ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Κανείς διαβητικός χωρίς τα αναγκαία αναλώσιμα - Έκκληση σε ΕΟΠΥΥ & φαρμακεία

Ούτε λεπτό δεν πρέπει να μείνουν οι άνθρωποι με διαβήτη χωρίς αναλώσιμο υλικό εξαιτίας της διαμάχης ΕΟΠΥΥ – φαρμακοποιών, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Κανείς διαβητικός χωρίς τα αναγκαία αναλώσιμα - Έκκληση σε ΕΟΠΥΥ & φαρμακεία

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από χθες 1η Αυγούστου, μετά την απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά να μην παρέχουν αναλώσιμο υγειονομικό υλικό στους ασφαλισμένους με διαβήτη.

Όπως ενημέρωσε ήδη η διοίκηση του Οργανισμού την Ομοσπονδία, ο ΕΟΠΥΥ έχει επεξεργαστεί σχέδιο για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή σε περίπτωση που χρειασθεί. Να σημειωθεί εδώ, όπως έγραψε και το onMed, σε περίπτωση που τα πράγματα φθάσουν σε οριακό σημείο από την πλευρά των φαρμακοποιών, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα αναγκαία τους αναλώσιμα, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται παράλληλα και σε επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Συλλόγους Αττικής και Πειραιά σε μία προσπάθεια να αρθεί η μη παροχή αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ώστε και τα ιδιωτικά φαρμακεία να είναι σε κανονική λειτουργία.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ παρακολουθεί από κοντά το θέμα, είναι σε εγρήγορση και σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μην μείνουν ούτε λεπτό χωρίς αναλώσιμο υγειονομικό υλικό τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα με τα φαρμακεία.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου συνεχίζεται κανονικά η παροχή αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ότι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση: «Επανακαθαρισμός τιμών αποζημίωσης σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και μεσογειακή αναιμία» (ΦΕΚ 2181Β/27.6.2016 (Αριθμ. απόφ. 636/376/31-05-2017), ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΟ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει: «Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις».

Επειδή έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα φαινόμενα όπου φαρμακοποιοί επιβαρύνουν τα άτομα με διαβήτη με τη διαφορά της παλιάς με τη νέα τιμή αποζημίωσης, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θέλει να πληροφορήσει τους ανθρώπους με διαβήτη, ότι δεν πρέπει να πληρώνουν κανένα χρηματικό ποσό που τους ζητείται πέραν της νόμιμης συμμετοχής τους και πάνω από τις τιμές αποζημίωσης που έχουν ήδη δημοσιευτεί.

Η Ομοσπονδία, εφιστά ακόμη την προσοχή των ασθενών για τα παρακάτω:

- Σε περίπτωση που ζητηθεί ποσό πέραν της νόμιμης συμμετοχής από ένα φαρμακείο, φροντίστε να απευθυνθείτε σε άλλο φαρμακείο.

- Σε περίπτωση που ήδη έχετε πληρώσει ποσό πέραν τη συμμετοχής σας, θα παρακαλούσαμε να μας αποστείλετε ηλεκτρονικά εδώ, την απόδειξη για το ποσό που πληρώσατε στο φαρμακείο για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.

Διαβάστε ακόμη:

Άμεση ολοκλήρωση της πληρωμής αναλώσιμων ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ