ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ο Καρόνε ψηφίζει... ΕΟΠΥΥ - Ενδιαφέρον για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων

Την ικανοποίησή του για την συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, εξέφρασε χθες, μετά την πολύωρη συνάντηση μαζί του, ο επικεφαλής των Θεσμών σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής Τζουζέπε Καρόνε.

Ο Καρόνε ψηφίζει... ΕΟΠΥΥ - Ενδιαφέρον για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Να σημειώσουμε, ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καρόνε – ο οποίος γενικά χαρακτηρίζεται ως πολύ δύσκολος τεχνοκράτης- επισκέπτεται τα γραφεία του Οργανισμού. Δεσμεύτηκε δε στον κ. Μπερσίμη, ότι θα τον επισκεφθεί και πάλι σύντομα.

Η χθεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην φαρμακευτική δαπάνη και στην ανάγκη για τον εξορθολογισμό αυτής, καθώς και στην ανάγκη να προχωρήσουν μία σειρά από μεταρρυθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, θα δώσουν την δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να μειώσει μεταξύ άλλων, κατά 30% το clawback το 2017, σύμφωνα με την μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο συνέδριο Athens Health Forum, υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να μειωθεί ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής.

Όμως ο κ. Καρόνε, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, να μάθει λεπτομέρειες γύρω από την διαδικασία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των παρόχων υγείας που εφαρμόζει για πρώτη φορά ο Οργανισμός. Και όπως όλα δείχνουν, θα επισκεφθεί σύντομα τον Οργανισμό για να μάθει από πρώτο χέρι, την διαδικασία που εφαρμόζει ο κ. Μπερσίμης.

Για την ιστορία πάντως, να πούμε ότι ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος εξέφρασε την αντίθεσή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, πριν ένα μήνα περίπου, αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Βλασταράκος εξέφρασε τις θέσεις του Π.Ι.Σ. στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της, στο οποίο προσετέθη το άρθρο 53 για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, ως καθολικού διαδόχου των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. τόνισε την αντίθεσή του με τις εκπτώσεις που επιβάλλονται, τη στιγμή που το άρθρο αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ την εποχή που δεν εφαρμοζόταν το μέτρο του rebate και του clawback.

«Αντί να υπάρξει και τόκος υπερημερίας στα οφειλόμενα ποσά μετά από τόσα χρόνια, καλούνται οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας να δώσουν σημαντικές εκπτώσεις, προκειμένου να πληρωθούν. Είναι αδιανόητο να ζητείται έκπτωση 45% για οφειλές που έχει δοθεί προκαταβολή. Οι οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν στο ακέραιο, χωρίς εκπτώσεις και κουρέματα, αν όχι με προσαύξηση λόγω των πολλών χρόνων που έχουν παρέλθει από το 2012», είχε δηλώσει σε έντονο ύφος ο κ. Βλασταράκος.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Καρόνε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σήμερα & 4 σημαντικές προτάσεις Μπερσίμη