ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Θα διεκδικήσουμε δικαστικά & έντοκα τα χρήματά μας από ΕΟΠΥΥ και ΕΦΚΑ

Οι απλήρωτες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου απειλούν την έκβαση της αξιολόγησης της χώρας, τονίζει εμφατικά η Ένωση γιατρών του ΕΟΠΥΥ, στέλνοντας μήνυμα βόμβα για την εξέλιξη που όλοι αναμένουμε και ζητώντας σαφή χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των οφειλών εντός του Οκτωβρίου.

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Θα διεκδικήσουμε δικαστικά & έντοκα τα χρήματά μας από ΕΟΠΥΥ και ΕΦΚΑ

Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, θα προβεί σε δικαστική έντοκη διεκδίκηση όλων των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ, όπως αναφέρει.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που χρονολογούνται από το 2010 παραμένουν στα συρτάρια του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ, χωρίς να δρομολογείται η διαδικασία εξόφλησής τους, δυνάμει του ΦΕΚ 2195/Β/27-6-2017 του Υπουργείου Οικονομικών, που προέβλεψε την παράταση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα ακόμη έτος, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και συνεχίζει:

«Η διοικητική αδυναμία εκκαθάρισής τους 7 χρόνια μετά, αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο πολιτικής και διοικητικής αυθαιρεσίας, εν όψει των μνημονιακών απαιτήσεων και των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Καταθέτουμε επίσημα το ερώτημα εάν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας όσον αφορά την αποτύπωση της αληθινής εικόνας της πορείας απόδοσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία βαίνει με εξαιρετικά νωχελικούς ρυθμούς. Η δε διοίκηση του ΕΦΚΑ είναι ακόμη στην αρχική αφετηρία, με εξαιρετικά αργό βηματισμό. Επιπρόσθετα, κινδυνεύουν με παραγραφή έως το τέλος του έτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του υπολειπόμενου 10% των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων που εκκρεμούν από το 2012. Προκύπτει ένα τεράστιο ερωτηματικό για το 10% του 2013 που ελέγχθηκε και εκκαθαρίστηκε από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, με δαπάνη πληρωμένη από τους παρόχους, το οποίο δεν έχει αποδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ ακόμη, 4 χρόνια μετά. Το 10% του 2014 και 2015 επίσης παραμένουν στα αζήτητα».

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, ζητά τα επίσημα στοιχεία ισολογισμού και απολογισμού του ΕΟΠΥΥ 2012-2015 με το ερωτηματικό για το εάν υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις στους αντίστοιχους κωδικούς για την εξόφληση των δεδουλευμένων οφειλών του.

Και συμπληρώνει: «Ως παρωδία, αντιμετωπίζεται η απαίτηση του Οργανισμού για είσπραξη του clawback με 18μηνες δόσεις (!) και εσπευσμένο συμψηφισμό χωρίς να γνωστοποιούνται οι επίσημες υποβληθείσες δαπάνες ανά κωδικό από το 2012 και μετά, δίχως γνωστοποίηση του τρόπου υπολογισμού του clawback, των ποσών που απορρίφθησαν κατά την εκκαθάριση και που αφαιρούνται από το clawback και rebate, λόγω αναδιανομής των πόρων. Αναζητείται επίσης ο τρόπος υπολογισμού του rebate/clawback κατά το έτος 2014, όταν επιβλήθηκε δια νόμου, ατομικό πλαφόν στις εργαστηριακές δαπάνες και ιατρικές πράξεις ανά εργαστηριακή μονάδα ΠΦΥ. Είναι πολλά τα ερωτηματικά σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας, ισοτιμίας και ισονομίας στην αντιμετώπιση των "παρόχων" από τον Οργανισμό».

Και καταλήγει η Ένωση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ:

«Λαμβάνοντας υπόψιν το βαρύ ιστορικό των άδικων, λεόντιων και μονομερών ενεργειών του Οργανισμού, γνωστοποιούμε ότι εάν δεν δοθούν σαφή χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντός του Οκτωβρίου, λόγω του ότι μας βαραίνουν όλες οι δυσβάσταχτες υποχρεώσεις (ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, φορολογία) προς το κράτος, θα προβούμε σε δικαστική έντοκη διεκδίκηση όλων των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ, διατηρώντας πάσα επιφύλαξη των νόμιμων δικαιωμάτων μας».

ΕΟΠΥΥ: Όλα όσα αλλάζουν από την 1η Οκτωβρίου στις επισκέψεις των γιατρών

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Η κυβέρνηση εκφοβίζει τους γιατρούς ενόψει της στελέχωσης των ΤΟΜΥ