ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ θα βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για την φαρμακευτική κάλυψη των απόρων

Ο πολύπαθος ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει για ακόμη μία φορά, να πληρώσει το μάρμαρο - στην προκειμένη περίπτωση την φαρμακευτική δαπάνη των άπορων – η οποία ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο ΕΟΠΥΥ θα βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για την φαρμακευτική κάλυψη των απόρων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η εν λόγω δαπάνη, φεύγει πλέον, από τον προϋπολογισμό της νοσοκομειακής δαπάνης και θα ενταχθεί στην δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη των 1,945 δις ευρώ, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει, ότι από την μεταφορά αυτή, δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί κανένας πάροχος υγείας, (δηλαδή ούτε οι φαρμακοποιοί, ούτε οι φαρμακοβιομηχανίες) ούτε φυσικά οι ασφαλισμένοι, καθώς ο καθένας από αυτούς, έχει συνεισφέρει στην προσπάθεια του εξορθολογισμού της δαπάνης, όπως είπε.

Οι φαρμακοβιομηχανίες, είναι γνωστό ότι έχουν γονατίσει στα χρόνια του Μνημονίου με διαρκείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ενώ τα τελευταία χρόνια το clawback και το rebate έχει δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον για την βιωσιμότητά τους. Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλισμένοι, έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα με την αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα ενώ οι φαρμακοποιοί, έχουν δει μεγάλες μειώσεις στα ποσοστά κέρδους τους.

Το θέμα των ανασφάλιστων κυριάρχησε στην χθεσινή συνάντηση μεταξύ των φαρμακοποιών και του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος υπογράμμισε, ότι οι ανασφάλιστοι στην χώρα μας σήμερα, ανέρχονται σε 2.150.000, ενώ οι άποροι κυμαίνονται μεταξύ 150.000 με 200.000. Οι άποροι όπως έχει γίνει γνωστό, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία δωρεάν και χωρίς το ένα ευρώ που κατέθεταν ως συμμετοχή, σύμφωνα με υπουργική απόφαση. Η απόφαση αυτή, να θυμίσουμε ότι αφορά σε όλα τα φάρμακα, εκτός από νευρολογικά.

Το στοίχημα τώρα για τον ΕΟΠΥΥ είναι μεγάλο για να μην πούμε αποτελεί πρόκληση, αναφορικά με την κάλυψη των απόρων. Τα 30 εκατ. ευρώ δεν είναι τεράστιο ποσό, όμως, δεν είναι μόνο αυτό, καθώς η συνολική κάλυψη (διαγνωστικές εξετάσεις κλπ) των ανασφάλιστων και απόρων, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ περίπου. Ποιός θα βάλει επομένως βαθειά το χέρι στην τσέπη, μήπως το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να δώσει μία γενναία επιδότηση στον ΕΟΠΥΥ, ή με κάποιο τρόπο, τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέτουν εγκαίρως τις εισφορές;

Διαβάστε ακόμη:

Υπόσχεση Ξανθού σε φαρμακοποιούς: Η συζήτηση έχει κλείσει, οι δανειστές δεν ζητούν τίποτε άλλο

Σε πλήρες αδιέξοδο υγεία, ασθενείς, εργαζόμενοι - Ένα δισ. clawback & rebate θα πληρώσουν οι βιομηχανίες