ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με τον ιατρικό κόσμο για τις συμβάσεις - Έρχονται βελτιώσεις

Συνάντηση με τον ιατρικό κόσμο μέσω των θεσμικών τους οργάνων θα έχει αργά σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, για το θέμα των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με τον ιατρικό κόσμο για τις συμβάσεις - Έρχονται βελτιώσεις

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος λήγει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι 1 στους 5 γιατρούς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Βεβαίως την ίδια ώρα, σχεδόν σύσσωμος ο ιατρικός κλάδος, έχει στηλιτεύσει την πρόσκληση για τις συμβάσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία απαξιωτική πρόσκληση - πρόταση και μάλλον επικίνδυνη για τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία. Από την πλευρά της και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μέσα από τους τομεάρχες Υγείας κ.κ. Οικονόμου και Φωτήλα δηλώνει ότι οι συμβάσεις για τους οικογενειακούς γιατρούς, μόνο ταλαιπωρία θα δημιουργήσουν στους ασθενείς, ενώ το νέο πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Ν. Δημοκρατία, οι γιατροί θα κληθούν να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς αφού οι ασθενείς τους μπορεί ακόμη και να διπλασιαστούν, ενώ και οι αμοιβές τους θα μειωθούν κατά 25%.

Έτσι, η σημερινή συνάντηση μεταξύ του κ. Μπερσίμη και των επικεφαλής του ΠΙΣ, ΙΣΑ και ΙΣΠ, θα έχει στόχο τη βελτίωση κάποιων σημείων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Να θυμίσουμε, ότι μεταξύ των σημείων που αποτελούν κόκκινο πανί για τους γιατρούς, είναι: το ηλικιακό όριο των 65 ετών, το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ γιατρού και ΕΟΠΥΥ θα είναι υπαλληλική, το ωράριο λειτουργίας για τους ασφαλισμένους, δεν θα αφήνει περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά και τέλος, η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής, που σύμφωνα με τον ΠΙΣ, αποτελεί επίσης περιορισμό.

Να θυμίσουμε ακόμη, ότι ο ΠΙΣ απειλεί λέγοντας ότι βλέπει σύντομα την δικαστική οδό, ενώ και ο ΙΣΑ την Παρασκευή, προέτρεψε τα μέλη του να μην υπογράψουν τις συμβάσεις.

Πάντως σε κάθε περίπτωση εδώ να πούμε ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μοιάζει μάλλον με... «σάκο του μποξ» τελευταία, διότι ουσιαστικά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, εκπορεύεται από το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα από τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό.

Διαβάστε ακόμη:

Μήνυμα ΙΣΑ στους γιατρούς: Μην υπογράψετε τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαξιωτικές



Μπαργιώτας: Η ΠΦΥ σε αδιέξοδο, οι ΤΟΜΥ καρκινοβατούν & οι γιατροί περιφρονούνται

Επιστολή ΙΣΑ σε ΕΟΠΥΥ & ΗΔΙΚΑ: Να αποσυρθεί πάραυτα η φραγή συνταγογράφησης

ΠΙΣ: Απαξιωτική για τους γιατρούς η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ - Ένα βήμα πριν τα δικαστήρια