ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες για τον έλεγχο και τις εκκαθαρίσεις στο eΔΑΠΥ

Σε ενημέρωση αναφορικά με τον έλεγχο και τις εκκαθαρίσεις των εκτελέσεων στο e-dapy, προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες για τον έλεγχο και τις εκκαθαρίσεις στο eΔΑΠΥ

Ειδικότερα, o Διευθυντής Ελέγχου & Εκκαθάρισης του ΕΟΠΥΥ κ. Μπαθρέλλος, ενημερώνει τους φαρμακοποιούς για τα εξής:

- Σε κάθε εκτέλεση γνωμάτευσης στο e-dapy, πρέπει να εκτυπώνεται παραστατικό της εκτέλεσης.

- Η υποβολή της γνωμάτευσης και το παραστατικό εκτέλεσης είναι απαραίτητα δικαιολογητικά του φυσικού αρχείου.

- Στις περιπτώσεις που για οποιοδήποτε λόγο ο πάροχος (φαρμακείο - εταιρεία) ακυρώνει την εκτέλεση στο e-dapy και στη συνέχεια εκτελεί εκ νέου την ίδια γνωμάτευση, θα πρέπει πάλι και πάντα να εκτυπώνεται το παραστατικό της νέας εκτέλεσης. Είναι λάθος να υποβάλλεται με το φυσικό αρχείο η γνωμάτευση και το παραστατικό της ακυρωμένης εκτέλεσης.

- Γιατί αυτά θα λύσουν προβλήματα καθυστερήσεων; Όπως εξήγησε ο κ. Μπαθρέλλος, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει αδυναμία συσχέτισης των αρχείων κατά την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου των υποβολών, δημιουργώντας τεράστια διαχειριστικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Παράδειγμα 1:

Φαρμακοποιός εκτελεί στο e-dapy μια γνωμάτευση και εκτυπώνει το παραστατικό εκτέλεσης. Και τα δύο έντυπα έχουν πλέον ένα μοναδικό αριθμό. Εάν για οποιοδήποτε λόγο ο φαρμακοποιός ακυρώσει την εκτέλεση και εκτελέσει εκ νέου τη γνωμάτευση, θα πρέπει να εκτυπώσει το παραστατικό της νέας εκτέλεσης και να πετάξει το παλιό. Εάν υποβάλει τη γνωμάτευση με τον παλιό παραστατικό εκτέλεσης υπάρχει αδυναμία κατά την ψηφιοποίηση συσχέτισης των σχετικών αρχείων και φαίνεται να μην έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά φυσικού αρχείου.

Παράδειγμα 2:

Φαρμακοποιός σε υποβολή Ιουνίου με αριθμό 1626363 έχει υποβάλει στο φυσικό αρχείο το σύνολο των 13 γνωματεύσεών της, με παραστατικά εκτέλεσης άλλης υποβολής, της 1587911, που προφανώς αρχικά είχε ανοίξει και στη συνέχεια έκλεισε. Κατά την ψηφιοποίηση, κανένα δικαιολογητικό δεν μπορούσε να συσχετιστεί με τις περιπτώσεις που εκτελέστηκαν στην αιτούμενη 1626363 υποβολή.

Απλήρωτες εκκαθαρισμένες υποβολές

Εξάλλου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ενημερώνει ότι υπάρχουν εκατοντάδες φαρμακοποιοί που δεν έχουν ακόμα προσκομίσει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ πιστωτικά τιμολόγια, φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτες εκκαθαρισμένες υποβολές από τους μήνες Ιανουάριο μέχρι και Ιούνιο.

Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΣ: Το δελτίο τιμών δημιουργεί οικονομική ζημιά στους φαρμακοποιούς

Ο ΕΟΠΥΥ στο πλευρό των πληγέντων: Πράσινο φως για χειρόγραφες συνταγές, ΦΥΚ & αναλώσιμα