ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Μπαργιώτας για απόφαση ΕΟΠΥΥ: Το gatekeeping εφαρμόζεται προφανώς ως προαπαιτούμενο...

Επικριτικός ως προς τον απόφαση του υπ. Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις αλλαγές που επιφέρει στο σύστημα των παραπομπών επιβάλλοντας ουσιαστικά το gatekeeping, εμφανίζεται ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κώστας Μπαργιώτας, τονίζοντας, ότι «Η κυβέρνηση καταστρέφει μεθοδικά και τον ρόλο του ΕΟΠΠΥ και την ΠΦΥ». 

Μπαργιώτας για απόφαση ΕΟΠΥΥ: Το gatekeeping εφαρμόζεται προφανώς ως προαπαιτούμενο...

«Ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε ξαφνικά πως επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών. Το λεγόμενο gatekeeping εφαρμόζεται προφανώς ως προαπαιτούμενο», τονίζει ο βουλευτής και προσθέτει:

«Υποτίθεται πως θα αφαιρέσει χρήματα από τους «κακούς» ιδιώτες. Στην πραγματικότητα όμως, στερεί υπηρεσίες από τους ασθενείς, αφού θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στη δωρεάν, ελεύθερη πρόσβαση τους σε θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Ξαφνικά, οι ελλιπέστατες υπηρεσίες οικογενειακού γιατρού της ΠΦΥ θα βρεθούν εν μια νυκτί με ένα ακόμη δυσβάστακτο, αχρείαστο γραφειοκρατικό βουνό.

Όλα αυτά, τη στιγμή που σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 σχεδόν διπλασιάστηκε, σε σύγκριση με το 2015, το ποσοστό των φτωχών Ελλήνων που, ενώ είχαν ανάγκη για εξετάσεις ή θεραπεία, δεν απευθύνθηκαν για οικονομικούς λόγους σε υπηρεσίες υγείας.

Βροντοφωνάζαμε κατά την ψήφιση του ν. 4486/2017 ότι το σύστημα της ΠΦΥ θα αποτύχει. Η αποτυχία της «λειτουργίας» των Το.ΜΥ είναι δεδομένη και παταγώδης. Η παρούσα Απόφαση είναι η ταφόπλακα της ΠΦΥ. Η κυβέρνηση όλο και πιο καθαρά μεροληπτεί υπέρ ενός προνοιακού συστήματος υγείας. Όποιος χρειάζεται από εδώ και πέρα καρδιολόγο για παράδειγμα, έχει δυο επιλογές: ή θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα που σήμερα πανηγυρίζει - όλο και περισσότεροι Έλληνες οδηγούνται στην πόρτα του- ή θα στοιβαχθεί στις εφημερίες των νοσοκομείων. Αξιόπιστη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο, με δεδομένη την κατάρρευση των κρατικών δομών ΠΦΥ, απλώς δεν μπορεί να υπάρξει. Συνταξιούχοι και μισθωτοί εξαναγκάζονται να πληρώνουν διπλά. Τις ιδεοληψίες του Υπουργείου με τις εισφορές τους και το γιατρό και τα φάρμακά τους από την τσέπη τους. Ο κυνισμός είναι απίστευτος. Προκειμένου να «βγει» η αξιολόγηση, ο λογαριασμός πηγαίνει στα συνήθη υποζύγια».

Και καταλήγει ο βουλευτής της ΔΣ, τονίζοντας «Είμαστε υπέρ ενός συστήματος ανοικτής πρόσβασης με ενοποιημένες υπηρεσίες υπό τον αυστηρό, δημόσιο έλεγχο του ΕΟΠΠΥ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση καταστρέφει μεθοδικά και τον ρόλο του ΕΟΠΠΥ και την ΠΦΥ».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΣΚΕ: Να αποσυρθεί η νέα απόφαση για τον οικογενειακό γιατρό - Αναχρονιστικό το μέτροΙΣΑ: Κάθετα αντίθετος με το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών

Έκρηξη ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς...

Κραυγή ΕΕΚΕ: Το clawback θα στείλει όσους καρδιολόγους έχουν απομείνει στο εξωτερικό...

Πατούλης: Συλλογικές συμβάσεις & αξιοπρεπείς αμοιβές για να μην μεταναστεύσουν οι γιατροί

Ξανθός: Το 2018 θα είναι η χρονιά της ΠΦΥ - Το σύστημα ενισχύεται με 450 μόνιμους γιατρούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ