δημιούργησε η τραπεζική αργία, είναι εύκολο να αντιληφθούμε, όπως αναφέρει στο ΟnMed ο ταμίας του ΣΕΙΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων) κ. Κώστας Μαριάκης, την ασφυξία και το εκρηκτικό κλίμα που βιώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι κάποτε ήταν νοικοκύρηδες και σήμερα τείνουν να καταλήξουν προβληματικοί και επαίτες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Συνολικά, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές (αναλώσιμα, ορθοπεδικά, τεχνητό νεφρό κ.λπ.) ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ περίπου. Έχουμε και λέμε λοιπόν αναλυτικά:

Το ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ χρωστά από το 2008 μέχρι και το 2010 στις επιχειρήσεις του κλάδου ποσό 70 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως αποκαλύπτει ο συνομιλητής μας, τα χρέη είναι πιθανόν να είναι συσσωρευμένα ακόμη και από το 2006. Μέχρι το 2011 υπήρχαν χρέη της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, το 2012 δεν έχει πληρωθεί καθόλου, ενώ συνολικά για τα έτη 2012, 2013 και 2014, οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που επίσης απασχολεί τον κλάδο είναι ότι στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια (που είναι πλέον νόμος του κράτους, καθώς ψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα) πέρασε η ρύθμιση για την νομιμοποίηση των εξωσυμβατικών προμηθειών. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή πέρασε μόνο για το ΕΣΥ και όχι για τα Στρατιωτικά νοσοκομεία, για τα οποία θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Άμυνας. Και ενώ πολλά στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν χρήματα τα οποία μπορούν να καταθέσουν –όπως το 401, το ΝΙΜΙΤΣ, το Ναυτικό νοσοκομείο, το 251– θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμένος. Τα ποσά που οφείλουν συνολικά τα στρατιωτικά νοσοκομεία προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 22 περίπου εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα ποσά του ΕΣΥ, αυτά ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ (από το Σεπτέμβρη 2014) και, όπως σχολιάζει με νόημα ο κ. Μαριάκης, δεν γνωρίζουμε εάν θα δοθούν άμεσα, αλλά θα μπορούσαν φυσικά να δοθούν στις επιχειρήσεις, εφόσον νομιμοποιήθηκαν.

Η ειρωνεία στην περίπτωση των προμηθευτών, ωστόσο, είναι ότι τα θέματα αυτά της ρευστότητας θα ήταν λυμένα, καθώς με απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, είχαν εγκριθεί στο τέλος του 2014 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν δημιουργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2012. Μάλιστα, η απόφαση όριζε οι πληρωμές να γίνουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 και αν υπάρξει περίσσευμα τα κεφάλαια να επιστρέφονταν στον κρατικό προϋπολογισμό έως το τέλος Ιανουαρίου 2015.

Δυστυχώς, την ανάσα αυτή δεν κατάφεραν να την πάρουν οι επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

ΦΠΑ: Αυξάνονται τα σκιαγραφικά κατά 10 μονάδες - επιβάρυνση σε Διαγνωστικά, ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ

ΣΕΙΒ: Τα αναλώσιμα στο ΕΣΥ επαρκούν μόνο για 20 με 30 ημέρες