ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Καρκινοπαθείς: Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να μην καλύπτει την υπερθερμία

Πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ (2408/31-8-12) της υπουργικής απόφασης για την τιμολόγηση ακτινοθεραπευτικών πράξεων η υπερθερμία εξακολουθεί να μην καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Καρκινοπαθείς: Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να μην καλύπτει την υπερθερμία

Πρόκειται για μία θεραπεία που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα με υπερθέρμανση, χωρίς επιπλοκές, ή παρενέργειες και παράλληλα έχει ανοσοδιεργερτική επίδραση. Η υπερθερμία εφαρμόζεται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία σε περίπου 20 μορφές καρκίνου, υπερδιπλασιάζοντας την ανταπόκριση του ασθενούς, ενώ το κόστος της είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της χημειοθεραπείας, καθώς κάθε συνεδρία στοιχίζει 200-250 ευρώ.

Βάσει της διεθνούς εμπειρίας, όταν πρόκειται για θεραπεία με τοπική υπερθερμία, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 12 συνεδρίες, ενώ, όταν πρόκειται και ολοσωματική, χρειάζονται τουλάχιστον τρεις συνεδρίες. Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εξατομικευμένης Ογκολογίας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εταιρείας Υπερθερμικής Ογκολογίας, Άλφρεντ Μπάριτς, στο περιθώριο διαβαλκανικού σεμιναρίου με τίτλο: "Hyperthermia: An atoxic treatment modality against cancer".

«Παρά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης και της τιμολόγησης στο παραπάνω ΦΕΚ, ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει τους ασθενείς. Κυριότερη δικαιολογία είναι ότι η ιατρική πράξη της υπερθερμίας δεν έχει χαρακτηρισθεί ως πρωτοβάθμια και συνεπώς εγείρονται αμφιβολίες για το ποιός δικαιούται να τη συνταγογραφήσει. Οι ιδιωτικές ασφάλειες κρίνουν τα περιστατικά κατά περίπτωση, και συνήθως τα αποζημιώνουν πλήρως, αν δεν παραβιάζονται άλλοι όροι των συμβολαίων τους», πρόσθεσε ο κ. Μπάριτς.

Γιατί καθυστερεί η εφαρμογή υπερθερμίας στο ΑΧΕΠΑ

Η υπερθερμία εφαρμόζεται σήμερα μόνο για τη θεραπεία επιφανειακών καρκινικών όγκων σε δύο δημόσια νοσοκομεία, στο Αρεταίειο από το 2012 και στο Αττικόν, ενώ για τη θεραπεία των εν τω βάθει όγκων εφαρμόζεται σε ιδιωτικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Η προ διετίας προσπάθεια για προμήθεια μηχανήματος υπερθερμίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έπεσε στο κενό για γραφειοκρατικούς λόγους. Αίτημα για την προμήθεια μηχανήματος υπερθερμίας υπέβαλε εκ νέου τον περασμένο Απρίλιο η καθηγήτρια Ιατρικής στο ΑΠΘ και διευθύντρια εργαστηρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΑΧΕΠΑ, Κυριακή Πιστεύου - Γομπάκη.

Η κ. Πιστεύου - Γομπάκη, είχε υποβάλει προ διετίας σχετικό αίτημα το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από το διοικητικό συμβούλιο του ΑΧΕΠΑ, είχε εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας και είχε ζητηθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Ωστόσο, η χρηματοδότηση για την προμήθεια του μηχανήματος «κόλλησε» στη γραφειοκρατία και το νοσοκομείο δεν κατάφερε να το προμηθευτεί μέχρι σήμερα.

«Πριν δυο χρόνια είχα καταθέσει αίτηση και όλα τα δικαιολογητικά για το πόσο χρήσιμη είναι η υπερθερμία, πόσο κάνει η συσκευή, πόσο χρεώνονται οι συνεδρίες και μέσω του διοικητικού συμβουλίου του ΑΧΕΠΑ είχε σταλεί στο υπουργείο Υγείας το οποίο συμφώνησε και το έστειλε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ήταν όμως περιορισμένο το ποσό και είχε εξαντληθεί και έτσι έληξε άδοξα. Τώρα επανήλθα στο θέμα της υπερθερμίας και έδωσα τον περασμένο Απρίλιο στον τωρινό διοικητή του ΑΧΕΠΑ, ένα ντοσιέ στο οποίο επισύναψα όλα τα άλλα δικαιολογητικά», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Πιστεύου - Γομπάκη.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Τάσος Σπανός, ερωτηθείς από το ΑΠΕ - ΜΠΕ για την πορεία του αιτήματος απάντησε: «Εμείς ως καινούργια διοίκηση παρακολουθούμε αυτό το θέμα και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο στάδιο της διεκδίκησης αυτού του μηχανήματος. Το αίτημα είχε γίνει παλιά. Τώρα ξαναγεννιέται το ενδιαφέρον. Η κ. Πιστεύου - Γομπάκη ζήτησε να το δούμε. Δεν θυμάμαι αν το έστειλα στο Επιστημονικό Συμβούλιο, αν δεν το έστειλα θα το στείλω. Είμαστε θετικοί σε κάθε πράγμα το οποίο μπορεί να προσφέρει στον ασθενή. Τώρα το αν θα μπορέσει να τελεσφορήσει έχει σχέση και με άλλες παραμέτρους, όπως είναι το οικονομικό. Αυτή είναι η κατάσταση».

Η υπερθερμία μπαλαντέρ στη μάχη κατά του καρκίνου

Η υπερθερμία θεωρείται ο τέταρτος πυλώνας της ογκολογίας και συνδυαστικά με την χημειοθεραπεία και τις ακτινοθεραπείες υπεδιπλασιάζει την ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία, επισήμανε ο κ. Άλφρεντ Μπάριτς. «Η υπερθερμία πλέον εγκαθίσταται στην συνείδηση γιατρών πολλών χωρών, με τη λογική ότι βάσει των διεθνών μελετών μπορεί να αποτελέσει και αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της ογκολογίας. Δηλαδή, γνωρίζουμε την κλασική διαχείριση των ογκολογικών ασθενών με χειρουργείο, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Σε αυτή τη φαρέτρα έρχεται να προστεθεί η υπερθερμία. Η υπερθερμία, όπως διαφαίνεται από όλες τις μελέτες, όταν συνδυάζεται με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, υπερδιπλασιάζει τα ποσοστά των ανταποκρίσεων των ασθενών. Γι' αυτό θεωρείται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στις περισσότερες χώρες που άρχισαν να το εφαρμόζουν. Υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες για τους συνδυασμούς της υπερθερμίας που επιφέρουν μια σημαντική βελτίωση στα ποσοστά ανταποκρίσεων των ασθενών οι οποίες τρέχουν αυτή τη στιγμή. Οπότε η υπερθερμία είναι κατά κάποιο τρόπο ένας μπαλαντέρ στη μάχη κατά του καρκίνου», επισήμανε ο κ Μπάριτς.

«Κατ' αρχήν η υπερθερμία είναι ένας καινούργιος τομέας για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ευρώπη, για τη Γερμανία ούτε για την Αμερική. Θεωρείται, επίσης, ως ένας κρίσιμος πυλώνας για την ενίσχυση των άλλων θεραπευτικών μεθόδων της αντιμετώπισης του καρκίνου που είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Δηλαδή, δρα ενεργειακά με αυτές τις τις θεραπείες αυξάνοντας το αποτέλεσμά τους, είτε είναι για ριζική θεραπεία, για εκρίζωση του όγκου, είτε για παρηγορική θεραπεία δηλαδή για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, λόγω του προχωρημένου όγκου, όπως πόνος, απόφραξεις, αιμορραγίες και ανάλογα συμπτώματα. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να μπει σε κάθε νοσοκομείο ή τουλάχιστον σε κάθε ακτινοθεραπευτικό τμήμα, διότι πρώτον δεν εκπέμπει ακτινοβολία, δεν έχει καμία επικινδυνότητα, δεύτερον είναι πολύ ασφαλές και σε αυτόν που το χρησιμοποιεί και σε αυτόν το υφίσταται και πρέπει να είναι μέσα σε ακτινοθεραπευτικό τμήμα γιατί η μία θεραπεία από την άλλη πρέπει να έχει χρονική απόσταση περίπου μισή ώρα», συμπλήρωσε η κ. Πιστεύου - Γομπάκη.

Η ογκοθερμία εξέλιξη της υπερθερμίας

Τεχνολογική εξέλιξη της υπερθερμίας αποτελεί η ογκοθερμία. Η ογκοθερμία πέρα από τη θερμότητα διοχετεύει στοχευμένα ενέργεια στον καρκινικό όγκο. Έτσι τα καρκινικά κύτταρα που επιβιώνουν από την πρωτογενή δράση της θερμότητας μπαίνουν σε φάση απόπτωσης. «Η απόπτωση είναι ένα βιολογικό φαινόμενο το οποίο έχουν καταφέρει τα καρκινικά κύτταρα να μπλοκάρουν και γι' αυτό έχουν καταστεί αθάνατα. Δηλαδή, εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται επειδή έχουν καταφέρει να αδρανοποιήσουν την απόπτωση. Η ενέργεια που διοχετεύεται μέσω της ογκοθερμίας επανενεργοποιεί τον μηχανισμό της απόπτωσης οπότε έχει δεύτερη γραμμή δράσης των καρκινικών κυττάρων», εξηγεί ο κ. Μπάριτς.