ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Γιατροί ΠΕΔΥ: Έκκληση στον Τσίπρα για το τέλος της απαξίωσης - Σχεδιάζουν την ΠΦΥ χωρίς εμάς

Γιατροί ΠΕΔΥ: Έκκληση στον Τσίπρα για το τέλος της απαξίωσης - Σχεδιάζουν την ΠΦΥ χωρίς εμάς

Την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και των γιατρών με 24μηνες συμβάσεις, ζητά η Ομοσπονδία του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής, καλώντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να παύσει η απαξίωση, που δέχονται καθημερινά οι γιατροί του ΠΕΔΥ από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και επιτέλους η ηγεσία να συνεργαστεί με τους γιατρούς για το θέμα της ΠΦΥ.

Τα παραπάνω τονίστηκαν το Σάββατο κατά την διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής, όπου οι γιατροί έστειλαν μήνυμα δραματικό, τονίζοντας, ότι ο συστηματικός αποκλεισμός των μαζικών φορέων και της Ομοσπονδίας μας από το διάλογο για το σχεδιασμό της ΠΦΥ είναι μελανό σημείο στις σχέσεις Υπουργείου και γιατρών.

Όπως ανακοινώνει ο Σύνδεσμος, κατά την διάρκεια της Συνέλευσης, έγινε ενημέρωση για το προς ψήφιση Ν/Σ της Ψυχικής Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνεται και το άρθρο 28 που αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών ΠΕΔΥ.

Επίσης συζητήθηκε η πιθανή αλλαγή του Ειδικού Μισθολογίου των γιατρών ΠΑΑ-ΕΣΥ και η προσφυγή στο ΣτΕ από την ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ κατά του Νόμου 4368/2016(άρθρα 39&40), που αφορά τις μεταθέσεις-αποσπάσεις. Έγινε αναφορά και στην ένταξη του μισθολογίου ΕΣΥ των γιατρών ΠΑΑ με πιστοποιητικό Γενικής Ιατρικής.

Στη μαζική Γενική Συνέλευση, εκφράστηκαν οι ενστάσεις για το νέο σχέδιο της ΠΦΥ που έχει εξαγγελθεί, το οποίο αποτελεί οπισθοδρόμηση σε προηγούμενες δεκαετίες. Τονίστηκε ιδιαίτερα η υπολειτουργία των πολυϊατρείων σήμερα και η ανάγκη άμεσης στελέχωσης από ειδικευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με κάθε τρόπο. Θυμίζουμε στην Κυβέρνηση και τη παλαιότερη απόφαση για τη μονιμοποίηση 1860 γιατρών του ΙΚΑ μέσω ΑΣΕΠ (2013) και η οποία δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, σχεδιάζεται νομοσχέδιο για την Πρω΄τοβάθμια φροντίδα Υγεία, στο οποίο δεν είναι παρόντες οι ίδιοι οι γιατροί.

Το μήνυμα αυτό, πρέκυψε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής το Σάββατο.

Η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των υπηρετούντων με δικαστικές αποφάσεις είναι πρωθύστερη ρύθμιση που επιχειρεί η παρούσα κυβέρνηση, χωρίς οι γιατροί να γνωρίζουν τις συνθήκες και τον τόπο εργασίας τους, αφού δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ΠΦΥ, τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Παν. Ψυχάρης, προσθέτοντας ακόμη τα εξής: 

Αποτελεί το σημείο αυτό σοβαρό πολιτικό ζήτημα, που σε συνδυασμό με την παράγραφο για την παραίτηση από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση, που περιέχεται στο Νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή με πολιτικές επιπτώσεις. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι με κάθε μέσο, κινηματικό και με προσφυγή στην δικαιοσύνη η όποια κυβέρνηση, τωρινή και μελλοντική, θα μας βρίσκει μπροστά της αν ψηφιστεί η παράγραφος.

Εμείς άμεσα θα προσφύγουμε σε ανώτερους θεσμούς του κράτους, μέχρι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να κατανοήσει ότι πρέπει να σέβεται και θεσμικά τους επιστήμονες με θητεία μακρόχρονη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν, όσο και αν κάποιοι σχεδιάζουν την κατάργησή τους.
Ο συστηματικός αποκλεισμός των μαζικών φορέων και της Ομοσπονδίας μας από το διάλογο για το σχεδιασμό της ΠΦΥ είναι μελανό σημείο στις σχέσεις Υπουργείου και γιατρών. Δεν βρισκόμαστε σε εποχές που οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο και άποψη. Το όποιο Σύστημα Υγείας σχεδιάζεται, δεν θα προχωρήσει, αν πάνω απ’ όλα δεν ακουστούν οι απόψεις των εργαζόμενων. Η απαξίωση των Συλλογικών Οργάνων αποτελεί ιστορικά όνειδος για οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη:

Πατούλης: Θα δώσουμε μάχη για ένα βιώσιμο σύστημα ΠΦΥ - Συνάντηση με Επαγγελματίες υγείας