ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Έκρηξη ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς...

Την έντονη αντίδρασή της για την υπουργική απόφαση του ΕΟΠΥΥ η οποία θέτει εμπόδια στη δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του Οργανισμού, εκφράζει η Ένωση Γιατρών του Οργανισμού ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Έκρηξη ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς...

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει τον επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμό και θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «Κατόπιν των αποτυχημένων προκηρύξεων των ΤΟΜΥ και συμβάσεων ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς, ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη επίσημης διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΥΚΑ και ΠΙΣ, για τη σύναψη συλλογική σύμβασης των ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ». Και συνεχίζει:

Παρά τη ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου στην επιβολή αυστηρής παραπομπής τύπου κλειστού gatekeeping, αιφνιδιαστικά λάβαμε γνώση της Υπουργικής Απόφασης υπ'αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018) υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας, βάσει της οποίας τίθεται εμπόδιο στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών ( ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας ). Καθίσταται σαφές ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλήμένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, κλπ) χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους.

Είχαμε διαμαρτυρηθεί εντόνως μέσα από το βήμα της Βουλής και μέσα από το συνέδριο των ασθενών για την παρούσα μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, που καταργεί την ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή και καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος με εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα».

Καταλήγοντας η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, καλεί τους γιατρούς να ενημερώσουν άμεσα τους ασφαλισμένους και ιδίως τους χρόνιους πάσχοντες για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, επιδεικνύοντας τους την επισυναπτόμενη νομοθεσία.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Οι οικογενειακοί γιατροί γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις - Το υπ. Υγείας αναζητά λύσεις



Οικονόμου: Η κυβέρνηση εμπαίζει την κοινωνία της Καβάλας με τις ΤΟΜΥ

ΕΟΠΥΥ: Τέλος χρόνου σήμερα για τις συμβάσεις - Τι αποφασίζουν οικογενειακοί & παιδίατροι

ΙΣΑ: Θέλουμε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αντάξιες του λειτουργήματός μας

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Η μόνη επένδυση στην ΠΦΥ είναι τα λουκέτα στα ατομικά ιατρεία

Ξανθός: Το 2018 θα είναι η χρονιά της ΠΦΥ - Το σύστημα ενισχύεται με 450 μόνιμους γιατρούς

Ξανθός & Πολάκης στα εγκαίνια 1ης & 2ης ΤΟΜΥ Χανίων: Η ΠΦΥ έχει την σφραγίδα του ΠΟΥ

Οικονόμου: Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, σοβιετικού τύπου επινόημα