ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Οι οικογενειακοί γιατροί γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις - Το υπ. Υγείας αναζητά λύσεις

Σε ουσιαστικό και κρίσιμο πρόβλημα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξελίσσεται η ιστορία με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς, καθώς η ημερομηνία για την πρόσκληση ενδιαφέροντος έληξε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι γιατροί έδειξαν πολύ μικρό ενδιαφέρον.

ΕΟΠΥΥ: Οι οικογενειακοί γιατροί γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις - Το υπ. Υγείας αναζητά λύσεις

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Συγκεκριμένα, από τις σχεδόν 2.800 θέσεις που ζητά το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, μόλις 1.200 γιατροί δήλωσαν ενδιαφέρον προκειμένου να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συγκεκριμένα άγγιξαν το 40%, ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ έχει δηλώσει πως μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, θα συγκεντρώνει όλα τα δικαιολογητικά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν τώρα, πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με τον ΓΓ της ΠΦΥ Σταμάτη Βαρδαρό, αναζητούν τρόπους για την επόμενη ημέρα, κάτι που αποτυπώθηκε έντονα και στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας. Διότι είναι προφανές, ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν θέλει μία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις ΤΟΜΥ «ορφανές» από γιατρούς, την ώρα μάλιστα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει επενδύσει πολλά στην εν λόγω υγειονομική μεταρρύθμιση.

Να σημειώσουμε, ότι οι οικογενειακοί γιατροί, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και εβδομάδα και συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Φυσικά καταλυτικό ρόλο στο γεγονός της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έχουν διαδραματίσει και τα θεσμικά όργανα των γιατρών, καθώς τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, όσο και οι άλλοι τοπικοί Σύλλογοι από την πρώτη στιγμή, παρότρυναν τα μέλη τους να μην αποδεχθούν την πρόταση, εκτιμώντας ότι οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαξιωτικές για το ιατρικό σώμα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθούσε να τηρεί σκληροπυρηνική θέση, αναφορικά με το ζήτημα των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Η εκρηκτική Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

Εν τω μεταξύ, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στα γραφεία του ΙΣΑ.

Οι γιατροί συμφώνησαν σε ψήφισμά τους για μία συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς όρους, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, άνοιγμα συμβάσεων σε νέους ιατρούς με άμεση αναπλήρωση όλων των κενών στην ΠΦΥ και αύξηση της χρηματοδότησης της, ώστε να αποφορτίζεται το έργο των Νοσοκομείων.

O Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, απήθυνε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και τοποθετήθηκε, εκφράζοντας τη δυναμική αντίθεση σε μία σύμβαση που απαξιώνει τη λειτουργία του ατομικού ιατρείου και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, σχολιάζει η πρόεδρος της Ένωσης κυρία Άννα Μαστοράκου και προσθέτει:

«Αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της σύμβασης των οικογενειακών ιατρών, όπως προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και από την προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απορρέουν από τη μειούμενη χρηματοδότηση, τις αυξημένες απαιτήσεις, την ιατρική ευθύνη και τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις που βαραίνουν το ιδιωτικό ιατρείο.

Ενημερώθηκε το σώμα για την ψηφισμένη από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, πρόταση για την ΠΦΥ, η οποία αγνοήθηκε παντελώς από το υπουργείο Υγείας. Κοινοποιήθηκε στο σώμα η απόφαση των νέων ιατρών να μη συμμετάσχουν στην προκήρυξη της νέας σύμβασης, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες που έχουν αδικηθεί συστηματικά από την πολιτεία και παραμένουν στην Ελλάδα, δίνοντας καθημερινά μαθήματα αξιοπρέπειας στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος. Γνωστοποιήθηκε στο σώμα το νομικό πλαίσιο των διεκδικήσεων που θα δρομολογηθούν προσεχώς».

Ακολούθησε η σύνταξη και υπογραφή του ακόλουθου ψηφίσματος από τους συμμετέχοντες. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

" Οι υπογεγραμμένοι ιατροί καταθέτουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προσπάθεια επίταξης των ιατρείων μας με απαξιωτικούς όρους συνεργασίας με σκοπό τον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος στον ιδιωτικό τομέα. Αντιτιθέμεθα στον πολιτικό σχεδιασμό του ΥΥΚΑ εφιστώντας την προσοχή ότι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ είναι σε λάθος κατεύθυνση και οδηγεί σε: καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των ασθενών στην ελεύθερη επιλογή του ιατρού τους και στην άμεση πρόσβαση σε αυτόν, εμπόδια πρόσβασης των ασθενών στον θεράποντα ιατρό που γνωρίζει το ιστορικό τους εμπόδια στην ασφαλιστική κάλυψη των υπηρεσιών υγείας που δικαιούνται οι πολίτες στρεβλή χαρτογράφηση αναγκών, η οποία εισάγει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Συμφωνούμε με τις πάγιες θέσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ και ζητούμε εφαρμογή της νομοθεσίας περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής. Ζητούμε συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς όρους και κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, άνοιγμα συμβάσεων σε νέους ιατρούς με άμεση αναπλήρωση όλων των κενών στην ΠΦΥ και αύξηση της χρηματοδότησης της, ώστε να αποφορτίζεται το έργο των Νοσοκομείων. Απορρίπτουμε στο σύνολο το περιεχόμενο της παρούσας σύμβασης και ζητούμε διάλογο από μηδενική βάση, επιφυλασσόμενοι των νόμιμων δικαιωμάτων μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συστρατευθούν μαζί μας και να μην υποκύψουν σε μία σύμβαση ομηρείας και ευτελισμού του ιατρικού επαγγέλματος. "

Διαβάστε ακόμη:

Οικονόμου: Η κυβέρνηση εμπαίζει την κοινωνία της Καβάλας με τις ΤΟΜΥ

ΕΟΠΥΥ: Τέλος χρόνου σήμερα για τις συμβάσεις - Τι αποφασίζουν οικογενειακοί & παιδίατροι

ΙΣΑ: Θέλουμε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αντάξιες του λειτουργήματός μας



Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Η μόνη επένδυση στην ΠΦΥ είναι τα λουκέτα στα ατομικά ιατρεία

Ξανθός: Το 2018 θα είναι η χρονιά της ΠΦΥ - Το σύστημα ενισχύεται με 450 μόνιμους γιατρούς

Ξανθός & Πολάκης στα εγκαίνια 1ης & 2ης ΤΟΜΥ Χανίων: Η ΠΦΥ έχει την σφραγίδα του ΠΟΥ

100 χρόνια Υπουργείο Υγείας: Μία δύσκολη ζωντανή ιστορία μεταξύ κοινωνίας, υγείας, πολιτικής

Ξανθός: Το ΕΣΥ θα επιβιώσει και το 2018, παρά τα οριακά οικονομικά του

Οικονόμου: Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, σοβιετικού τύπου επινόημα