ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις: Γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων...

Με πολύ σκληρή γλώσσα μιλά για τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ η πρόεδρος των γιατρών του Οργανισμού κυρία Άννα Μαστοράκου, καθώς σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου είναι η τελευταία ημέρα για την υποβολή αιτήσεων και σύμφωνα με την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, «γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων». 

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις: Γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων...

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξαφανισμένη και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πασχίζει να πείσει τους ιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή, δίνοντας διευκρινήσεις για τις νέες συμβάσεις, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το μεγαλείο της παραφροσύνης του σχεδιασμού τους, επισημαίνει σε μία ακόμη καυστική της δήλωση, η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και συνεχίζει:

«Συγκεκριμένα, από τις επισκέψεις του προχθές σε Ι. Σ. Αθηνών και Ι.Σ. Πειραιά, σταχυολογούμε μερικές από τις δηλώσεις του, προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Η σύμβαση έγινε γνωστή σε κάποιο (α) μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ, χωρίς να θελήσει να αποκαλύψει περισσότερο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος, έχει ήδη δηλώσει ότι οι συμβάσεις έχουν την έγκριση του ΠΙΣ (πότε, πώς, από ποιους;)
Αν δεν βρεθούν αρκετοί ενδιαφερόμενοι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων.

Η αμοιβή για το δηλωθέν ωράριο (24 ώρες εβδομαδιαίως minimum), είναι από 1600 έως και 2000 ευρώ μικτά η μέγιστη, χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή, ακόμα κι αν χρειαστεί ο ιατρός να εξυπηρετήσει ασφαλισμένους πέραν του ωραρίου αυτού!

Ο γιατρός υποχρεούται να δηλώνει στο κεντρικό σύστημα το ωράριο που θα διαθέτει για τους ασθενείς με ΕΟΠΥΥ, όπως και θα υποχρεούται να κάνει επισκέψεις κατ’οίκον, εάν ζητηθεί, με τον χρόνο αυτό να μην συνυπολογίζεται στο καθημερινό ωράριο, το οποίο θα παίρνει παράταση. Μένει να διαμορφωθεί το ακριβές πλαίσιο, το οποίο δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Αν τα ραντεβού δεν έχουν ολοκληρωθεί στο δηλωθέν 5ωρο, λόγω υπέρβασης χρόνου εξέτασης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν πέραν του ωραρίου. Σε περιστατικό επείγον εντός ωραρίου με μη διαθέσιμα ραντεβού, εφόσον ανήκει στους 2250 ασθενείς του πληθυσμού ευθύνης, η επίσκεψη δεν είναι ιδιωτική. Αν έρθουν περισσότεροι ασθενείς από τα καθορισμένα ραντεβού σε μία ημέρα, και δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, θα πρέπει να μεταφερθούν τα ραντεβού την επόμενη ημέρα(!)

O ίδιος καταβάλει προσπάθειες να μην εφαρμοσθεί το gatekeeping.

Ο γιατρός υποχρεούται, να πληρώνει κανονικά μόνος του ως ελεύθερος επαγγελματίας, τον ΕΦΚΑ του και τις όποιες κρατήσεις (εφορία κλπ).

Σε περίπτωση που ο συμβεβλημένος γιατρός θελήσει να λείψει από το ωράριο του με άδεια (επιστημονική, ασθένεια, διακοπές κλπ) το δηλώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα και υποχρεούται να αναπληρώσει τις προκαθορισμένες ώρες, σε άλλες ημερομηνίες. Για τις άδειες είπε ότι θα πρέπει να τις κανονίζουμε σε συνεννόηση με το τοπικό ΤΟΜΥ. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω ΗΔΙΚΑ αλλά θα μπορεί να κλείνει και ο γιατρός (γι αυτό το τελευταίο ακούσαμε διαφορετικές θέσεις από Υπουργό Υγείας και Γενικό Γραμματέα- του ιδίου Υπουργείου….)

Δεν προβλέπεται κανένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για παραπάνω ώρες εργασίας πέρα των 24 ωρών εβδομαδιαίως, με οροφή αμοιβής τα 2.000 ευρώ και για 2.250 ασθενείς, ανάλογα με το ηλικιακό όριο των ασθενών(σε χαμηλότερη κατανομή ηλικιών ασφαλισμένων το μέγιστο της αμοιβής μπορεί να πλησιάζει τα 1600 ευρώ μικτά, πάντα για 2250 δηλωμένους ασφαλισμένους)».

Και καταλήγει η Ένωση λέγοντας τα εξής:

Ως ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ιατρού να επιλέξει να συμβληθεί με όποιον φορέα και με όποιους όρους επιθυμεί, μακριά από απειλές και χλευασμούς. Θεωρούμε όμως και υποχρέωση μας απέναντι στα μέλη μας, που για 6 χρόνια στηρίζουν την ΠΦΥ σχεδόν αποκλειστικά, αλλά και απέναντι σε όλους τους συναδέλφους μας ανά την επικράτεια, να τους παρουσιάσουμε τις παγίδες και την ασάφεια που διέπουν τις εκκολαπτόμενες συμβάσεις. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου επέλεξαν να αγνοήσουν τους γιατρούς για την κατάστρωση του σχεδίου συμβάσεων. Ήδη οι δηλώσεις ενδιαφέροντος μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας, είναι απογοητευτικές. Οι σπασμωδικές κινήσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, με την αδυναμία του να δώσει σαφείς απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα, σε συνδυασμό με την μόνιμη ασυνέπεια των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ όλα αυτά τα χρόνια, αποτελούν έναν επίφοβο συνδυασμό.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ - Γιατροί: Εκρηκτικό το κλίμα για τις συμβάσεις - Κόκκινο πανί η μείωση των αμοιβώνΣυνάντηση ΕΟΠΥΥ με τον ιατρικό κόσμο για τις συμβάσεις - Έρχονται βελτιώσεις

Μήνυμα ΙΣΑ στους γιατρούς: Μην υπογράψετε τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαξιωτικές

Μπαργιώτας: Η ΠΦΥ σε αδιέξοδο, οι ΤΟΜΥ καρκινοβατούν & οι γιατροί περιφρονούνται

ΠΙΣ: Απαξιωτική για τους γιατρούς η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ - Ένα βήμα πριν τα δικαστήρια

ΙΣΘ: Οι ΤΟΜΥ υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας