ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Διευκρινιστική εγκύκλιος για την απόδοση δαπανών σε είδη και υπηρεσίες υγείας

Εγκύκλιο, με την οποία αποσαφηνίζεται η νέα προθεσμία απόδοσης δαπανών στους δικαιούχους, στις κατηγορίες των παρεχομένων ειδών και υπηρεσιών για τις οποίες ο Οργανισμός είτε δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων, είτε δεν προβλέπεται διαδικασία σύναψης αυτών, εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επίκουρος καθηγητής Σωτήρης Μπερσίμης.

ΕΟΠΥΥ: Διευκρινιστική εγκύκλιος για την απόδοση δαπανών σε είδη και υπηρεσίες υγείας

Να σημειώσουμε, ότι ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής, πήρε παράταση ένα μήνα, προκειμένου οι επαγγελματίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ συγκροτείται Επιστημονική Επιτροπή στο υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με τις εκτελέσεις γνωματεύσεων και την υποβολή των δαπανών για τα είδη της παραγράφου α΄, (Υγειονομικό Υλικό, Ακουστικά-Ορθοπεδικά-Αναπνευστικά και Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής) που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Φεβρουαρίου 2017, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Στα πλαίσια της σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους διαφόρων κατηγοριών καθώς και των νέων διαδικασιών οι οποίες εφαρμόζονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

α΄) Εκτελέσεις Γνωματεύσεων έως 31/01/2017

Η υποβολή των δαπανών από τους δικαιούχους μπορεί να γίνει σύμφωνα με την πρότερη διαδικασία, (υποβολής της δαπάνης με τα σχετικά δικαιολογητικά από τους δικαιούχους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ), για προμήθεια ΟΛΩΝ των προβλεπόμενων ειδών ή παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως αυτά προσδιορίζονται στο ανωτέρω α΄ σχετικό, εφόσον τα παραπεμπτικά και οι γνωματεύσεις, που βρίσκονται σε ισχύ, έχουν εκτελεστεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2017, σε μη συμβεβλημένους παρόχους.

Για την εκκαθάριση των ανωτέρω δαπανών και ειδικότερα εκείνων που αφορούν τις νέες συμβάσεις (Υγειονομικό Υλικό, Ακουστικά-Ορθοπεδικά-Αναπνευστικά είδη και Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής) θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού.

β) Εκτελέσεις Γνωματεύσεων από 01/02/2017

Η υποβολή των δαπανών καθώς και οι εκτελέσεις γνωματεύσεων για τα είδη της παραγράφου α΄, (Υγειονομικό Υλικό, Ακουστικά-Ορθοπεδικά-Αναπνευστικά και Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής) που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Φεβρουαρίου 2017, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

γ) Εκτελέσεις Γνωματεύσεων για είδη και θεραπείες που παρέχονται εκτός συμβάσεων.

Η απόδοση των δαπανών προς τους δικαιούχους στις κατηγορίες των παρεχομένων ειδών και υπηρεσιών (εκτός των ανωτέρω) για τις οποίες ο Οργανισμός είτε δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων είτε δεν προβλέπεται διαδικασία σύναψης αυτών, θα γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, όσον αφορά την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 23 του Κανονισμού Παροχών, δηλαδή παραγράφονται μετά από ένα έτος από την ημερομηνία της έκδοσης του φορολογικού παραστατικού.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Ένας μήνας παράταση για τις νέες συμβάσεις - Επιστημονική Επιτροπή για την Ειδική ΑγωγήΣυμβάσεις ΕΟΠΥΥ: Τσουνάμι αντιδράσεων από παρόχους - Ζητούν να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός