ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Στα βαθιά νερά του ΕΟΠΥΥ ο νέος πρόεδρος Σωτ. Μπερσίμης - Προσδοκίες για ενίσχυση της χρηματοδότησης

Στα βαθιά και δυσπρόσιτα νερά της υγείας ξεκινά να κολυμπά από σήμερα ο 40χρονος στατιστικολόγος Σωτήρης Μπερσίμης, αναλαμβάνοντας το τιμόνι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας, του ΕΟΠΥΥ, με προσδοκίες ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να ομαλοποιήσει την χρηματοδότηση.

Στα βαθιά νερά του ΕΟΠΥΥ ο νέος πρόεδρος Σωτ. Μπερσίμης - Προσδοκίες για ενίσχυση της χρηματοδότησης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Βεβαίως παρά την σοβαρή δημοσιονομική κρίση της χώρας, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ίσως φανεί τυχερός καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει έτοιμο σχέδιο ενίσχυσης του Οργανισμού αλλά και ομαλοποίησης των πληρωμών, όπως τόνισε την Τετάρτη στην ακρόαση στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και όπως είχε αναφέρει σχετικά και την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πήρε και επίσημα το χρίσμα από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και προσπάθησε να απαντήσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία στις ερωτήσεις βουλευτών κομμάτων οι οποίοι κάποιες στιγμές, προσπάθησαν να του βάλουν τις αναμενόμενες τρικλοποδιές.

Ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού κ.κ. Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, ο κ. Μπερσίμης, δέχθηκε αρκετά πυρά. Μεταξύ αυτών, τα πυρά του πρώην υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου ο οποίος τον ρώτησε για την σχέση του με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, λαμβάνοντας την απάντηση του Σωτήρη Μπερσίμη, ότι ως στέλεχος της ιδιωτικής αγοράς, και ως στατιστικολόγος, συνεργάστηκε με τις εν λόγω φαρμακοβιομηχανίες σε ερευνητικά έργα.

Αλλά και τα πυρά του βουλευτή του Ποταμιού κ. Κώστα Μπαργιώτα, ο οποίος κατήγγειλε την επιλογή του κ. Μπερσίμη, λέγοντας πως έγινε κατά παράβαση κάθε διαφανούς και αξιοκρατικής διαδικασίας, διότι δεν έγινε γνωστή η διαδικασία επιλογής των βιογραφικών και χαρακτηρίζοντας την διαδικασία προσχηματική αφού το όνομα του κ. Μπερσίμη είχε διαρρεύσει από τον περασμένο Μάρτιο και προτού καν γίνει η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας.

Ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρη Κοντό για τη διοίκηση του Οργανισμού, έθεσε το ερώτημα στον υπουργό Υγείας αν αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις προς ενίσχυση του Οργανισμού.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος – όπου επί θητείας του δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ- είπε στον κ. Μπερσίμη ότι αυτό που θα αναλάβει είναι ό,τι βαρύτερο και δυσκολότερο στον χώρο της υγείας. Πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, του είπε, σαν μια νοικοκυρά που υποδέχεται φίλους με άδειο ψυγείο, αλλά πρέπει κάτι να τους προσφέρει. Ετσι κι εσείς χωρίς χρήματα πρέπει να παρέχετε πολλές υπηρεσίες.

Καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι η θέση του προέδρου έχει πολιτική βαρύτητα. Επιλέξαμε έναν νέο άνθρωπο με εξαιρετικό βιογραφικό, καθώς έχει ασχοληθεί με εφαρμογές στατιστικής στον τομέα της υγείας. Με αυτήν την επιλογή μας δίνουμε δείγμα γραφής για την ανάγκη αξιόπιστης πολιτικής διεύθυνσης για κρίσιμους οργανισμούς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, είπε ο κ. Ξανθός.

Ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας χαρακτήρισε τον ΕΟΠΥΥ κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Μπερσίμης, παρατηρώντας ότι καταγράφονται δυσλειτουργίες ακόμη στον Οργανισμό, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συνένωση των ταμείων. Έθεσε ως μείζονα προτεραιότητα την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ επικεντρώθηκε και στα ζητήματα της αγοράς υπηρεσιών υγείας, της σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους, του κατακερματισμού των υπηρεσιών, της έλλειψης κριτηρίων επιλογής συμβάσεων με φορείς, της οικονομικής εκκαθάρισης των χρεών.

Πρέπει να αναζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Οργανισμού, τόνισε ο κ. Μπερσίμης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των συνταγογραφικων οδηγιών, της εφαρμογής εκπτώσεων, της δημιουργία μονίμων συμβουλευτικών επιτροπών, της αναδιοργάνωση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, και της ολοκλήρωσης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών.

Να θυμίσουμε, ότι ο ΕΟΠΥΥ, διαχειρίζεται περίπου 5,5 δις ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους φθάνουν το 1,8 δις ευρώ, έως και τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις φαρμακευτικές.

Και ο ΙΣΑ από την πλευρά του, με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητά την τροποποίηση του ενιαίου κανονισμού ΕΟΠΥΥ, ενώ ζητά ακόμη, αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αξιοποίηση των διαγνωστικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κατάργηση του clawback και του rebate και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, ως προτεραιότητες προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα ο Οργανισμός, όπως αναφέρει.

Διαβάστε ακόμη:

Στα χέρια του 40χρονου Σ. Μπερσίμη από σήμερα ο ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Ομαλοποιούνται οι πληρωμές, σημαντική ενίσχυση & νέος πρόεδρος προσεχώς

Την Πέμπτη ανακοινώνεται από την Βουλή ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθηγητής Σ. Μπερσίμης

Δ. Κοντός: Τρία βασικά βήματα για να μειωθεί η δαπάνη & να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ