ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Και ο ΙΣΑ ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις νέες ιατρικές πράξεις

Και ο ΙΣΑ ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις νέες ιατρικές πράξεις

Την αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με την κοστολόγηση των νέων ιατρικών πράξεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ζητά μετά τον ΠΙΣ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

 

Η κοστολόγηση νέων ιατρικών εξετάσεων αποτελεί αναμφισβήτητα υποχρέωση της πολιτείας με βάση τη συνταγματική προστασία της υγείας. Η κοστολόγηση όμως νέων πράξεων χωρίς την αυτονόητη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αυτόματα σημαίνει μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων για την υγεία των πολιτών, τονίζει ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

«Είναι απαράδεκτη η κοστολόγηση όταν παραγνωρίζει και δεν στηρίζεται στο κόστος του μέσου ορθολογικά οργανωμένου εργαστηρίου για την πραγματοποίηση κάθε μίας ιατρικής εργαστηριακής πράξης (πρβλ. ενδεικτικά και χαρακτηριστικά την τροπονίνη ορού που κοστολογείται με 15€), αλλά και όταν, με τον τρόπο που γίνεται, τελικώς οδηγεί αυτονόητα στην αύξηση του clawback που επιβαρύνονται οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί και τα εργαστήρια ή πολυϊατρεία, τα οποία αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας. Έτσι και πάλι η εκτέλεσή των πράξεων (μετά την αφαίρεση των ως άνω επιβαρύνσεων) οδηγεί στην πραγματοποίησή τους κάτω του κόστους». 

Ο ΙΣΑ θα διαμαρτυρηθεί άμεσα με επιστολή του προς τους συναρμοδίους Υπουργούς, αλλά και επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: Εάν θέλουν τις 86 διαγνωστικές εξετάσεις, να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό