ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΟΣΙΠΥ: Η κοστολόγηση των 86 ιατρικών πράξεων, θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ & τον εργαστηριακό γιατρό

Να ανακαλέσει την απόφαση για την ανακοστολόγηση 86 ιατρικών πράξεων, ή σε αντίθετη περίπτωση, να αυξήσει αντίστοιχα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με ποσόν που να αντιστοιχεί στην αναμενόμενη δαπάνη των νέων εξετάσεων, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ΠΟΣΙΠΥ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας.

ΠΟΣΙΠΥ: Η κοστολόγηση των 86 ιατρικών πράξεων, θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ & τον εργαστηριακό γιατρό

Οποιαδήποτε τιμολόγηση για αποζημίωση νέας εξέτασης, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού, συνεπάγεται επιβάρυνση, όχι του ΕΟΠΥΥ, αλλά αποκλειστικά του εργαστηριακού γιατρού, τονίζει η ΠΟΣΙΠΥ, με αφορμή την ανακοστολόγηση ορισμένων εξετάσεων και την κοστολόγηση 86 νέων (και ακριβών) εξετάσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στις 19 Οκτωβρίου.

Η νέα ανακοίνωση της ΠΟΣΙΠΥ έρχεται να προστεθεί στην αντίδραση της ΠΑΣΙΔΙΚ, των Εργαστηριακών γιατρών, οι οποίοι αντέδρασαν επίσης εντονότατα την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την απόφαση για την κοστολόγηση των 86 πράξεων, τονίζοντας ότι πρόκειται για λαικισμό και υποκρισία, εκ μέρους της ηγεσίας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΙΠΥ τονίζει:

«Εδώ έχουμε να επισημάνουμε μια οικτρή πλάνη. Λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κάθε υπέρβαση αυτού, συνεπάγεται και επιστροφή χρημάτων από τα Εργαστήρια (claw back).

Να σημειώσουμε δε ότι δε ότι τα ποσά επιστροφής (claw back) που έχει απαιτήσει και έχει λάβει ο ΕΟΠΥΥ από τους Εργαστηριακούς γιατρούς, από το 2013 (1ο έτος εφαρμογής) μέχρι σήμερα φτάνει το 1δις €.

Επομένως οποιαδήποτε τιμολόγηση για αποζημίωση νέας εξέτασης, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού, συνεπάγεται επιβάρυνση, όχι του ΕΟΠΥΥ (ο οποίος δεν θα «αποζημιώσει κανέναν και τίποτα»), αλλά αποκλειστικά του εργαστηριακού γιατρού η τσέπη του οποίου θα «αποζημιώσει» τις νέες αυτές εξετάσεις.

Γι’ αυτό τον λόγο διαμαρτυρόμαστε έντονα τόσο προς το Υπουργείο Υγείας, όσο και προς τον ΕΟΠΥΥ, γι’ αυτή την άκριτη απόφαση και τους καλούμε:

- Είτε να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή
- Είτε να αυξήσουν αντίστοιχα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με ποσόν που να αντιστοιχεί στην αναμενόμενη δαπάνη των νέων εξετάσεων.

Η επιβάρυνση των εργαστηρίων μας από τις απανωτές μειώσεις των τιμών των εξετάσεων, τις εκπτώσεις (rebate) και τις επιστροφές χρημάτων (claw back) έχει φθάσει στο απροχώρητο και οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση, έστω και μικρή, θα επιφέρει άμεσα την πλήρη κατάρρευση όλων μας».

Εάν λοιπόν ο στόχος είναι να καταρρεύσουν οι μικρομεσαίοι και μικροί εργαστηριακού γιατροί τότε ας προχωρήσουν σε αυτά τα σχέδια τους, καταλήγει στην ανακοίνωσή τους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Χατζηπαναγιώτου και ο Γεν. Γραμματέας Σπ. Κραμποβίτης.

Διαβάστε ακόμη:

Έκρηξη ΠΑΣΙΔΙΚ για την κοστολόγηση των 86 ιατρικών πράξεων: Υποκρισία & λαϊκισμός